Krumpli helyett legközelebb kérj inkább egy második burgert

Egy dietetikus azt javasolja, hogy felejtsd el a szokásos hamburger-sült krumpli kombót, két burgerrel ugyanis sokkal jobban jársz. És ennek semmi köze nincs a kalóriákhoz.

Az talán nem fog akkora meglepetésként érni, hogy a zsírban tocsogó gyorskaja nem tartozik a legegészségesebb táplálékforrások közé. Persze, ha valaki egyébként odafigyel rá, hogy ne csak szemetet egyen, akkor időnként beleférhet némi kilengés. De vajon ilyenkor mit érdemes választani a klasszikus tételek közül, ha a salátát csak hírből ismered és nem szeretnél a kelleténél is jobban kitolni magaddal? Szerencsére ezen a téren többé nem kell a sötétben tapogatóznod. A Business Insider cikke alapján a tudomány ismét egy fontos kérdésre adott választ.

Az egyensúly a lényeg

Bár az általános gasztrobölcsesség azt sugalmazza, hogy egyfajta ételből kétszer enni táplálkozási szempontból nem a legtutibb megoldás, ebben az esetben mégiscsak hessegesd el a gondolatot. Van ugyanis egy másik tényező is, amit tanácsos figyelembe venned. Mégpedig az egyensúly. Emily Field dietetikus és táplálkozástani tanácsadó arra buzdítja kuncsaftjait, hogy ízlelgessék kicsit ezt a szót, mielőtt még beskatulyáznának bizonyos ételeket. Ha például a hamburgert vetjük össze a sült krumplival, az előbbi rögtön nem tűnik annyira ördögtől valónak.

shutterstock 375315058
Shutterstock

A szakember szerint a képlet rendkívül egyszerű. Indulj ki abból, hogy a táplálkozás három fő komponens köré összpontosul. A fehérjék nélkülözhetetlenek az izmaid számára, a szénhidrátok energiával látnak el, míg a zsírok segítik a vitaminok felszívódását és hozzájárulnak sejtjeid egészségéhez. Ha ezek között megtartod az egyensúlyt, kevésbé fogsz sóvárogni a kaja után és elkerülheted a mértéktelen zabálást. Amennyiben tehát egy ételben arányosan van jelen mindhárom komponens, az általában teljesen rendben van.

Egy friss tanulmány szerint, amely a Nutritional Metabolism folyóiratban jelent meg, az egyensúly azért is fontos, mert a különféle makrotápanyagok hangsúlyos szerepet játszanak vércukorszintünk szabályozásában.

GettyImages-625162738
Media for Medical / Getty Images Hungary

Szervezetünkben a zsírok és fehérjék lassítják a szénhidrátok cukorrá bomlását. Ha olyan ételt eszel, amelyben sok a szénhidrát és kevés fehérje, mondjuk egy tál gabonapelyhet, a vércukorszinted hirtelen megugrik, majd visszaesik. Field szerint ez egy rövid életű energialöketet eredményez, melyet éhségérzet és fáradtság követ – jellemzően az étkezés utáni 1-3 órán belül (habár némi fehérje és zsír hozzáadása – mint a fehérjében gazdag görög joghurt vagy a diófélék – segíthet, hogy elkerülhesd az összeomlást). A szakember ezért azt javasolja, hogy amikor kajákról ábrándozunk, mindig tegyük fel magunknak a kérdést:

Ha ezt megeszem, hogy fogom érezni magam két óra múlva?

Két hamburger > hamburger + sült krumpli

Mindez a gyorséttermek világába átültetve azzal a tanulsággal jár, hogy inkább két hamburgert javasolt kikérned, minthogy engednél a sült krumpli csábításának. Miközben ugyanis egy átlagos burger – mely a sajt és a szósz nélkül körülbelül 3-400 kalóriát jelent – zsömléje cirka 40 gramm szénhidrátot, húspogácsája pedig 17 gramm fehérjét és 10 gramm zsírt tartalmaz, addig a sült krumpliban alig található fehérje, de cserében tele van zsírokkal és egyszerű szénhidrátokkal.

hamburger 2

Vagyis, ha a népszerű, menüs megoldás helyett – ami ugyebár ráadásként még cukros üdítővel is szaporítja bűnlajstromodat – bevállalod a két hamburgert, azzal közel megduplázod a fehérjebevitelt, miközben visszaszorítod a zsír és szénhidrát mennyiségét. Mivel a gyorskaják alapvetően is dúskálnak a zsírban és szénhidrátban, fehérjében viszont éppen ellenkezőleg, ez a szimpla választás is elősegítheti, hogy egyensúlyban tarthasd vércukorszintedet.

Próbáld ki, és meglátod, milyen érzés lesz.

Régen minden jobb volt

A mekis sült krumpli is. Legalábbis Malcolm Gladwell erre a szomorú felismerésre jutott. Az újságíró egy podcastban osztotta meg a világgal, hogy a legendás termék már amúgy sem olyan szuper, mint egykor, mert a gyorsétteremlánc 1992-ben megvariálta a receptjét. Szerinte előtte marhafaggyúban sütötték, de onnantól kezdve már növényi olajban, amitől megváltozott az íze, és nem éppen jó irányba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra