Így kerüld el a vérre menő politikai vitákat a vendégségben

A politika szerves részét képezi az életünknek, akkor is, ha erről nem szívesen veszünk tudomást. Attól, hogy nem akarunk vele foglalkozni, nem tájékozódunk az ilyen jellegű témák kapcsán, esetleg szavazni sem megyünk el, a politika még ugyanúgy hatással van a mindennapjainkra.

Éppen ebből adódóan elkerülhetetlen, hogy néha felmerüljön egy-két politikával kapcsolatos téma, akár csak kollégák vagy idegenek között is. Ilyenkor fejest ugrani egy heves vitába a legrosszabb, amit tehetsz. Nem vagyunk egyformák, nem értünk mindenben egyet, és ez így van jól. Nem kell feltétlenül meggyőzni a másikat a saját igazunkról. De hogyan kerüljük el, hogy parttalan veszekedésig fajuljon egy-egy ilyen beszélgetés?

Nem kell feltétlenül közös nevezőre jutni

Bármiről is legyen szó, a beszélgetés kezdete valószínűleg még egész nyugodt hangulatban zajlik. Sokszor azonban hiába próbálunk higgadtak maradni, a közös nevező hiánya miatt rövid időn belül heves vita alakulhat ki. Ezt elkerülendő, amikor kényelmetlenné kezd válni számodra a helyzet, dobj be egy semleges témát. Az időjárás, a sportesemények vagy a reggeli forgalom tökéletes alternatívát kínál ahhoz, hogy lecsillapodjanak a kedélyek, vagy legalábbis ne egymás fejéhez vágjuk a dolgokat.

Nem értünk mindenben egyet, ez pedig így van jól
Nem értünk mindenben egyet, ez pedig így van jólizusek / Getty Images Hungary

Légy őszinte, de tapintatos

Nem kell homokba dugnunk a fejünket, ha nem értünk egyet a másik féllel, de fontos, hogy tiszteletteljes maradjon a beszélgetés. Nem fog mindenki egyetérteni velünk, ez pedig egyáltalán nem baj. A lényeg, hogy tartsuk tiszteletben egymás véleményét, és mi is igyekezzünk udvariasan megfogalmazni a sajátunkat. Éppen ezért nem is feltétlenül kell komoly érvekkel alátámasztani, amit gondolsz. Ha mégis ehhez ragaszkodik a beszélgetőtársad, udvariasan tedd egyértelművé, hogy mást gondolsz, anélkül, hogy részletekbe bocsátkoznál. Hidd el, senkinek sem tartozol magyarázattal.

Értsünk egyet abban, hogy nem értünk egyet

Ha a beszélgetés kezd heves hangnemet ölteni, akkor is maradj őszinte vele. Nyugodtan szakítsd félbe a másikat, majd biztosítsd arról, hogy érted, amit mond, de nem tudsz vele egyetérteni. Ezután akár témát is válthattok. Fontos, hogy tisztában legyünk a saját határainkkal, és ha ezt bárki átlépi, minden jogod megvan ahhoz, hogy berekeszd a beszélgetést, mielőtt az személyeskedésbe csapna át. Ne félj vállalni a véleményedet, nem kell feltétlenül egyetértened másokkal. Ahhoz pedig, hogy ezt mindenki el tudja fogadni, elkerülhetetlen, hogy beszéljünk ezekről a dolgokról.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek