Ne dugdoss dolgokat a füledbe! Fültisztító pálcikát se!

Ha az nem lenne elég, hogy meglehetősen káros a környezetünkre, kiderült: akár életveszélyes fertőzést is kaphatunk, ha fültisztító pálcikával tartjuk tisztán a hallójáratainkat.

Nem gondolnád, hogy ennyire veszélyes lehet, azonban egy férfi a fültisztító pálcika rendeltetésszerű használata miatt nemrég életveszélyes állapotba került. Az esetről a ScienceAlert számolt be.

Ijesztő tünetek

Egy egyébként teljesen egészséges 31 éves férfit mentővel szállítottak kórházba, miután összeesett. Érkezése után rohama volt, a vizsgálatok eredményei szerint zavart és aluszékony volt, valamint módosult tudatállapot volt rá jellemző.

Később kiderült, hogy korábban napokig fejfájást és émelygést tapasztalt, valamint romlott a névmemóriája is. A férfi arról is beszámolt, hogy az elmúlt öt év alatt időnként tapasztalt fülfájást, illetve a hallása is romlott.

Az orvosok a CT-vizsgálat alkalmával gennyel teli tályogokat találtak az agy körüli szövetben. További vizsgálatokkal sikerült kideríteni, hogy a Pseudomonas aeruginosa baktérium vezetett a tünetek, később pedig a nekrotizáló otitis externa (NOE) betegség kialakulásához, amely leginkább a külső hallójáratot érinti.

Hidd el, nincs rá akkora szükséged, mint gondolod!
Hidd el, nincs rá akkora szükséged, mint gondolod!maska82 / Getty Images Hungary

De hogyan került a baktérium a férfi koponyájába?

Több vizsgálatot követően az orvosok szerint a legvalószínűbb, hogy a fültisztító pálcikáról egy kis vatta a férfi fülében maradt, ahonnan könnyedén bejutott a koponyájába. A tüneteket látva elképzelhető, hogy a vatta koponyába kerülése óta évek teltek el.

A külső hallójáraton belül maradt idegen testek sok esetben okoznak gyulladást vagy fertőzést (például úszófület), de az orvosok még sosem találkoztak olyan esettel, amelyben ilyen komoly probléma alakult volna ki.

Szerencsére sikeresen eltávolították a vattadarabot. Egy kiadós antibiotikum-kúrát követően a páciens megszabadult a korábban tapasztalt, súlyos neurológiai tünetektől. „Az antibiotikumok hatására a beteg jól van, nem tapasztal neurológiai károsodást, ahogy elmúltak a fülét érintő tünetek is” – írják az orvosok.

A legfontosabb, hogy soha többet nem használ fültisztító pálcikát.

Annak ellenére, hogy hajlamosak vagyunk nem komolyan venni az ilyen eseteket, az orvosok szerint ez a legfrissebb bizonyítéka annak, hogy nem lenne szabad semmit a fülünkbe helyezni – még akkor sem, ha azok tisztítása a cél.

A fültisztító pálcikák használata még mindig nagyon elterjedt, pedig már sokszor bebizonyosodott, hogy rengeteg, a fület érintő panasz hátterében a pálcikák állnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek