Működik-e bármilyen étrend narancsbőr ellen?

A makacs narancsbőr ellen tenni azért nagyon nehéz, mert ahhoz, hogy megtaláljuk a megoldást, előbb a számos lehetséges kiváltó ok közül kellene kiokoskodnunk azt, hogy nálunk mi idézte elő a jelenséget. Már ez sem egyszerű, hiszen az interneten kiváltóok-ügyben is millió, részben hamis információ kering. Lássuk, mit mond a tudomány narancsbőrügyben!

A tudomány szerint a cellulitisz a nők 80-90 százalékánál jó eséllyel jelentkezik életük során, és bár számos kezelés áll rendelkezésre a helyzet orvoslására, a hatás többnyire átmeneti.

Mitől alakul ki?

Előidézői között lehetnek hormonális tényezők és az életkor – ezek egyikével sem tudunk túl sokat kezdeni, mint ahogy a génekkel sem: azokra is szükség van ugyanis a látványos cellulit kialakulásához. A genetikai tényezők összefüggésbe hozhatók az ember anyagcseréjének sebességével, a zsírok megoszlásával a bőr alatt, etnikai hovatartozásával és a keringési szintjével. Ezek mind befolyásolhatják a cellulit kialakulásának esélyét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

És hogy valami jó hírünk is legyen: az egészséges életmód segíthet csökkenteni a kockázatot. Azoknál, akik túl sok zsírt, szénhidrátot, sót és túl kevés rostot fogyasztanak, valószínűleg nagyobb a narancsbőr mennyisége. Előfordulhat, hogy gyakoribb a dohányosoknál, azoknál, akik mellőzik a testmozgást, és azoknál is, akik gyakran, hosszú ideig mozdulatlan testhelyzetben ülnek vagy állnak. 

Mi működhet ellene?

Többféle megoldás és kezelés létezik, nagyjából követhetetlen mennyiségben. A lézeres kezelés javíthatja a cellulit megjelenését egy vagy több éven át, emellett elérhető a vákuumos megoldás és a karboxiterápia, ami a szén-dioxid gáz terápiás hatásával igyekszik kisimítani a bőrt. És ha ez még nem lenne elég, rendelkezésre áll a cellulit elleni masszázs, agyagos kezelés és egyéb lézeres és ultrahangos kezelések, ezenkívül koffein- és retinoltartalmú krémek, amiket általában hónapokig, majd napi rendszerességgel kell használnunk. 

különféle technikák hatékonyságáról szóló különféle tanulmányok 2015. évi áttekintése arra jutott, hogy vagy az eljárások nem működtek, vagy a kutatási módszertan volt hibás. A lehetséges előnyök bizonyítékai csak az akusztikus hullámterápia (AWT) és az 1440 nm-es Nd: YAG minimálisan invazív lézer esetében voltak láthatók.

 

Barbie az ünnepek után és nyáron.
Barbie az ünnepek után és nyáron.Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Alternatív módszerekből sincs hiány

Kiegészítő terápiaként olykor ajánlott a szőlőmagkivonat vagy a Ginkgo biloba. Ezeket a szereket egyes kísérletek során többféleképpen alkalmazták, de egyikük sem bizonyult önmagában hatékonynak. Van, aki kompressziós ruházatot visel a cellulit megjelenésének csökkentése érdekében, mások abban hisznek, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés és a testmozgás enyhítheti a tüneteket. Utóbbi csoport nem gondolja rosszul: valóan sokat tehetünk azért, hogy a dudorok eltűnjenek. 

Nem mindenki szeretne vastag karokat.
Nem mindenki szeretne vastag karokat.BlueHorse_pl / Getty Images Hungary

Tehetünk-e mégis valamit étkezéssel vagy az életmódunk megváltoztatásával?

Nagyon is. Mivel a cellulit ellen ajánlott életmód éppen egybevág mindazzal, amit egyébként az egészségünkért tehetünk, nagyon is érdemes váltanunk. A mozgás például kifejezetten sokat segíthet. Korábbi vizsgálatok eredménye, hogy a cellulit által sújtott területek vérkeringésének megváltozásáért ránk is hárul némi felelősség. Egyes tudósok azt is felvetették, hogy az inaktív életmód okozza a tüneteket.

Úgy gondolják, hogy a hosszabb ideig tartó ülés rossz hatással van a vérkeringésre, és ez okoz változásokat a cellulitiszre hajlamos területeken. Egy másik elmélet szerint a narancsbőr egy kötőszöveti rendellenesség, amelyet krónikus, alacsony fokú gyulladás okoz, vagyis a gyulladáscsökkentő hatású zöldségek és gyümölcsök javíthatnak a helyzeten. 

Tudósok egy csoportja szerint a túl magas szénhidráttartalmú étrend a helyzetet még rosszabbá teheti, így szerencsés, ha a bevitt szénhidrátok mennyiségét lecsökkentjük. Már csak azért is, mert a súlycsökkenést is gyakran emlegetik a cellulitisztől való megszabadulás tökéletes módszereként.

Mindezeken túl a szakemberek azt is javasolják, hogy mivel a kelleténél több sót tartalmazó étrend  növeli a folyadék-visszatartást, ettől a helyzet még rosszabbá is válik, így érdemes sóból is a lehető legkevesebbet hozzáadnunk ételeinkhez. 

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra