Fejben dől el: 10 lépés, hogy mentálisan is erős lehess

A mentális erő és a belső béke kéz a kézben járnak. A lélekben erős emberek hinni tudnak abban, hogy megbirkóznak az előttük álló kihívásokkal, bármilyen lapot is oszt nekik az élet.

Erősnek lenni persze nem pusztán választás kérdése: a legtöbbünknek keményen meg kell dolgoznunk a belső stabilitásunkért, és nem is biztos, hogy megy egyedül. El tudod engedni a sérelmeidet? Fejleszted magad? Igyekszel magad irányítani a sorsodat? Akkor jó úton jársz egy kiegyensúlyozott élet felé. A Psychology Today cikkéből a mentálisan erős emberek további 10 jellemzőjét ismerheted meg.

Nem teszik ki magukat a mérgező emberek hatásának

Az, hogy milyen emberekkel veszed körül magad, hat arra, ahogyan gondolkodsz, érzel és viselkedsz. Olyan emberek társaságában, akik hazudnak, pletykálnak, bántanak vagy átvernek, elkerülhetetlenül sérülsz te is. A mentálisan erős emberek nem fecsérlik az idejüket arra, hogy megpróbálják megváltoztatni a mérgező embereket, hanem egészséges érzelmi és fizikai korlátokkal védik meg magukat.

Nem ostorozzák magukat álló nap

Ha mindig mindenért magadat hibáztatod, azzal nemcsak a saját önértékelésedet rombolod, de a rólad kialakuló képet is negatívan befolyásolod. Hagyd abba. Rossz dolgok nem csak amiatt történhetnek, mert valaki (mondjuk, te) hibázott. A mentálisan erős emberek egészséges mértékben vállalnak felelősséget. Tudják, hogy felelősek a döntéseikért, de azt is tudják, hogy vannak olyan tényezők, melyeket nem tudnak befolyásolni.

Tudod, ahogy a bölcs ima is szól: „Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni, adj bátorságot, hogy megváltoztassam, mit lehet, és adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.”

Van ilyen
Van ilyenShutterstock

Nem üldözik a boldogságot

Ha kétségbeesetten hajszolod a boldogságot, elégedetlenné és boldogtalanná válsz.

A pillanatnyi jóllét nem ugyanaz, mint a hosszú távú megelégedettség, mégis mindkettőt aposztrofálhatjuk boldogságként. A mentálisan erős emberek viszont nem aprózzák el magukat, nem az azonnali, gyors kielégülést keresik. Egy fényesebb jövő érdekében hosszú távú célokat tűznek ki maguk elé, s a boldogságot (többek között) a kitűzött cél elérése jelenti a számukra.

Nem ücsörögnek a komfortzónájukban

Lehet, hogy nyugis megragadni az élet már kialakult, kényelmes keretei között, de a jó dolgok a legritkább esetben szoktak akkor történni, amikor a kanapén ücsörögve várjuk a csodát. A mentálisan erős emberek szembenéznek a félelmeikkel, ismeretlen terepre lépnek, és feszegetik a határaikat. Tudják, hogy ha nem félnek néha kényelmetlen vagy nehéz helyzetekbe kerülni, nagyobb esélyük van a sikeres és megelégedéssel járó életre.

Ha épp most tervezed elhagyni a kényelmi zónádat, ettől a daltól elég lelkierőt kérhetsz kölcsön.

Nem próbálnak lenyűgözni embereket

Elég sok időt elpazarolhatsz arra, hogy megszerettesd magadat az emberekkel, de ha más emberek figyelmétől és szeretetétől függsz, magadat gyengíted. A mentálisan erős emberek jól érzik magukat a bőrükben, és nem törik azon a fejüket, hogy más emberek mit szólnak a döntéseikhez és választásaikhoz. Ehelyett arra fókuszálnak, hogy a saját meggyőződésük szerint éljenek. 

Nem perfekcionisták

A legjobbra törekedni fontos, de ha csak a tökéletes elég jó neked, az könnyen visszaüthet: ha túl magas a léc, soha nem fogod magad elég jónak érezni. A mentálisan erős emberek elfogadják, hogy hibázni mindenki szokott, és tudomásul tudják venni a gyengeségeiket.

Nem haragtartók

Talán azt hiszed, hogy a haragoddal azt bünteted, akire mérges vagy. De a valóságban magadnak ártasz, ha őrizgeted a sérelmeidet. A mentálisan erős emberek nem tartogatják a haragot, ehelyett az energiáikat más, fontosabb dolgokra fordítják. Ez persze nem azt jelenti, hogy elviselnek minden bántást, egyszerűen nem engednek a neheztelésnek, mely eluralná az életüket.

Itt van például Samuel L. Jackson a Ponyvaregényben. Inkább zaklatott, mint mentálisan erős. 

Nem hajszolják az anyagi javakat

Lehet bármekkora autód vagy bármennyi pénzed, a belső egyensúlyodat nem ezek a dolgok fogják megadni: ha az anyagi gyarapodástól várod, hogy lelkileg is jól légy, csalódni fogsz. A lélekben erős ember is szereti a szép dolgokat, csak arra figyelj, ne az anyagi javaktól várd, hogy majd felhőtlenül boldog és elégedett leszel.

Nem gondolják magukat szuperhősnek

Azt gondolod, mindent egyedül kell megoldanod, és törekszel is arra, hogy mindent egyedül csinálj meg? Ez csapda! Vannak olyan helyzetek, amikor kell tudni segítséget kérni! A mentálisan erős emberek nem félnek gyengének látszani.

Sok olyan dolog van a fentiek közül, amin még dolgoznod kell? Szerencsére mindenki előtt ott a lehetőség, hogy önismerettel, terápiás gyakorlatokkal fejlessze a mentális erőnlétét. A belső béke a saját hited ismeretéből jön, és abból, ha megvan benned az akarat, hogy aszerint is élj. Minél több mentális erőd van, annál hitelesebb és önazonosabb életet tudsz élni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra