Miből tudja mindenki, hogy menő és gazdag vagy? Mutatjuk!

A luxusjacht meg a drága óra már lejárt lemez. Most éppen más jelenti a menőséget.

Nyilvánvalóan, ha valakinek luxusjachtja van, vagy drága sportautója, akkor mindenki tudja, hogy van mit a tejbe aprítania. Sokaknak a státuszt egy drága óra vagy a legújabb telefon szimbolizálja, vagy éppen az, hogy melyik edzőterem öltözőjéből posztolgat magáról képeket. Státuszszimbólumok mindig is voltak, és folyamatosan jönnek az újabbak. Mutatjuk, mik ezek

Nem új keletű dolog, hogy az emberek szeretik megmutatni, nekik valami olyanjuk van, ami másoknak nincs, vagy csak nagyon keveseknek. 1895-ben, mikor a röntgengépet feltalálták, mindenki a csontjáról akart fotókat, lehetőleg úgy, hogy azon valamilyen nagyon drága ékszer díszelgett. Azóta a röntgengépek csempészése alábbhagyott, de még most is rengeteg módon szeretnék az emberek mások elismerését kivívni, vagy megmutatni, hogy ők melyik társadalmi csoporthoz is tartoznak. Nem feltétlenül kell egyébként csak méregdrága dolgokra gondolni, státuszszimbólum lehet a Fjallraven ikonikus Kanken hátizsákja, ha azt szeretnéd megmutatni, hogy igazán divatos és fiatalos vagy, vagy éppen egy időben a Starbucks-poharas képek számítottak annak, ha egy kicsit máshogy akartad kifejezni, hogy tudod, éppen mi a divat. De ahogyan a széttaposott UGG-csizma vagy a valódiszőrme-kabát is lekerült a státuszszimbólumok trónjáról, úgy kerültek fel más cikkek. 

Canada Goose-kabátok

Ami a 90-es években a Hawks-kabát volt a magyaroknak, az most a Canada Goose-kabát a Chicagóban élőknek, ahol valamiért ezen a télen kifejezetten magas a melegnek meleg, de irgalmatlanul drága kabátot vásárlók száma. Persze sokan hihetik azt, hogy a legbiztosabb módja, hogy megmutasd, sok pénzed van, ha szó szerint hordod. Nem feltétlenül biztos, hogy a több százezer forintos, eredetileg az Antarktiszra tervezett túrakabát a legmegfelelőbb a nagyvárosi környezetben, mindenesetre vagy ez, vagy a Moncler-kabátok tökéletesek arra, hogy megmutasd, ha a személyes komfortodról van szó, akkor a pénz nem számít. 

Los Angeles és a szcientológia

A Business Insider szerint a szcientológia is egyfajta státuszszimbólum lett, a finoman szólva is világszerte megosztó egyház képzései elképesztően drágák. A könyvek, terápiák és tanfolyamok költsége olyan magas, hogy csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, vagyis ha az egyház tagja vagy, akkor egészen biztos gazdag is – legalábbis Los Angelesben ez a furcsán kifacsart logika szerez sok követőt az egyháznak. 

Van, akinek nem kell semmi, hogy egyértelmű legyen, ő menő
Van, akinek nem kell semmi, hogy egyértelmű legyen, ő menőgiphy.com

Egyedi rendszám

Itthon is van egy réteg, akiknél kifejezetten sokat dob a társadalmi megítélésen, ha LACA-01 vagy PIRI-86 rendszámú autót vezethetnek. Ez New Englandben a minél alacsonyabb számú rendszámtábla. Massachusetts volt az első állam, ahol rendszámtáblákat tettek az autókra, az egyessel kezdték, és így haladtak. Éppen ezért ma már rengeteget ér egy viszonylag alacsony számú rendszám, amit ráadásul generációkon keresztül örököltek az emberek. 

Luxus munkásautók

A The Washington Post szerint nagy az érdeklődés az egyszerű munkaautók luxuskivitele iránt leginkább Texas államban, ahova egyébként a pickupok 16 százaléka kerül. Egy sima Ford F-150 pickup akár 100 ezer dollárt is érhet. 

Sorban állni menő

Ezt már a washingtoni menő emberek mondják, akik szerint ma már mindent házhoz szállítanak, legyen szó egy új telefonról, vagy bármiről, amit megrendeltél az interneten. Vagyis otthon csomagot várni a hétköznapi emberek is tudnak, de beállni várakozni egy sorba csak a kifejezetten menők állnak be, főleg, ha drága éttermekről van szó, vagy kézműves koktélozókról. 

Nem csak az amerikaiak állnak sorba, hogy bejussanak egy étterembe
Nem csak az amerikaiak állnak sorba, hogy bejussanak egy étterembeShutterstock

Nagy család

Furcsa, de mindenképpen szórakoztatóbb kifejezése annak, hogy gazdag vagy, ha drága kabát helyett egy nagy családod van. A Business Insider szerint New Yorkban most ez a gazdagság igazi fokmérője, mármint az Upper East Side méregdrága környékén. Hiszen ha több gyereked van, az ott azt jelenti, hogy jó nagy lakást bérelsz baromi drágán, és hogy még ezenfelül is rengeteget költesz magániskolákra, majd a magániskola után még néhány magánórára. Persze azért mindenkit óva intünk attól, hogy csak a jómód kinyilatkoztatása miatt vállaljon gyerekeket

Városi csirketartás

A Szilícium-völgyben most az az igazán nagy király, akinek olyan háziállata van, ami csak keveseknek. Jó, nyilván menő a kutya és a macska is, de ami még ennél is magasabbra teszi a lécet, az a tyúk. Persze nem úgy kell elképzelni az ottani tyúkok életét, mint a falusi csirkék életét, akik szintén baromi boldogok, de a techguruk csirkéi a felhőtlen kapargászás mellé még gourmet ételeket, sőt pelenkát is kapnak, mondjuk, utóbbit bizonyára nem irigylik tőlük a falusi csirkék. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek