Miért életveszélyes evés után a mély vízbe menni?

Sokak szerint étkezés után egy órát várni kell a parton mielőtt a vízbe mész, mert végzetes lehet. Van ennek értelme?

Mikor a nyári balesetekről van szó, akkor sokaknak eszébe jut az a régi teória, mely szerint legalább egy órát kell várni étkezés után, mielőtt a vízbe mennél, különben begörcsölsz és megfulladsz. Az egész elképzelés mögött az áll, hogy evés után a vér a gyomrod környékén dolgozik az emésztésen, ezért kevesebb jut az izmok ellátásához, ami görcsöt okozhat úszkálás közben, és ha a mélyvíz közepén begörcsöl a lábad, akkor az akár tragédiához is vezethet. 

De nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ez valóban így történne, ahogyan arra vonatkozóan sincs a világon feljegyzés, hogy valaki az előbb felvázolt forgatókönyv szerint halt volna meg, vagyis azért görcsölt volna be és fulladt volna vízbe, mert tele volt a gyomra. 

Lábgörcs úszás közben

Az igaz, hogy úszás közben gyakran találkozik az ember azzal a jelenséggel, hogy begörcsöl egy izma, de ennek az égvilágon semmi köze nincs ahhoz, hogy tele van-e a gyomra. Sokan attól is tartanak, hogy ahogyan a testük lebeg a vízben, úgy az elfogyasztott étel is csak lebeg a víz hatására a gyomorban, ami szintén nem igaz, elég csak arra gondolni, hogy az asztronauták emésztése sem áll le gravitáció hiányában. Az emberi test elég jól ki van találva ahhoz, hogy ne a gravitáció húzza le a lenyelt ételt. 

shutterstock 107848349
Shutterstock

Ugyanakkor egy kutatás szerint annyi igazság van az egészben, hogy ha ebéd után csak fekszel, akkor a véráram a gyomrodnál tud dolgozni az emésztésen, ha pedig úszkálsz, akkor az izmaidba is kell vér, ezért kevesebb jut az emésztőrendszeredhez, vagyis lassabb lesz az emésztés. Ugyanakkor jó ha tudod, hogy elenyésző különbségekről beszélünk. Szóval nem az evést kell elkerülni a görcsök megelőzése érdekében, hanem mielőtt bemész a vízbe és úszni kezdesz, kicsit mozgasd át az izmaid, azaz melegíts be

Mit csinálj ha begörcsölt a lábad a vízben? 

Eleve nagyon fontos, hogy mindig csak addig merészkedj a nyílt vízre, ahonnan biztosan ki tudsz jutni vészhelyzet esetén is. Sokan esnek pánikba görcs esetén, pedig ez a legrosszabb, amit tehetsz. Ha begörcsölt a lábad vagy a karod, akkor emlékezz arra hogy az emberi test alapvetően lebeg a víz felszínén, ezért hagyd magad lebegni, amíg ki nem áll a görcs az izmodból. 

Van, ami a görcsénél is veszélyesebb

Bár a legtöbben pontosan tudják, hiszen gyerekkoruk óta hallják az előbb már megcáfolt tézist, miszerint teli hassal ne csobbanj, azt viszont sokan elfelejtik, hogy alkohol fogyasztása után ne menjenek a vízbe, pedig ez utóbbi tényleg veszélyes. Egy kutatás szerint a fulladásos halálesetek nagyon jelentős részében az áldozatok előtte alkoholt fogyasztottak.

Szintén tanulságos adat, hogy az esetek többségében nem a gyerekek kerülnek bajba a vízben, hanem felnőttek, akiknek jelentős százaléka saját bevallása szerint sem tud úszni, vagy csak nagyon rosszul, mégis ott lubickolnak, ahol nem ér le a lábuk. A gyerekek esetében pedig a legtöbb baj abból adódik, hogy szülői felügyelet nélkül a medence széléről beesnek a vízbe, vagy a kádba. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra