Több rost=egészségesebb bélflóra

Egy friss kutatás szerint nagyságrendileg változatosabb, ráadásul az évszakoknak megfelelően változó bélflórával rendelkezik egy ősi életmódja mellett máig kitartó afrikai törzs, valószínűleg főleg a rengeteg elfogyasztott növényi rostnak köszönhetően.

Az emberi mikrobiom legnagyobb részét kitevő bélflóra, vagyis az emésztőrendszerben éldegélő mikroorganizmusok egészséges sokfélesége nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megfelelően funkcionáljon a szervezetünk. Egy ősi életmódjukon máig keveset változtató tanzániai törzs, a Hadza székletét szorgosan, és ami még fontosabb, éveken gyűjtögető kutatócsoport jó pár érdekes dologra rábukkant a törzs baktériumkészleteinek vizsgálata során, amelyek közül néhány a modern ember életmódváltását jelentősen megsínylő városlakók bélflórájának felturbózásában is segíthet - állítja a Popular Science. 

200 g

Az egyes becslések szerint 200 grammot, mások szerint nagyjából másfél kilót nyomó emberi mikrobiom - amely több „idegen”, mikrobiális sejtből áll, mint ahány emberi sejttel rendelkezünk – nem csak az emésztő- és az immunrendszer, és úgy általában véve az egész szervezet működése szempontjából nélkülözhetetlen, de még a hangulatainkat is meghatározhatja. Az egyelőre nem egyértelmű, pontosan milyen összetételű mikrobiom az, ami ideálisnak mondható, abban azonban nagy az egyetértés a tudósok között, hogy a szervezet ideális működéséhez minél sokrétűbb bélflórára lenne szükség.

3224606276 13391d7d72 o
kiwiexplorer / flickr

Több, jobb, szezonális

A Tanzániában élő, máig vadászó és gyűjtögető életmódot folytató Hadza törzsre nem csak azért figyelt fel a kutatócsoport, mert máig megőrizte ősi életmódját, hanem azért is, mert a székletminták tanúsága szerint a száraz és az esős évszakok váltakozásainak megfelelően a törzs tagjainak mikrobiomja is kicserélődik. Ez azért van így, mert a száraz évszak alatt zavartalanul vadászgató törzs ilyenkor a rengeteg zöldség mellett sok húst is fogyaszt, míg az esős évszak alatt többnyire zöldségen és gyümölcsön tengődik. Illetve virágzik, merthogy a törzs tagja a modern egészségügyi ellátások szinte teljes hiánya ellenére kifejezetten egészséges és hosszú életet élnek, ami a kutatók szerint a rostokban rendkívül gazdag étrendjüknek tudható be. A száraz, húsevős időszakban a legsokrétűbb egyébként a hadzák bélflórája, ráadásul sok olyan, a mai modern emberek emésztőrendszere által még hírből sem ismert mikroba is éldegél bennük, ami az esős évszak beköszöntével szinte teljesen eltűnik, majd annak végeztével újra megjelenik a szervezetükben.

Amit elejtenek, azt rögtön el is fogyasztják

Összességében elmondható tehát, hogy a Hadza törzs tagjainak mikrobiomja nagyságrendileg sokrétűbb egy átlagos amerikaiénál például, ami a rostokban gazdag (15 helyett 100g/nap) étrend mellett annak is köszönhető a kutatók szerint, hogy a törzs szinte azonnal el is fogyasztja, amit elejt, a lehető legtöbb „jó” baktériumot hasznosítva így a zsákmány által felvonultatott mikroorganizmus-készletből. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek