Stressz+alváshiány+magas vérnyomás: a halálos kombó

Egy friss kutatásban kiderült, hogy akinek magas a vérnyomása, annak különösen oda kell figyelnie arra, hogy ne stresszelje túl magát a munkahelyén, illetve kipihenje magát éjszaka, ugyanis ennyi rizikófaktor már sok a szervezetünknek: mindezek együtt jócskán megnövelik a halálos szívbetegség esélyét.

A napközbeni folyamatos rohanás, a testileg-lelkileg megterhelő munkavégzés miatt gyakran képtelenek vagyunk éjszaka megfelelő mennyiségű pihenéshez jutni, ettől még fáradtabbak leszünk, amitől még jobban stresszelünk... ez a gyötrelmes, de sajnos nagyon is gyakori ördögi kör olyan kombinációt ad ki, ami többszörösére növeli a halálos kimenetelű szívbetegség esélyét – különösen ha alapból magas a vérnyomásunk is. Ezt egy nemrég publikált német kutatás – melyről a PsychCentral számol be – is igazolja.

Egy nehéz nap éjszakája

A Müncheni Egyetem munkatársai által végzett vizsgálatokban kiderült, hogy akiknek magas a vérnyomásuk, sőt a stresszes munkájuk mellett még nem tudják magukat rendesen kialudni sem éjszakánként, azoknál háromszorosára emelkedik a halálhoz vezető szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A felmérések szerint a világ dolgozó lakosságának nagyjából egyharmada küzd magas vérnyomással, a stresszes életmód pszichés hatásai pedig jobban érintik őket, mint egészséges társaikat.

A tizennyolc évig tartó kutatás során mintegy kétezer, 25 és 65 év közötti munkavállalót vizsgáltak. Az alanyoknak az első mérések idején a normálisnál magasabb volt a vérnyomásuk, de nem voltak cukorbetegek, és semmiféle szív- és érrendszeri betegségben nem szenvedtek. Az eredmény azt mutatta, hogy a munkahelyi stressz és alvásproblémák nélkül élő kontrollcsoport tagjaihoz képest köreikben jelentősen emelkedett a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegségek aránya.

Kicsinál a munkahelyi stressz és az alváshiány
Kicsinál a munkahelyi stressz és az alváshiányBsip / Getty Images Hungary

A szakemberek egészen pontosan azt találták, hogy az érintettek 1,6-szor nagyobb eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri betegség következtében, ha folyamatos stressznek voltak kitéve a munkájuk miatt, és 1,8-szor nagyobb eséllyel, ha folyamatosan nem tudták kialudni magukat. A munkahelyi stressz és az alvászavarok kombinációja azonban még ennél is lesújtóbb képet mutatott: azok, akiknél mindkét probléma rendszeresen fennállt, háromszor akkora eséllyel haltak meg szívbetegségben, mint a keveset stresszelő, jól alvó emberek.

Lassan végez velünk a munkahelyi stressz

Karl-Heinz Ladwig pszichológusprofesszor, a kutatás vezetője úgy véli, a legproblematikusabbak azok a munkakörök, amelyekben az ember folyamatos terhelés alatt áll, de nincs döntési pozícióban, vagyis nem tudja beosztani a saját idejét és változtatni munkavégzési szokásain. A munkahelyi stressz egyik leggyakoribb tünete a rossz alvás: sokan felébrednek az éjszaka közepén, majd képtelenek visszaaludni, mert agyuk elkezd a munkahelyi problémáikon kattogni.

A professzor szerint ezek a gondok szépen lassan ölnek meg bennünket. Az éveken át tartó folyamatos nyomás és a pihenés hiánya miatt teljesen kimerül az energiakészletünk, és ez csak fokozódik az idő múlásával.

Mi lehet a megoldás? Dr. Ladwig szerint fontos, hogy tudjuk, hol a határ, és igyekezzünk különféle stresszoldó tevékenységekkel és életmódbeli változtatásokkal (rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás) oldani a ránk nehezedő nyomást. A munkáltatóknak pedig gondoskodniuk kellene róla, hogy az alkalmazottaik olyan környezetben dolgozhassanak, ahol rendelkezésre állnak a megfelelő módszerek a túlterhelés kivédésére.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek