Ezek a dolgok állnak a felnőttkori pattanások hátterében

Szép volt, jó volt, de elég volt egyszer tininek lenni. A sok pozitív élmény mellett sokunknak a pattanásokkal való állandó küzdelem a legemlékezetesebb ebből az időszakból – nem csoda, ha örülünk, hogy túl vagyunk rajta. De mi van akkor, ha a pattanások még húszon túl is kísértenek?

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint a 25 év feletti nők mintegy fele küzd pattanásokkal, Francesca Fusco dermatológus szerint ráadásul olyanok is, akiket tinikorukban elkerült ez a kellemetlenség. A tünetek hasonlóak, de nem mindenben ugyanazok. A tinik elsősorban az arcuk felső részén, a felnőttek inkább az arc alsó felén rügyeznek ki, utóbbiak pattanásai ráadásul rendszerint mélyebben húzódnak meg a bőr alatt,  és bár mindkét életkorban állhat hormonális probléma a háttérben, a felnőttkori pattanások okát sokszor máshol kell keresni.

Az Every Day Health bőrgyógyászok segítségével sorolta fel a felnőttkori akné hátterében húzódó leggyakoribb okokat és a lehetséges kezelési módokat.

Hajformázók

A hajstyling termékek kapcsán megjelenő felnőttpattanás annyira gyakori jelenség, hogy külön neve is van már: a szakirodalom pomádépattanásként hivatkozik rá.

A különböző zselék és lakkok sokszor olajosak, a bőrrel érintkezve könnyen eltömíthetik a pórusokat, ezzel pattanásokat és mitesszereket okoznak a hajtövek közelében. Richard Fried, a Healing Adult Acne  (A felnőttkori pattanások gyógymódjai) című könyv szerzője szerint ez a pattanástípus elsősorban a homloknál jelentkezik, és különösen a spréállagú készítmények jelentenek veszélyt, mert ezekből elég sok landol a küldetési helytől távol is.

Megoldás: Inkább a kezeddel vidd fel ezeket a szereket, és ha kész vagy, mosd le vagy töröld át tisztítókendővel az arcodat, hogy eltávolítsd a pomádé maradékát.

 

Szőrtelenítés

Elég tipikus: kiküszöböltél egy problémát, máris ott a következő. Gyantával, borotvával vagy epilátorral megszabadultál a nemkívánatos szőrszálaktól, nyomukban erre teljesen kipattogzott a bőröd. A szőrtelenítő eljárásoktól érzékenyebb lehet a bőröd, apró sérülések keletkezhetnek rajta, amin keresztül könnyebben bejutnak a gyulladást okozó baktériumok is, a szőrtelenítést előkészítő és az utókezelő krémek pedig eltömíthetik a pórusaidat.

Megoldás: Szőrtelenítés előtt nagyon alaposan tisztítsd meg az arcod, és használj gyulladáscsökkentő krémet a kezelés után!

Bajusz vagy pattanás?
Bajusz vagy pattanás?Shutterstock

Kísérletezgetés

Egy átlagos nő évente 5-10 új szépségterméket (krémet, alapozót stb.) próbál ki. Ez szuper hír a kozmetikai iparnak, de nem annyira tesz jót a bőrünknek. A gyakori váltogatás azt eredményezi, hogy a bőrödnek nincs ideje hozzászokni az egyes készítmények hatóanyagaihoz, az új krémek pedig mindig újabb irritációt jelentenek. Még a pattanástalanító szerek gyakori váltogatása is káros – mondja Paul Jarrod Frank kozmetológus.

Megoldás: Mindig hagyj legalább 4-6 hetet egy-egy terméknek, hogy megállapíthasd, jól hat-e, és hogy ne tedd ki túl gyakori irritációnak a bőröd.

Smink

A sminktermékek könnyen összekeveredhetnek a bőrödben lévő olajjal, és az így eltömődött pórusok nyomában úgynevezett kozmetikai pattanás alakulhat ki. Egy hosszú, sminkben töltött nap alatt a festék, a városi kosszal, porral és a bőr zsírtartalmával együtt gyilkos póruseltömítő keveréket alkot, így kulcsfontosságú, hogy mindig rendesen megtisztítsd az arcod.

Megoldás: Az alapos esti arctisztítás semmilyen körülmények között ne maradjon el, és nagyon figyelj, hogy mind sminkelésre, mind lemosásra olyan terméket válassz, ami nem tömíti el a pórusaidat!

Utazás

Nem ritka, hogy egy-egy utazás alkalmával 1-2 nap után kirügyezik az ember bőre. A bosszantó jelenség leggyakoribb oka a környezetváltozás, vagyis az időjárási viszonyok, a páratartalom vagy akár a csapvíz összetételének megváltozása. Ezek külön-külön is okozhatnak elváltozásokat, együttesen, némi utazási stresszel bolondítva pedig szinte biztos, hogy bőrproblémákat okoznak.

Megoldás: Ha érzékeny a bőröd, és meg tudod oldani, vigyél magaddal az otthoni csapvízből egy flakonnal, hogy ezzel tudj arcot tisztítani, amikor szükséges. Emellett jó, ha a kerülöd a szállodai szappanokat és tusfürdőket – a bőrödnek nem biztos, hogy jót tesz egy újabb változás.

Hurrá, nyaralunk!
Hurrá, nyaralunk!Shutterstock

Naptej

A naptejek kétféle módon nyújtanak védelmet. A kémiai úton ható anyagok felszívódnak a bőrbe, ott védenek az UV-sugarak ellen, míg a mechanikai védelem egyfajta folyékony napernyőként szolgál. Ez alatt a réteg alatt gyakran beizzad a bőr, és könnyen eltömődhetnek a pórusok is.

Megoldás: Keresd a minél természetesebb összetevőkből készült naptejeket, védekezz természetes módon is úgy, hogy kerülöd a déli órákban való napozást. Inkább gélállagú kencéket keress, mert azok kevésbé tömítik el a pórusokat.

#Mutimiteszel

Nemcsak a zsíros, de a magas szénhidráttartalmú ételek is ludasak lehetnek abban, hogy felnőttségedre (is) pattanásos vagy, és különösen a gyorsan felszívódó szénhidrátok károsak. Egy ausztrál vizsgálatban szignifikánsan kevesebb pattanásuk volt azoknak, akik alacsonyabb glikémiás indexű ételeket fogyasztottak. És nemcsak a sztenderd rossz táplálkozás okozhat pattanásokat, hanem az is, ha hirtelen változtatsz az étkezési szokásaidon. Legyen akármilyen egészséges az új étrended, ha egyik napról a másikra vezeted be, könnyen lehet, hogy hamar ellepnek a pattanások.

Megoldás: Nassolj kevesebbet, ne csak az alakod miatt kerüld az egészségtelen ételeket, és ha életmódváltásban gondolkodsz, fontolva haladj csak. Ebben a videóban konkrét útmutatást találsz. 


Stressz

Sokat aggodalmaskodsz munkahelyi vagy magánéleti gondok miatt? Bár a stressz önmagában nem okoz pattanást, a tüneteket nagyon fel tudja erősíteni (pirosabb, fájdalmasabb pattanásaid lehetnek stresszes időszakokban), mert a stresszel együtt járó hormonális változások nem a legjobbat hozzák ki a bőrből. Ne feledd, a pozitív stressz is stressz, nem véletlen, hogy épp egy régóta várt randi vagy épp esküvőd napja előtt jelenik meg egy csúnyaság.

Megoldás: A lazító és feszültségoldó technikák mellett a szalicilsavas készítmények lehetnek segítségedre, ha megelőző csapást szeretnél mérni a stresszpattanásokra.

Mobil

Na igen, remekül el lehet ütni az utazási időt, ha közben csacsog az ember, de a hosszú ideig füledre tapasztott telefon nem tesz jót a bőröd egészségének. A mobilod képernyőjén ugyanis (kis túlzással) annyi baci van, mint a járványügyi labor Petri-csészéiben, ráadásul beszéd közben párás meleget is teremtesz a baktériumoknak, melyek nagyon csúnya dolgokat tudnak művelni az állad és a szád környékén.

Megoldás: Nem kell annyit csacsogni, és érdemes rendszeresen fertőtleníteni az érintőképernyőt.

Száraz bőr

Bár rendszerint a túl zsíros bőrt okoljuk a pattanásokért, a száraz bőr is okozhat galibát. Az extrém módon vízhiányos arcbőrön mikrorepedések keletkezhetnek, azt meg már tudjuk, mit okoznak a bejutó baktériumok. Ráadásul a száraz, elhalt bőrsejtek megülhetnek a pórusokban, szintén komoly problémát okozva.

Megoldás: Radírozz rendszeresen, és ápold a bőröd hidratáló, de nem pórustömítő készítményekkel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek