Fölül normál, alul vastag – mit tehetsz a zsírödémás elhízás ellen?

A lipödéma, más néven zsírödéma vagy kóros zsírlerakódás egy főleg nőket érintő, egyszerre esztétikai és egészségügyi probléma. A végtagokat, különösen a lábat a csípőtől a bokáig vastag, takarószerű zsírpárnák veszik körül, miközben a test más részein nem észlelhetők az elhízás jelei.

A lipödéma tüneteit 1940-ben írták le először amerikai orvosok, de mind a mai napig kevesen ismerik fel és tulajdonítanak jelentőséget neki. Sokszor csupán elhízásnak gondolják, és egyszerűen diétával vagy edzéssel próbálják orvosolni a bajokat, eredménytelenül. Az érintettek ezért túl későn kapnak valódi diagnózist, és ez csak súlyosbítja a problémát – olvasható a Medium összefoglaló írásában.

Genetikai oka lehet

A betegség oka a zsírsejtek abnormális felhalmozódása. A felgyülemlett, megduzzadt zsírsejtek nyomás alatt tartják a vér- és nyirokereket, növekszik az erek törékenysége, ezért sokszor vérömlenyek alakulnak ki. Az idegekre szintén nyomás nehezedik, ezért a zsírödémás betegek gyakran számolnak be vissza-visszatérő fájdalomról. Jellemző a feszülő, fájdalmas nehézláb-érzés, mely idővel egyre erősödik és intenzívebbé válik. Végül már a kisebb mozgások megtétele is nagy fájdalmat okoz.

A zsírödéma kialakulásának pontos okai nem ismertek, de az biztos, hogy örökletes tényezők is közrejátszanak benne. A lányok, unokák gyakran öröklik a betegséget édesanyjuktól, nagymamájuktól, ezért érdemes figyelni, ha a családban előfordultak már hasonló problémák. A lipödéma leggyakrabban menopauza után jelenik meg, amikor a szervezet ösztrogénszintje jelentősen lecsökken.

A komolyabb hormonális változások időszakában – nemcsak változókorban, de pubertás és terhesség alatt is – nagyobb az esélye a lipödéma megjelenésének, valamint a tünetek súlyosbodásának. Az elhízás szintén növeli a lipödéma kockázatát, illetve súlyosbítja a kifejlődését. A statisztikák szerint a zsírödémával diagnosztizált betegek jelentős része küzd egyébként is súlyproblémával.

A zsírödéma egyszerre esztétikai és egészségügyi probléma
A zsírödéma egyszerre esztétikai és egészségügyi problémaAnimaflora / Getty Images Hungary

Duzzadt zsírpárnák és gyakori fájdalom

Az ödéma általában a lábakon jelenik meg, súlyosabb esetben pedig továbbterjed a test más részeire, elsősorban a felső végtagokra. A zsírpárnák folyamatosan növekszenek, fokról fokra vastagítva és torzítva el az érintett területet. A betegségnek ötféle típusát különböztetik meg aszerint, hogy pontosan hol alakul ki a zsírfelhalmozódás. Az 1. típus esetében a fenéken jelennek meg a nem várt zsírpárnák, és a látható tünetek mellett az is gyakran fájdalommal jár, ha az érintett beteg egyszerűen leül.

A 2. típus a csípő és a comb megvastagodását okozza. A 3. típusba sorolható a karokat érintő zsírödéma – ez a legritkább változat, főként a kar felső részén jelentkezik, és kellemetlen, nehézkar-érzést okoz. A leggyakoribb a 4. típus, amely a test teljes alsó részét érinti: a feneket, a csípőt, a combot és a bokát. Ilyenkor a test alsó része aránytalanul, látványosan vastagabb a felsőhöz képest. Az 5. típusba sorolható ödéma a bokát érinti és megnehezíti a járást, olykor minden lépésnél fájdalmat okozva.

Az abnormális zsírkinövések és a fájdalom, a nehézvégtag-érzés mellett a betegség más tüneteiről is felismerhető. Az erek meggyengülése miatt a végtagok könnyebben és gyakrabban sérülnek meg, sebesednek fel, illetve érzékenyen reagálnak az érintésre. Gyakran fordulnak elő két-zöld foltok és hidegérzet a lábon. A bőr veszít rugalmasságából, olykor kifehéredik, és egészen áttetszővé válik. Az is előfordulhat, hogy a bőr elgyengül, nyúlóssá válik. Az érintettek gyakran érzik kimerültnek magukat, és sokszor nehéz, fájdalmas a mozgás. Vitamin- és ásványianyag-hiány is felléphet, különösen a D- és B12-vitaminok, a vas és a magnézium mennyisége csappan meg a szervezetben, de pajzsmirigy-alulműködés is jelentkezhet.

Így kezeld az ödémát

A lipödémára nincs ismert gyógymód, léteznek azonban kezelések és más módszerek, amelyekkel kordában lehet tartatni és némileg csökkenteni a problémát. Zsírleszívó műtéttel eltávolíthatók a felhalmozódott zsírpárnák, de előfordulhat, hogy később újra megjelennek, különösen, ha az operáció során nem lett minden érintett zsírsejt kiirtva.

Különböző masszázsterápiák is hasznosak lehetnek, ezek ugyanis serkentik a vér és a nyirok áramlását, enyhítik a feszülést és a fájdalmakat, így csökkentik az ödémát. A kézi és a gépi nyirokmasszázs egyaránt ajánlott a betegséggel küzdők számára. A hagyományos kínai orvoslásban ismert Gua-Sha masszázs szintén bevált módszer, de bármilyen más, hasonló eljárást is kipróbálhatsz.

Szintén hasznos a rendszeres, de enyhébb testmozgás. A séta, a lassabb tempójú biciklizés, a gyógytorna, az úszás és a vízi torna segítenek feszesebbé tenni a bőrt a végtagokban. Az intenzív, megterhelő mozgást – például a futást – azonban hanyagold, ezek ugyanis túlterhelik a végtagokat, és súlyosbítják az ödémát. Az egészséges étrend és a fogyás is sokat segít. A paleo és az AIP (autoimmun paleo protokoll) étrendek, illetve a ketogén diéta segíthetnek megfelelő formába hozni magad. Léteznek mesterséges étrendkiegészítők is, amelyek hasznosak lehetnek. Ezekről érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt fogyasztani kezdenéd őket.

Lelkileg is megterhelő

Fontos a betegség minél korábbi felismerése, de ezt gátolja, hogy sokszor az orvosok sem képesek idejében helyes diagnózist felállítani. Sokakat lelkileg is megviselnek a zsírödémás panaszok. Önmagukat hibáztatják, azt hiszik, valamit elrontottak, nem diétáztak rendesen vagy mozogtak eleget. A végeredmény testképzavar, depresszió és szorongás. Ezért szükséges a megfelelő tájékoztatás és az empátia – az érintetteknek tudniuk kell, hogy nem tehetnek a problémáról, és hogy nincsenek egyedül a gondjaikkal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek