Égő fájdalom, nonstop vécére rohangálás, depresszió. Ismered a hólyagfájdalom szindrómát?

A hólyagfájdalom szindróma ugyan tünetmentessé tehető, de sajnos csak az esetek 1-2 százalékában diagnosztizálják.

Dr. Lovász Sándor urológus szakorvos szerint ezért is olyan fontos, hogy minél több szakorvos és a laikusok is megismerjék ezt a ritka betegséget.

shutterstock 310753082
Shutterstock

Súlyos pszichés problémákhoz vezethet

A betegség tünetei már tinédzserkortól jelentkezhetnek, jellemzően erős hólyagtáji vagy húgycsőfájdalommal jár, amely a hólyag telítődésére fokozódik és igen gyakori vizelési ingerrel párosul. A beteg akár harmincszor is ürítheti a hólyagját naponta, az éjszakai órákban 15-20-szor, emiatt képtelen rendesen kipihenni magát, ami a folyamatos fájdalommal és az igen gyakori vizeléssel párosulva korlátozza a munkaképességet, így gyakran a munkahely elvesztéséhez vezet. És ha ez nem lenne elég, a húgycső- és hüvelyi fájdalom a szexuális életet is ellehetetleníti, megfelelő kezelés hiányában az erősödő tünetek akár a társas kapcsolatokat is tönkretehetik. Érthető ezek alapján, hogy az érintettek körében különösen gyakori a depresszió és 70 százalékkal magasabb az öngyilkosságok aránya.

Kialakulásának oka egyelőre rejtély, de a tünetegyüttest sikerült azonosítani

A fájdalom oka, hogy a hólyag felszínét bevonó, védő nyákréteg megsérül, ezért a vizeletben lévő salakanyagok irritálják a hólyag falát. Ahol sérült a nyákréteg, ott egyúttal elszaporodnak a fájdalomérzékelő receptorok, így keletkezik az a maró, égető érzés, amely a gyakori vizelési ingereket okozza. A krónikus, nem baktériumok által okozott gyulladás idővel a panaszok fokozatos súlyosbodásához, hosszú évek múltán akár a zsugorhólyag kialakulásához is vezethet. Ezért is olyan fontos, hogy minél többen tisztában legyenek a betegség tüneteivel és az érintettek mielőbb megkapják a szükséges orvosi ellátást. 

Nehéz kiszűrni, mert nincs egyetlen olyan tünet vagy vizsgálati lelet, ami egyértelműen bizonyítaná a betegség jelenlétét.

A becslések szerint ma kb. 20 ezer embert érinthet a hólyagfájdalom szindróma Magyarországon. Pontos számot nem lehet tudni, mivel hazánkban egyelőre igen aluldiagnosztizált betegségről van szó, eddig mindössze öt-hatszáz esetet azonosítottak. Bár nőknél egyértelműen gyakoribb a betegség, az utóbbi években fokozódó szakmai odafigyelés hatására a korábbi 1:10 helyett ma már 1:4-re becsülik a nemek érintettségének arányát.

“Keletkezésében bakteriális fertőzés nem játszik szerepet, de a nyákréteg elégtelensége hajlamosíthat gyakran visszatérő húgycső- és hólyaggyulladásra, így nem egyszer ezek hívhatják fel a figyelmet a háttérben meghúzódó hólyagfájdalom szindrómára. Az alhasi panaszokkal érkező pácienseknél gyakran prosztatabántalmakra, illetve nőgyógyászati problémákra gyanakodnak az orvosok. A negatív vizeletlelet után sok kollégában felmerül, hogy a páciens csak szimulál, illetve, hogy a panaszok mentális eredetűek, és pszichiáterhez irányítják őket. A betegség diagnosztizálása a panaszok felvételét követően egy részletes szűrővizsgálat-sorozattal kezdődik, melynek során minden hasonló tünetekkel járó betegség lehetőségét ki kell zárni. Ilyenek lehetnek a gyulladások, bakteriális fertőzések, hólyagkövek és a daganatok” - magyarázza dr. Lovász Sándor urológus.

Amitől a panaszok enyhülnek

„A betegség korai szakaszában megfelelő étrenddel, például káliummentes diétával, illetve a koffein és az alkohol elhagyásával, valamint a vizeletet savanyító ételek, gyümölcslevek elkerülésével enyhíthetőek a panaszok. Súlyosabb esetekben azonban orvosi beavatkozásra van szükség. Leghatásosabbnak a helyi (hólyagba fecskendezett) gyógyszeres kezelés bizonyult a sérült nyálkaréteg helyi pótlására és a gyulladás csökkentésére, ez azonban csak átmeneti megoldás, a tünetek rövid időn belül újra jelentkezhetnek. Tartósabb eredményt biztosít a fájdalomreceptorok leégetése a hólyag nyálkahártyájában, ami egy egynapos endoszkópos sebészeti műtét keretében történik. Sajnos a betegség mai tudásunk szerint véglegesen nem gyógyítható meg, de a minél korábban megkezdett kezeléssel 4-5 hónap alatt teljesen tünetmentessé válhat a páciens” – tette hozzá a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra