Túl sok a só a kenyérben

Egy 2000-féle kenyeret leellenőrző felmérés szerint a magyar kenyerek között is vannak olyanok, amelyekben meglepően sok a só.

A 32 ország 2000 kenyerét megvizsgáló kutatók szerint az általában inkább a szénhidrátok miatt üldözött kenyerek sótartalma is jóval magasabb a kelleténél. Az Egyesült Királyság által bevezetett, 1,13 g/100g-os maximum határértéket rengeteg kenyér megugrotta, a legsósabb, a tengervízhez hasonlított kanadai focaccia pedig több mint kétszer ennyit, 2,65 grammnyi sót tartalmazott.

Magyar kenyerek a 10 legsósabb között

A britek által ajánlott mennyiség nagyjából egy negyed teáskanálnyi sót engedélyez egyébként két szeletenként. Ennél a górcső alá vett kenyerek harmada tartalmaz több sót a 32 országban vizsgálódó kutatók szerint. Ráadásul a teljes kiőrlésű és a többmagos kenyerekben is rengeteg a tartósítószerként és ízfokozóként használt só, ebből a szempontból ezek a kenyerek sem tekinthetők tehát egészséges opciónak.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!Shutterstock

A magyar kenyerek közül kettő került be a 10 legsósabb közé: 100 g, azaz két nagyobb szelet elfogyasztása mindkét teljes kiőrlésű kenyér esetében 2,10 g só bevitelét jelenti.. A teljes lista itt tekinthető meg.

Négy adag McDonald's-os sültkrumpli

Ennyi sót tartalmaz a felmérésről beszámoló Vox szerint a legsósabb fehér kenyér. Az ezúttal nem az amerikaiak, hanem Kanada által dominált listán szereplő kenyerek magas sótartalmára azért érdemes egyébként felhívni a nagyérdemű figyelmét a kutatók szerint, mert a magas vérnyomásuk miatt kevesebb sót fogyasztó emberek nem nagyon gyanakodnak a látszólag ártalmatlan kenyerekre, így pedig simán átléphetik a napi limitet.

Ide kattintva elolvashatod, hogyan kell lejönni a sóról! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek