Szex az exszel? Innen tudhatod, hogy neked való!

Ha kiderül, hogy egy barátod vissza-visszajár exe ágyába, valószínűleg azt mondod neki, hogy ez a legnagyobb butaság, amit tehet. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy így van. Sőt, még az is kiderülhet, hogy ő csinálja jól.

Ismered a Pedig jó ötletnek tűnt című Nat Geo-sorozatot? A műsor egyes epizódjaiban a tudomány szemszögéből vizsgálják meg, miért nem jó ötlet például teljesen képzetlenül hátraszaltózni vagy BMX-akrobatikázni. Az exszel való szex is valami olyan, amit a szakértők nem ajánlottak otthoni kipróbálásra. Legalábbis eddig. Az The Independent cikkéből az derül ki, hogy nem is annyira elvetemült az ötlet.

Egy szakítás után a szenvedély is gyakran visszatér a szexbe.
Egy szakítás után a szenvedély is gyakran visszatér a szexbe.Fotó: Shutterstock

Miért változott meg a véleményük?

Egy az Archives of Sexual Behaviour-ben megjelent tanulmány egy érdekes, két lépcsős kutatást mutat be. A Wayne Állami Egyetem munkatársai olyan személyeket vizsgáltak, akiknek nemrégen ért véget a kapcsolatuk. A vizsgálat első részében arról kellett kérdőívet kitölteniük, hogy az elmúlt időszakban volt-e szexuális kapcsolatuk az exükkel, illetve amennyiben igen, mennyire voltak ezek az alkalmak érzelmileg is bevonóak.

A kísérlet második részében arra kérték a résztvevőket, hogy hasonlítsák össze a szakítás utáni és előtti szexet, és nyilatkozzanak arról is, hogyan érezik magukat két hónappal a szakítás után.

A válaszokat elemezve arra jutottak, hogy az exszel való szex nem csökkentette a kapcsolatból való felépülés esélyét.  Sőt, a szexuális együttlét még azoknak is plusz örömforrást adott, akik egyébként még érzelmileg is jócskán benne voltak az elvileg lezárt kapcsolatban, és épp ezért forszírozták a szexet. Egy-egy ilyen alkalomtól javult a kedélyállapotuk, és könnyebben birkóztak meg a szomorúságukkal.

Stephanie Spielmann az Egyetem munkatársa szerint:

Úgy néz ki, ez a dolog sokkal kevésbé káros, mint ahogyan azt eddig gondoltuk.

Azért csak óvatosan!

Az, hogy milyen érzelmi előnyökkel jár, vagy milyen károkat okoz a visszajárás, attól függ, hogy milyen motiváció van mögötte.

A randipszichológus Madeleine Mason Roantree azt emeli ki, hogy bár a szex az exszel segíthet lezárni a kapcsolatot, minden esetleges pozitív vagy negatív hatás attól függ, hogy milyen érzéseink vannak az exünkkel kapcsolatban. Azt javasolja, tegyük fel magunknak a kérdést: visszaszerezni szeretnénk régi párunkat, vagy csak „lecsengetnénk” a kapcsolatot. Ha az elsőről van szó, inkább bele se kezdjünk – hangsúlyozza.

Ha neked is ilyen nehéz elfelejtened az exed, ne szexszel próbáld kúrálni a dolgot:

James Preece randiguru szerint érdemes arra is felkészülni, hogy ha a volt pároddal vagy együtt, nem csak kellemes élményeid lehetnek. Olyan negatív érzések is feltörhetnek, mint a harag, a zavarodottság, a gyász vagy a csalódottság. Ha a kapcsolat lezárása nem közös megegyezésen alapult, vagy más miatt van benned tüske, inkább ne tedd ki magad az érzelmi viharnak.

A legjobb módja annak, hogy továbblépj, ha lezárod a múltat. Addig nem tudsz újra nyitni, kapcsolatot kialakítani, amíg nagyon össze vagy gabalyodva az exeddel. Mindkettőtöknek arra van szüksége, hogy átgondoljátok, mi és miért romlott el, és hogyan lehet ezt a tapasztalatot a későbbi kapcsolataitokban felhasználni. Ezt a higgadt értékelést biztosan nem segítitek, ha néha egymás ágyában köttök ki.

Mustra