Az egészséges öregek bélflórája olyan, mint a harmincasoké

Az egészséges kínai bácsiknak valószínűleg sosem kellett kétszer mondani, hogy igen, a répát és a brokkolit sem szabad a tányéron hagyniuk.

Az egészséges bélflóra lehet a fiatalság valódi záloga – állítja egy kínai kutatás. A hároméves gyerekek és százéves öregek emésztőrendszerét is górcső alá vevő kutatók szerint a kifejezetten idős, de egészséges kínaiak bélflórája hasonlóan sokféle és változatos, mint a harmincéves társaikéi, és éppen ennek köszönhetik az öregek, ha százévesen is jól szolgál az egészségük. A kutatásról a Prevention számolt be.

Zöldséget zöldséggel

„Eszerint éppen olyan fontos jele a változatos bélflóra az egészséges öregedésnek, mint az alacsony koleszterinszint az egészséges keringésnek” – állítja Dr. Greg Gloor, a tanulmány egyik szerzője. A bélflóra egészséges működéséhez nélkülözhetetlen bifidobaktériumok számának szinten tartása persze nem könnyű feladat. Egy táplálkozási szakértő, Dr. John Bagnuolo szerint nem egyértelmű, hogy az öregedésnek, vagy a rossz táplálkozási szokásoknak köszönhető-e a bélflóra egyensúlyának felborulása, de az öregedés gyakran a hasznos kis baktériumok kipusztulásával is együttjár. Mindenesetre annyi biztos, hogy az antibiotikumok és a zöldségekben szegény étrend hozzájárulhatnak a jelenséghez – állítja a szakértő.

A baktériumok lassú kihalása ellen probiotikumokkal, sok zöldsg- és gyümölcsféle fogyasztásával és olyan erjesztett ételekkel védekezhetünk, mint a savanyú káposzta, a joghurtok vagy a savanyított zöldségfélék.

shutterstock 222953059

A hangulatunkra is hatással lehetnek

A kiegyensúlyozott és változatos bélflóra nem csak az immunrendszer működését képes egyébként megerősíteni, de a hangulatunkat is képes lehet befolyásolni, kulcsfontosságú tehát, hogy sok és sokféle zöldség szerepeljen az étrendünkben, ha mi is olyan egészségesek szeretnénk maradni, mint az energikus és fiatalos kínai bácsik és nénik. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra