Szeretnél sikeresebb lenni az életben? Ezt a tíz hasznos tanácsot fogadd meg!

Gyakran érezzük úgy, hogy sohasem sikerül semmi az életben, céljaink pedig valahol a messzi távolban lebegnek, elérhetetlenül számunkra. A siker kulcsa sok esetben azonban rajtunk múlik – ha boldogok akarunk lenni az életben, tudatosan kell fejlesztenünk magunkat, és törekednünk céljaink elérése felé. Seline Shenoy életmód-tanácsadó a Lifehack hasábjain árulja el, melyek a sikeres fejlődéshez szükséges legfontosabb tulajdonságok.

#1 – Folyamatosan gyarapítsd az ismereteidet

Az élethosszig való tanulás nem csupán üres frázis, hanem céljaink megvalósításának fontos eszköze. Ha fejleszteni szeretnénk saját képességeinket, fontos, hogy folyamatosan ismerjünk meg új dolgokat, legyünk nyitottak számunkra addig ismeretlen nézőpontok és ismeretek felé. A tanulást ne csupán az iskolás formájában gondoljuk el, hiszen egy könyv, egy újság vagy akár egy magazin elolvasásával is rengeteg új információra tehetünk szert a világról, mely kitágítja horizontunkat. Szánjunk legalább napi 15-30 percet az olvasásra – nem fogjuk megbánni.

Az önfejlesztés tíz alapköve
Az önfejlesztés tíz alapköveFotó: nemke / Getty Images Hungary

#2 – Mindig tudd, hová tartasz

Céljainkat csak úgy lehet elérni, ha pontosan tisztában vagyunk velük. Érdemes előre tervezni, tudni, mit akarunk elérni egy éven, öt éven vagy akár egy évtizeden belül. Nem csupán a nagy, átfogó jövőbeli terveket, de a hozzájuk vezető apróbb, mindennapi célokat is érdemes pontosan belőni.

#3 – Vedd figyelembe saját valós lehetőségeidet

Szép dolog az álmodozás, de minden álom a valóságban gyökerezik. Mikor megtervezed a céljaidhoz vezető utat, mindig kalkuláld bele, milyen lehetőségeid vannak ahhoz, hogy azt megtedd. Nem mindegy, mennyi pénzed, energiád és esélyed adatott meg hozzá, hogy véghezvidd a terveket – ha nem ismered saját lehetőségeidet és korlátaidat, gyakran belebukhatsz a vállalkozásba.

#4 – Légy rugalmas és türelmes

Hiába tervezünk meg mindent aprólékosan, bármikor előfordulhat valamiféle nem várt dolog, mely letérít bennünket a saját magunk elé kijelölt útról. Fontos, hogy kellően rugalmasak legyünk, ne hátráltasson minket egy hirtelen jött változás, hanem alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez, igazítsuk ahhoz stratégiánkat. Emellett fontos az is, hogy türelmesek legyünk – ha esetleg nem jönnek be számításaink, ne adjuk fel azonnal, hanem várjunk a megfelelő pillanatra.

#5 – Ép testben ép lélek

Személyiségünk fejlesztése közben ne feledkezzünk el testi jóllétünkről sem. Számos kutatás bizonyította, mennyire összefügg a testi és a lelki egészség – ha szervezetünk beteg, vagy bármilyen módon nem működik megfelelően, az minden tekintetben hátráltat bennünket. Gyakran elég csupán néhány hasznos tanácsot megfogadnunk a jó közérzet érdekében: táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk rendszeresen és aludjunk eleget.

#6 – Állj meg, vegyél mély levegőt

A mindennapi rohanásban gyakran elfelejtjük, mennyire fontos néha megállni és szünetet tartani. Mikor stresszesek vagyunk, sokszor még arról is elfeledkezünk, hogy rendesen vegyük a levegőt. Érdemes néha pár percre „kikapcsolni” és lélegezni egy nagyot. Ezzel nem csupán több levegőhöz jutunk, de figyelmünket is ráirányítjuk a pillanat szépségére, arra, hogy hol is vagyunk, mi is történik velünk éppen.

#7 – Fontos a pihenés

Előfordulhat, hogy olyan elánnal törekszünk céljaink elérése felé, hogy egyszerűen túlterheljük magunkat, ezért semmire sem jut időnk. Nem szabad, hogy a munka töltse ki minden percünket, fontos a megfelelő mennyiségű szabadidő. Számtalan hasznos, pihentető tevékenység közül választhatunk, melyek segítségével oldható a mindennapi terhelés és a stressz. Kertészkedjünk, jógázzunk, meditáljunk, sétáljunk a természetben, olvassunk egy könyvet, lazuljunk el egy finom tea és egy kis csendes muzsika társaságában. Kerüljük a zajos, zsúfolt helyeket és a káros stimulánsokat, például a koffeint.

#8 – Kérj másoktól segítséget

Lehet, hogy úgy érzed, afféle magányos farkasként kell céljaid megvalósítása felé törekedned, ez azonban koránt sincs így. A legtöbb sikeres ember mögött egész csapat áll, akik segítik őt a fontos helyzetekben. Ne ódzkodjunk tehát barátainktól, szeretteinktől, esetleg szakértőtől vagy különböző csoportok révén tanácsot kérni, olyan emberekkel venni körbe magunkat, akik számára fontosak céljaink, és támogatnak bennünket a hozzájuk vezető úton.

Az önfejlesztés tíz alapköve
Az önfejlesztés tíz alapköveFotó: Paper Boat Creative / Getty Images Hungary

#9 – Értékeld, amid van

Előfordulhat, hogy nem teljesült minden álmunk, nem sikerült még célt érnünk, mégsem szabad elkeseredve jelen körülményeinken bosszankodni. Ehelyett lássuk meg a pozitív dolgokat adott helyzetünkben, és értékeljük az élet apró örömeit. Gondoljunk arra, mennyi mindent sikerült elérnünk eddig, és ne azon bánkódjunk, amit még nem tudtunk megszerezni.

#10 – Ne félj az ismeretlentől

Sokan azért képtelenek feljebb lépni az életben, mert saját komfortzónájukba zárkózva félnek az új, számukra nem ismert dolgoktól és az esetleges hirtelen meglepetésektől. Ezzel rengeteg lehetőségtől fosztják meg magukat, melyet később, gyakran már a halálos ágyukon igencsak megbánnak. Bátran próbáljunk ki új dolgokat, keressünk új ismeretségeket, vágjunk bele a kalandokba.

Mustra