Melyik bor a legegészségesebb?

Olyan alkoholt inni, ami nemcsak finom, hanem egészséges is, már-már túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

De vajon tényleg megállja a helyét, hogy a vörösbor hosszú távon jót tesz nekünk, vagy ezzel csak magunkat hitegetjük, amikor a pohár fenekére nézünk? És ha egészséges, mennyire számít, hogy milyen fajtát választunk? A Thrillist egy szakértő segítségével járt utána a kérdésnek.

Az biztosan kijelenthető, hogy a vörösbor fogyasztásának vannak bizonyos egészségügyi előnyei

– magyarázta Ginger Hultin dietetikus, a Táplálkozási és Élelmezési Akadémia (Academy of Nutrition and Dietetics) szóvivője.

A bor és az egészség viszonyát vizsgáló és közben sommeliernek is tanuló szakember szerint mostanra rengeteg bizonyíték támasztja alá a borozás pozitív hatásait, különösen a szív- és érrendszeri problémák vonatkozásában. Kiderült például, hogy a bor kis mennyiségben növeli a jó koleszterinek szintjét és segít fenntartani a szív egészséges állapotát.

„Mielőtt azonban eljutunk a többi egészségügyi előnyig, fontos tisztázni, hogy a hangsúly itt a mértékletességen van. Ha több bort iszol a kelleténél, a negatívumok meghaladhatják a pozitívumokat.”

Hultin szerint a túlzott nyakalás megnöveli a daganatos betegségek kialakulásának esélyét, károsítja az immunrendszert, kedvezőtlenül befolyásolja az alvási szokásokat és számos más területen is ártalmas lehet általános egészségi állapotunkra.

Ha fontos az egészséged, ne vidd túlzásba
Ha fontos az egészséged, ne vidd túlzásbaShutterstock

A franciák tudnak valamit

A szakember itt megemlítette a francia paradoxon néven ismert jelenséget, melynek lényege, hogy Franciaországban telített zsírsavakban gazdag étrend dívik, mégis jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint más országokban. Lehet, hogy azért, mert a franciák a vörösborfogyasztásban is élen járnak?

„Ennek természetesen számos oka lehet, de a jelenség arra sarkallta a kutatókat, hogy elkezdjék vizsgálni a rendszeres borfogyasztókat, illetve azt, hogy ennek hosszú távon milyen hatásai lehetnek az egészségükre nézve.”

Az antioxidánsok a barátaid

A legtöbb tanulmány a vörösborban lévő antioxidánsokban látja a titok nyitját, melyek arról ismertek, hogy megvédik szervezetünket a sejtkárosodástól. Gondolj rájuk afféle testőrökként, akiknek az a dolguk, hogy megakadályozzák, hogy a mérgező anyagok lerohanják az értékes sejteket. Közéjük tartoznak például a flavonoidok is, amik sötét, bordó árnyalatú színt kölcsönöznek a vörösbornak. A jó hír, hogy Hultin szerint ezekkel még koránt sincs vége a hasznos összetevők sorának, és az összes vörösborban jelentős mennyiségű antioxidánst találhatunk.

A szakember hozzátette, az antioxidánsok pontos mennyiségét nehéz meghatározni, mivel eltérések még két azonos évjáratból származó palacknál is lehetnek. Van azonban pár tényező, ami segíthet a megfelelő bor kiválasztásában.

A Pinot noir hagyományosan több antioxidánst tartalmaz

– mutatott rá a szakember, aki szerint a döntésnél azt is érdemes figyelembe venni, hogy minél újabb egy bor, annál több benne az antioxidáns.

Az idő múlásával megcsappanhat a borok antioxidáns tartalma
Az idő múlásával megcsappanhat a borok antioxidáns tartalmaDavid Silverman / Getty Images Hungary

Jóból is megárt a sok

Bár az antioxidánsok előnyösek lehetnek az egészségünk szempontjából, a borban egy csomó más dolog is van, amiről ez már kevésbé mondható el. 

Az, hogy a bor antioxidánsokat tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy mindig jót fog tenni neked.

Figyelembe kell venni ugyanis az ital kalória- és alkoholtartalmát is, melyek egy ponton túl átbillenthetik a mérleg nyelvét. Ha tehát azt szeretnéd, hogy a borod ne csak ízletes, hanem egészséges is legyen, lehetőleg olyat keress, amiről joggal feltételezhető, hogy antioxidánsokban gazdag, viszont nincs benne tonnányi kalória, nem túl magas az alkoholtartalma és nem is túl régi. Ehhez pedig talán egy újabb évjáratú Pinot noir áll a legközelebb.

"Ezek a vörösborok egészségesebbek, mint a többi? Szerintem igen. De azt hiszem, hogy a mértékletességnél nincs fontosabb. Ha van egy vörösborfajta, amit igazán kedvelsz, akkor maradhatsz annál is. Amíg felelősségteljesen iszol, addig nyugodtan élvezheted a vörösbort, és annak jótékony hatásait is."

És az megvan, hogy a vörösbor a fogaknak is jót tesz? Erről alábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra