Hagyd a szénhidrátcsökkentést! Kevés szén-dioxid, az kell a jó étrendnek

Egy friss tanulmány eredményei szerint az alacsony szén-dioxid termeléssel járó étrend nem csupán a környezetet kíméli, de az egészségünkre is jó hatással van.

A Michigani Állami Egyetem és a Tulane Egyetem kutatói legújabb tanulmányukban több mint 16 000 amerikai ember napi étrendjének előállításához szükséges szén-dioxid mértékét vizsgálta. A szerzők szerint ez az első olyan tanulmány, amely a táplálkozási szokások éghajlatot befolyásoló következményeit vizsgálja. Az eredményekről a Study Finds számolt be.

Mindenki jól jár 

„Reméljük, hogy ezek a megállapítások segítik az embereket abban, hogyan válasszanak jobb minőségű ételeket, amelyek nemcsak egészségesek, de a környezet számára is kevésbé károsak” – mondja Martin Heller kutató.

Az olyan élelmiszerek, mint például a vörös hús vagy a tejtermékek, amelyek előállítása viszonylag sok szén-dioxid kibocsátással jár, általában egészségtelenebbek is, mint a környezetkímélőbb eljárásokkal termelt baromfihús, teljes kiőrlésű gabona, valamint a növényi alapú fehérje. Korábbi kutatások eredményei szerint, ha csak az amerikaiak felhagynának a vörös hús fogyasztásával, 2020-ig az üvegházhatást okozó gázok kitűzött csökkentésének 50-75 százalékát el tudnák érni.

Ugyanaz jó a Földnek, mint ami nekünk

A tanulmányhoz a kutatók egy olyan adatbázist hoztak létre, amely a különböző élelmiszerek termelésével keletkező szén-dioxid mennyiségét tartalmazza, emellett pedig felmérték, hogy milyen ételeket fogyasztanak az emberek 24 óra alatt. Ezt követően rangsorolták az ételeket az 1000 kalóriára jutó üvegházhatást okozó gázok mennyisége alapján, majd öt csoportba osztották azokat, hogy felmérjék a különböző ételek szén-dioxid-lábnyomát.

A szerzők megállapították, hogy a legalacsonyabb szén-dioxid-termeléssel járó ételek egyúttal a legegészségesebbek is az amerikai egészséges táplálkozási mutató alapján. A legnagyobb szén-dioxid-termeléssel nem meglepő módon az állati eredetű élelmiszerek, a vörös húsok és a magas zsírtartalmú tejtermékek járnak.

Tegyünk meg mindent azért, hogy nekik is élhető maradjon a bolygó!
Tegyünk meg mindent azért, hogy nekik is élhető maradjon a bolygó!Andrew Rich / Getty Images Hungary

„A jó hír, hogy vannak olyan megoldások, amelyek nem csupán az emberek számára kínálnak egészséges alternatívát, hanem előállításuk a bolygót is kíméli” – magyarázza Heller. „Az élelmiszerek előállításával kapcsolatos kibocsátás csökkentéséhez nincs szükség a különböző ételek teljes elhagyására: már az nagy segítséget jelent mind a bolygónk, mind az egészségünk számára, ha vörös hús helyett néha inkább babot, tojást vagy csirkét fogyasztunk.”

Azonban nem érdemes kizárólag a termelt szén-dioxid mennyisége alapján táplálkozni, hiszen sok esetben az alacsony kibocsátással járó ételek magas cukortartalommal rendelkeznek, ezt pedig jobb elkerülni. Ha pedig lemondunk a hús és a tejtermékek fogyasztásáról, mindenképp figyeljünk oda, hogy elegendő vas, kalcium és D-vitamin kerüljön a szervezetünkbe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek