18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A szexuális megtévesztés, ami mindenhol jelen van

Számos állat- és növényfaj egyedei használnak különböző praktikákat, hogy becsapják és így párosodásra bírják lehetséges partnereiket. Ez alól az emberek sem kivételek – szinte minden pillanatban találkozhatsz a szexuális megtévesztés valamely formájával.

Bizonyos orchideafajok virága a nőstény méhek alakját és illatát utánozza, ezzel csalva magához a hím rovarokat, hogy beporozzák. Egyes tintahalak hím egyedei képesek nőstény külsőt magukra ölteni, majd becsapva így a rivális hímeket a megcélzott nőstények közelébe tudnak férkőzni. A szexuális megtévesztés mindenütt jelen van a természetben, és bizony az emberi társadalomban is nagyon gyakori jelenség – állítja dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus.

Jobbnak próbálod magad beállítani

A felmérések szerint a legtöbben füllentenek egy kicsit az online társkereső oldalakon és alkalmazásokban: a férfiak a magasságukhoz adnak pár centit, a nők a testsúlyukból vesznek el néhány kilót. A virtuális térben és a valóságban egyaránt sokan adják ki magukat gazdagabbnak, iskolázottabbnak, sőt szexuálisan tapasztaltabbnak, annak érdekében, hogy könnyebben szedjenek fel partnereket.

Mindennek evolúciós oka van. Az állatokba, a növényekbe és az emberbe is be van programozva a fajfenntartás ösztöne. Az egyedek igyekeznek olyan partnert találni, akinek a legelőnyösebb tulajdonságai vannak a jövőbeli utódok életképessége szempontjából. Az ember esetében a külső jegyeken kívül ez gyakran a magasabb társadalmi státuszt, a jobb vagyoni helyzetet és más hasonló tényezőket jelenti.

Rólad mit árul el a Tinder-profilod?
Rólad mit árul el a Tinder-profilod?FilippoBacci / Getty Images Hungary

Azok az egyedek, akik hátrányban érzik magukat fajtársaikkal szemben, különböző stratégiákkal igyekeznek ledolgozni ezt a hátrányt, és sokszor furfangos megtévesztéssel próbálják jobbnak beállítani magukat a valóságnál.

Nem kell szégyenkezned, ha kicsit túlfényezed magad

Természetesen, ha valamely tulajdonság a fajfenntartás szempontjából előnyös, még nem jelenti azt, hogy pozitív is. Vannak például olyan kutatások, amelyek azt próbálják bizonyítani, hogy a pszichopátiás személyiségjegyeket mutató személyek előnyben vannak a fajfenntartás terén. Ennek oka az lenne, hogy az antiszociális személyiségek hamarabb és gyakrabban nemzenek vagy szülnek utódokat, mint mások.

Ne érezd magad kínosan, ha kicsit túlfényezed magad a Tinder-profilodban, és akkor sem, ha vastag sminkkel az arcodon mész az első randira. A becsapás nem szép dolog, de a lehető legtermészetesebb és leggyakoribb jelenség.

Oszd meg másokkal is!
Mustra