18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A szexszel kapcsolatos problémáinkról máshogy kommunikálunk

Egy 115 párt letesztelő kutatás alapján úgy tűnik, a legtöbb pár jobban izgul egy-egy érzékenyebb, szexszel kapcsolatos probléma megbeszélése előtt, és máshogy is viselkedik a beszélgetés alatt, mint egy szexet nem érintő probléma kivesézése során.

A szexet érintő beszélgetések fontosságát jó pár kutatás alátámasztotta már. Ezek a kutatások általában egyenes arányosságot látnak a kommunikáció mennyisége és a párok a szexuális életükkel való elégedettsége között: minél többet beszél valaki a partnerével a szexről, annál elégedettebb a szexuális életével. Ennek ellenére nem tudni túl sokat arról, konkrétan hogyan is zajlik le egy ilyen beszélgetés, pedig sokat segíthetne mindez egy-egy szégyenlősebb, megoldatlan problémákkal küszködő pár esetében, azokról nem is beszélve, akik szinte egyáltalán nem kommunikálnak a szexről – írja dr. Justin Lehmiller. 

shutterstock 579188665

Egy, az Archives of Sexual Behaviorben megjelent kutatás éppen erre kereste a választ. A 115 kanadai pár kommunikációs készségét alaposan próbára tévő kutatás során két 8 perces beszélgetést kellett lefolytatnia az átlagosan 11 éve együtt lévő pároknak, egyet egy szexszel kapcsolatos, egyet pedig a párkapcsolatuk egy másik aspektusát érintő konfliktusukról. Még a beszélgetések részletes kielemzése előtt felmérték a kutatók, mennyire voltak kedvesek vagy ellenségesek egymáshoz a felek, és ki mennyire volt domináns vagy épp engedelmes a beszélgetések során. Az eredményeket nagyjából így lehetne összefoglalni:

  • A kutatók várakozásainak megfelelően a szexszel kapcsolatos beszélgetés során kedvesebbek voltak egymáshoz a felek, ami valószínűleg annak a jele, hogy az ilyen beszélgetések során az érzékeny téma súlyát felismerő társak jobban odafigyelnek a másik érzéseire.
  • A figyelmesség mértéke nagyobb változásokat mutatott a szexuális életükről megnyilatkozó nők esetében, aminek az lehet az oka, hogy az érzékenyebb témákat érintő beszélgetések során valószínűleg így próbálják a partnerük érzelmeit kordában tartani.
  • A dominancia szempontjából nem nagyon volt különbség a két beszélgetés hangneme között, hiába várták tehát a szakértők, hogy majd a szexszel kapcsolatos beszélgetések alatt visszafogják magukat a párok, bár egy-egy beszélgetésen belül azért ebből a szempontból is következetesebb és egyenletesebb volt a kommunikáció.
  • Amennyiben valaki domináns módon viselkedett, a másik fél többnyire az ellenkező előjelű, engedelmesebb szerepet vette fel. Mindez azért inkább a nem szexuális témájú beszélgetések során volt egyértelműen tetten érhető a párok kommunikációjában.
  • A résztvevők emellett saját bevallásuk szerint is jobban izgultak a szexuális témájú beszélgetések előtt, egyértelműnek tűnik tehát, hogy az érzékenyebb, szexszel kapcsolatos beszélgetésekre jobban rákészültek a párok, és tapintatosabbak, figyelmesebbek is voltak a beszélgetések során. 
Oszd meg másokkal is!
Mustra