Ezért nem mindegy, hogy naptejet vagy fényvédős hidratálót használsz

A napvédő krémek nagyobb lefedettséget biztosítanak, mint a fényvédővel ellátott hidratálók. És ez nem csak a termékeken múlik.

A fényvédős hidratálók általában nem nyújtanak megfelelő védelmet az arcon, ráadásul krémezéskor hajlamosak vagyunk kihagyni a szem körüli részt. Az EurekAlert ezenkívül arra is felhívja a figyelmünket, hogy azok, akik a fényvédős hidratálókat választják, sokszor nincsenek tisztában a bőr rákra leginkább hajlamos területeivel.

Számít, hogy mivel kenem? 

Sok hidratáló krém nyújt egy bizonyos szintű védelmet a káros napsugarak ellen, azt azonban eddig nem igazán vizsgálták, hogy a hagyományos fényvédőkhöz képest mennyire óvják a bőrünket. Kevin Hamill, a Liverpool Egyetem kutatója csapatával megvizsgálta, hogy mi a különbség a fényvédő krémek és a fényvédőt tartalmazó hidratálók által nyújtott védelem között.

Korábban megfigyelték, hogy abban az esetben, amikor az emberek naptejjel kenik be az arcukat, rutinszerűen bekrémezik a szemkörnyéküket és a szemhéjukat is. De mi a helyzet a fényvédős hidratálók használatával?

A kalap és a napszemüveg is szuper, ha védeni szeretnénk az arcunkat
A kalap és a napszemüveg is szuper, ha védeni szeretnénk az arcunkatLiudmylaSupynska / Getty Images Hungary

Nem csak a terméken múlik a védelem

A kutatásban 86 ember vett részt, és egy speciális fényképezőgéppel figyelték azt, hogy milyen hatással van az arcukra az UV-sugárzás. A vizsgálat során 30 faktoros naptejet vagy ugyanilyen erős fényvédős hidratálót teszteltek.

Azok, akik hidratálót használtak, átlagosan az arcuk 16,6 százalékát hagyták ki a krémezésből, míg a naptejjel védekezők esetében ez a szám 11,1 százalék volt. Ez a különbség elsősorban a szemkörnyék lefedettségében mutatkozott meg.

A vizsgálat után a résztvevők egy kérdőívet töltöttek ki, amelynek eredményéből egyértelműen kirajzolódik: az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy nem megfelelően krémezik be magukat. Annak ellenére, hogy a hidratálók használatának népszerűsége emelkedik, az arc leginkább veszélyeztetett területeit nem kezeljük megfelelően.

Persze sokat segít egy megfelelő napszemüveg, illetve a fényvédős hidratálókkal még mindig nagyobb védelmet nyújtunk az arcbőrünk számára, mintha egyáltalán nem krémeznénk, de ha mindent meg akarunk tenni a káros sugarak ellen, akkor használjunk fényvédő krémet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra