Mi az a chayote tök, és miért olyan egészséges?

Egy latin-amerikai különlegesség, mely nem csupán ízletes, de rendkívül egészséges is – mit érdemes tudni a chayote tökről?

A chayote, más néven egymagvú tök vagy trópusi tüskéstök (latinul Sechium edule) egy Mexikóból, illetve Latin-Amerika más részeiről származó, körteformájú zöldség, melynek halványzöldes külseje húsos, fehér belsőt rejt. A termés íze leginkább az uborkára emlékeztet, a növénynek pedig szerint bármelyik része fogyasztható. Magas tápanyag- és antioxidáns-tartalma miatt a chayote számtalan pozitív hatással lehet egészségünkre – nem véletlen, hogy immár világszerte lelkesen fogyasztják. A Healthline cikke összeszedte, miért is ennyire egészséges ez a spéci tökféle.

Ezért olyan egészséges ez a mexikói finomság

Dúskál tápanyagokban

Először is, a chayote rengeteg hasznos tápanyagot – vitaminokat, ásványi anyagokat és növényi rostot – tartalmaz, emellett igencsak alacsony a kalória- és zsírtartalma, továbbá szénhidrátokban és nátriumban is szegény. Az előbbiek miatt szinte bármilyen diétás étrendben kiválóan megállja a helyét. Egyetlen termés tartalmazza az ajánlott napi B9-vitamin-, vagyis folsavbevitelünk 47 százalékát, míg C-vitaminból a naponta szükséges adag 26 százalékát teszi ki, emellett K-vitamin, B6-vitamin, mangán, réz, cink, kálium és magnézium is nagy mennyiségben található benne.

Antioxidánsokban is gazdag

A hasznos tápanyagok mellett különböző növényi alapú természetes antioxidáns vegyületek, mint a kvercetin, a myricetin, a morin, illetve a kaempferol, is szép számmal találhatók a tüsketökben. Ezek csökkentik a gyulladásokat testünkben, védik sejtjeinket a károsodástól, és csökkentik szervezetünk stressz-szintjét. A különböző kutatások azt bizonyítják, hogy a kaempferol – mely a felsoroltak közül a legnagyobb mennyiségben van jelen a chayote tökben – a cukorbetegség, a rák, illetve a gyulladásos betegségek megelőzésében is segítséget nyújthat. Érdemes a C-vitamint is megemlítenünk mint kiváló antioxidánst.

A benne található antioxidánsok nemcsak gyulladáscsökkentők, de még a stressz-szintet is csökkentik
A benne található antioxidánsok nemcsak gyulladáscsökkentők, de még a stressz-szintet is csökkentikAndia / Getty Images Hungary

Szívünk egészségének is használ

A chayote rengeteg olyan tulajdonsággal bír, mely segíthet szívünk jóllétének megőrzésében. A fentebb már említett myricetin egyes kísérletek tanúsága szerint segít koleszterinszintünk féken tartásában, míg más kutatások azt bizonyították, hogy a tüsketökben található hasznos növényi anyagok javítják az érfalak rugalmasságát, ami segíti a véráramlást, egyúttal csökkenti a vérnyomásszintet. Végezetül, a chayote tökben nagy mennyiségben megtalálható növényi rostok is csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Vércukorszintünket is kordában tartja

A 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyeit is csökkentheti, illetve a tüneteinek megregulázásában is segíthet a chayote tök. A növény ugyanis igencsak szegény szénhidrátokban, viszont gazdag oldódó zsírsavakban, melyek lassítják az emésztésünket, valamint segítenek a szénhidrátok lebontásában, mely csökkenti a vércukorszintet. Emellett egyes kutatások úgy vélik, a chayote tökben található növényi anyagok blokkolják bizonyos negatív hatású enzimek működését, miáltal növelik sejtjeink inzulinérzékenységét.

A terhesség alatt is segít

Várandós anyák számára is ajánlott ez a tökkülönlegesség fogyasztása, hiszen a már említett B9-vitamin (folsav), fontos szerepet játszik a magzat megfelelő fejlődésében és növekedésében – elsősorban az agy és a gerincoszlop kialakulása során. Elegendő mennyiségű folsav fogyasztásával elkerülhetőek a fejlődő idegcső záródási rendellenességei, például a nyitott gerinc, de a koraszülés megelőzésében is segít ez a kiemelten jelentős vitamin.

A rák kockázatát is csökkentheti

Néhány, laboratóriumi mintákon végzett kutatás úgy találta, a chayote hasznos növényi anyagai sikeresen lassíthatják bizonyos rosszindulatú daganatok, például a leukémia vagy a nyakrák növekedését és terjedését, habár ez inkább puszta feltételezés, mintsem valódi, minden kétséget kizáróan igazolható tény.

Lassíthatja az öregedést

Immunrendszerünk feladata az ún. szabadgyökök elleni védekezés – ezek az atomok vagy molekulák környezetükkel reakcióba lépve az óriásmolekulák károsodását, átrendeződését idézik elő, idővel folyamatosan csökkentve ezek működőképességét, amely folyamat számos elmélet szerint az öregedés egyik fő okozója. A különböző antioxidánsok, például a C-vitamin, segítenek szervezetünknek a szabadgyökök megkötésében, ezért is fontos, hogy efféle anyagokban dúskáló zöldségeket, gyümölcsöket, például chayote tököt fogyasszunk.

A chayote nem csak finom, egészséges is!
A chayote nem csak finom, egészséges is!The Washington Post / Getty Images Hungary

Májunkat is megóvhatja a zsírosodástól

Zsírmájról beszélünk, amikor a májsejteken belül zsírcseppek képződnek, ez az érintett sejtek könnyebb pusztulását idézheti elő, ezáltal végső esetben májzsugor alakulhat ki. Állatokon, illetve laboratóriumi szövetmintákon végzett kísérletek igazolták, hogy a tüsketökben található növényi anyagok akadályozhatják a zsír felhalmozódását a májsejtekben. Patkányokat vizsgálva pedig úgy találták tudósok, hogy a chayote kivonata segíthet a szervezet koleszterinszintjének alacsonyan tartásában, illetve a zsírsavak lebontásában, ami csökkentheti az elhízás veszélyét, ezáltal a zsírmáj kialakulásának is gátat vethet.

Remek fogyókúrás étel, sőt az emésztésünket is javíthatja

Mint fentebb már említettük, ebben a zöldségben kevés szénhidrát, ellenben rengeteg növényi rost található, melyek ideálissá teszik a növényt a különféle diétás étrendekhez. A rostok fokozzák a különböző teltségérzetet előidéző hormonok, például a GLP-1 és az YY peptid működését, minek következtében csökken az éhségérzet, azaz kevésbé kívánunk a kelleténél többet falatozni. A rostok továbbá segítik a megfelelő bélműködést, és bélbaktériumaink működésére is jótékony hatással vannak. A flavonoidoknak nevezett növényi vegyületcsoport képviselői – melyek szintén nagy mennyiségben találhatóak meg ebben a tökfélében – pedig segítenek az emésztési rendellenességek elhárításában.

Így fogyaszd

A chayote tököt is a zöldségekre jellemző módon tálalják és fogyasztják. Nem csupán igen egyszerű elkészíteni, de rengeteg módon felhasználható. A növény szinte bármelyik része fogyasztható, a magoktól kezdve a húson és a külső héjon át egészen a gyökérgumóig. Ugyanúgy ehetjük nyersen, mint sütve, főzve vagy párolva. Hozzáadhatjuk salátához, különféle ragukhoz, főzhetünk belőle levest, de akár a cukkinihoz hasonlóan, töltve is finom csemege, és turmixokba is belekeverhetjük. Akárhogy is tálaljuk, igencsak egészséges és ízletes tápláléknak bizonyul.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek