Ezért kívánod a sütit a kávé mellé

A koffeinmentes kávét fogyasztók úgy tűnik megúszhatják az úszógumikat - legalábbis erre következtethetünk egy friss kutatás eredményeiből.

Az adenozin receptorokat elnyomó koffein abban is szerepet játszhat egy nemrég a Journal of Food Science-ben megjelent kutatás eredményei szerint, hány fánkot/pekándiós pitét falsz fel a kávé mellé. Az Iflscience által összefoglalt kutatás más meglepetésekkel is szolgált persze, például azzal, nem biztos, hogy mindig szükség van például a koffeinre, ha fel akarsz pörögni. 

A koffein mellé több édeset kívánunk

A Cornell Egyetem kutatói egy 107 résztvevőt tesztelő kísérlet során jöttek rá minderre. A kísérleti alanyokat két csoportra osztották: az első csoport olyan „koffeinmentes” kávét ivott, amihez a kutatók 200 mg-nyi koffeint adtak később, míg a másik csoport valóban koffeinmentes kávét kapott. A kávékhoz mindkét csoport esetében ugyanannyi cukrot adtak a kutatók, ennek ellenére a koffeinmentes kávét ivók jóval édesebbnek érezték az italukat, mint azok, akik koffeint is fogyasztottak. A többi ízzel kapcsolatban nem volt érzékelhető a különbség, a keserű, sós, savanyú és umami ízeket ugyanolyan intenzívnek érzékelte a két csoport.

shutterstock 298896707

Ki mit ivott?

Sokkal furcsább volt egyébként a kutatók számára az, hogy amikor arra kérték a résztvevőket, írják le mennyire élénkek, mekkora löketet kaptak a kávéjuktól, mindkét csoport tagjai hasonló fokú felélénkülésről számoltak be, és képtelenek voltak rájönni, melyikük ivott koffeinmentes kávét.

Gyakorlatilag egy pavlovi reflex mintájára működik tehát a dolog, ha valaki megszokta, hogy ettől az erős szagú, forró és barnás italtól általában felélénkül, az pusztán ezeknek a tényezőknek a megvalósulásától felgyorsul, akkor is, ha nincs koffein az italában. Valószínűleg elmúlna persze a hatás, ha mindig koffeinmentes kávét innánk, egyszer-kétszer viszont úgy tűnik büntetlenül megteheti az, akit aggaszt a túlzott koffeinbevitele, hogy a koffeinmentes opciót választja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek