Megvan a megoldás az elhízásra és az anorexiára?

Milyen jó is lenne, ha az anorexiát vagy a kóros elhízást az étvágy szabályozásával meg lehetne gyógyítani. Amerikai kutatók olyan kísérleteket végeztek, amik reményt adnak a témában.

Az étvágy szabályozása több különböző agyterület összetett munkája, amelyek együttműködnek az éhség felkeltése vagy visszaszorítása érdekében. Az Arizonai Egyetem kutatói nemrég megjelent tanulmányukban arról számoltak be, hogy megtalálták a folyamat koordinálásáért felelős agyterületet, amelynek a sejtjei mintegy karmesterként irányítják a mechanizmust – számol be a Neuroscience News.

Megoldás az evészavarokra?

A kutatók egereken végzett kísérletekben az állatok amigdalájában, vagyis a temporális lebeny érzelmek feldolgozásáért és raktározásáért felelős részében vizsgálták a különböző idegsejtek működését, ugyanis már gyanították, hogy ez az agyterület lehet a felelős az étvágy irányításáért. Amikor egyes idegsejtek működését blokkolták, a rágcsálók étvágya hirtelen megnőtt, amikor pedig újraaktiválták ezeket a neuronokat, lecsökkent.

Megtalálták az étvágyat koordináló agyterületet
Megtalálták az étvágyat koordináló agyterületetAnaBGD / Getty Images Hungary

Mint Haijiang Cai neurológus, a kutatás vezetője elmagyarázta, az étvágy korántsem olyan egyszerű dolog, mint amilyennek gondolnánk. Van, hogy az evéssel az éhségünket akarjuk csillapítani, de máskor csak az étel íze által okozott kellemes érzést keressük. Amikor elkezdünk enni, még a nyelés előtt megítéljük, hogy az az étel megfelelő-e számunkra, aztán egy idő után úgy érezzük, eleget ettünk és nem kívánjuk többé az ételt. Na, ez az a mechanizmus, amelynek minden egyes lépését más-más agyterület irányítja, és folyamatos közöttük az interakció.

Mint a kutatásból kiderült, mindezt az amigdalában található idegsejtek koordinálják. A következő cél annak megállapítása, hogy ez az embereknél is ugyanígy működik-e. Cai szerint ha képesek lehetnénk az emberi agy esetében is szükség szerint blokkolni vagy újraaktiválni ezeket az idegsejteket, azzal megoldást találhatnánk akár a súlyos étvágytalanságra, akár a kóros elhízásra. Ez óriási dolog lenne.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek