18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Köztetek minden oké, mégis csökken a szexuális vágy? Van megoldás!

Idősebb korban a testi és lelki változások miatt megcsappanhat a libidó, és szexuális problémák léphetnek fel a korábban kiegyensúlyozott párkapcsolatokban is. Őszinte párbeszéddel azonban képesek lehettek orvosolni a gondokat.

Fiatalabb korban a párok szívesen beszélik meg egymással a szexualitással kapcsolatos dolgaikat, az idősebbek viszont gyakran félnek megosztani partnerükkel a felmerülő problémákat. Ennek legfőbb oka, hogy szégyellik a társuk előtt a libidójuk megcsappanását és az öregedéssel járó egyéb gondokat. Ezért kibeszéletlenek maradnak a problémák, és hosszú távon konfliktust szülnek – magyarázza dr. Sharon Bober, a Dana-Farber Rákkutatási Központ szexuálisegészség-programjának igazgatója a Harvard Medical School hasábjain.

Nem érzed úgy a vágyat, mint korábban

A férfiaknál idősebb korban csökken a nemi vágy, gyakrabban jelentkezik merevedési zavar, és gyorsabban ki is fáradnak. Olykor az önbizalmukat is megroppantja az öregedés. Félnek a párjuknak megmutatni a testüket, amit nem találnak annyira férfiasnak, mint korábban. Nőknél a menopauza utáni életkorban hüvelyszárazság jelentkezhet, ami megnehezíti a szexet, a hormonális és más változások miatt szedett gyógyszerek pedig csökkenthetik a nemi vágyat.

Ezek a problémák könnyen félreértésre adhatnak okot a társak között. A másik fél azt hiszi, vele van a baj, nem tudja már megfelelően kielégíteni a párját, amaz ezért utasítja vissza a közeledését. Hosszú távon az egész kapcsolatot elronthatják a hasonló, kibeszéletlen frusztrációk. Ezért fontos az őszinte párbeszéd és a bizalom. Sokaknak nehezére esik nyíltan beszélni a szexuális zavarokról, de a probléma felismerése és a megoldásért való közös munka hatalmas terhet vesz le a kapcsolatról.

Ne söpörd a szőnyeg alá a problémát
Ne söpörd a szőnyeg alá a problémátRidofranz / Getty Images Hungary

Párbeszéd és változatosság

Érdemes pozitívan indítani a párbeszédet, elmagyarázni, hogy a közös boldogságotok miatt szeretnéd őszintén kibeszélni a felmerült problémákat, és a megoldás mindkettőtök számára csak jó dolgokkal járhat. Az is fontos, hogy biztosítsd arról a partneredet, hogy fontosak számodra az érzései, és szeretnéd megismerni az ő nézőpontját is. Fontos, hogy a szexre az élet természetes részeként tekintsetek. A szexualitás ugyanúgy a mindennapos testi működések közé tartozik, mint például az emésztés. Időnként karban kell tartani, hogy megőrizhessük az egészségét.

Sokat segít, ha megpróbáljátok feldobni unalmassá vált szexuális életeteket. Kezdjetek el újra randizni, járjatok közös programokra, élesszétek fel a romantikát. Érdemes újra felfedeznetek egymás testét. Ne csak a szexre koncentráljatok, hanem ismerjétek meg az ölelésben, a csókban és más, intim közelséget nyújtó helyzetekben rejlő izgalmakat, élményeket. A szexben pedig próbáljatok ki új pozitúrákat, esetleg új helyszíneket, engedjétek szabadon a fantáziátokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek