Az orvos-genetikus 5 tippje az öregedés lassítására

Az öregedés az élet elkerülhetetlen velejárója. Mégis, hogyan tudnánk lelassítani az idő kerekét, és minél jobban megőrizni a fiatalságunkat az eltelt évek dacára? Genetikus mondja meg a tutit.

Dr. David Sinclair, a Havard orvosi karának genetikaprofesszora az öregedés sejtbiológiai hátterét kutatva arra a kérdésre keresi a választ, miért változik meg és hanyatlik az emberi test az évek múlásával. Nemrég megjelent Lifespan (Élethossz) című könyvében arról értekezik, miként akadályozhatjuk meg, hogy az évek nyomot hagyjanak rajtunk – számol be a Medium.

Újra kell fiatalítani a sejteket

A sejtek genetikai információját a DNS hordozza. Minden sejt kiolvassa belőle, milyen funkciót kell ellátnia a szervezeten belül – magyarázza Sinclair. Idővel azonban a sejtek információolvasási képessége romlik, ezért nem képesek rendesen ellátni a rájuk bízott feladatot. Ha szeretnénk lelassítani az öregedési folyamatot, meg kell tanítanunk a sejteket, hogyan emlékezzenek továbbra is a számukra fontos információkra.

A szakember egy karcos DVD-lemezhez hasonlítja a jelenséget. Az információ továbbra is a lemezen van, a lejátszó azonban nem képes hozzájutni, mert a sérülések akadályozzák. Sinclair és munkatársai az utóbbi hat évben olyan sejtprogramozási eljárásokkal kísérleteztek, amelyek segítségével a sejtek képesek lehetnek visszanyerni információolvasási képességeiket. Bár a kutatás még gyerekcipőben jár, a tudósoknak már sikerült visszafordítaniuk idős egerek látásromlását.

Tippek az öregedés megállítására
Tippek az öregedés megállításáraLordn / Getty Images Hungary

Természetesen ez semmiképp nem jelenti azt, hogy a sejtprogramozásnak közölhetően a jövőben örökké élhetnek majd az emberek. A kutatók reményei szerint azonban sikerülhet visszafordítani a sejtek elaggásának folyamatát.

5 hasznos tanács

Addig is Sinclair néhány – önmaga által tesztelt – jó tanáccsal szolgál, hogyan őrizheted meg fiatalságodat és egészségedet, hogy minél tovább élhess, és kevésbé kelljen az időskori nyavalyák miatt aggódnod.

  1. Egyél kevesebbet. Nem kell éhezned, de nem árt, ha eggyel kevesebb alkalommal étkezel naponta.
  2. Heti néhányszor végezz testmozgást. A jó edzés titka, hogy rendesen kifáraszt.
  3. Fontos a változatos és egészséges étrend. Semmilyen ételcsoportból ne egyél se túl sokat, se túl keveset. Fogyassz minél több színes ételt.
  4. Ügyelj rá, hogy a testtömegindexed (BMI) az optimális értéken belül maradjon.
  5. Ügyelj a bélflórád egészségére. Fogyassz házi készítésű natúr joghurtot és más, a bélbaktériumok számára hasznos táplálékokat.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek