Ezért kapar a torkod bizonyos gyümölcsök vagy magvak után

Az orális allergia szindróma a pollenszezonon kívül is megkeserítheti az allergiások életét, pedig a tüneteket kiváltó gyümölcsök nem is tartalmazzák az eredeti allergént.

A jelenségért az orális allergia szindróma, vagy általánosabb nevén a keresztallergia jelensége a felelős. Ez nem azonos a sokkal veszélyesebb ételallergiákkal, és általában enyhe tünetekkel jár csak, leginkább a csiklandó, kaparó, elzsibbadó torokról és ajkakról lehet felismerni. A keresztallergiás reakciók a pollenek, és bizonyos gyümölcsökben, zöldségekben fellelhető, hasonló felépítésű fehérjék, allergének hasonlósága miatt jönnek létre. 

Pedig nem is ugyanaz

Az anyagok kémiai felépítése között csupán elenyésző ilyenkor a különbség, a szervezet pedig nem tud különbséget tenni a két anyag között, ezért alakul ki tehát a nyálkahártya irritációja. Pontosan nem tudni, hányan szenvednek az orális allergia szindrómától, hiszen a tünetek többnyire nem túl súlyosak, az érintettek pedig egy idő után egyszerűen lemondanak a kérdéses gyümölcsök fogyasztásáról. Ez a fajta allergiás reakció sok esetben csak a fiatal felnőttek esetében jelentkezik, és sokszor csak hosszú évek gondtalan és tünetmentes alma vagy mogyoró majszolgatása után.

shutterstock 375311605

A nyírfa megint nagyot megy

A Business Insider összedobott egy táblázatot, amiről leolvasható, milyen gyümölcs vagy zöldség milyen pollenek esetében válthat ki keresztallergiás tüneteket. A leggyakoribb bűnelkövetők a nyírfa és a fekete üröm, de azért a parlagfű is viszonylag jól teljesít. Legtöbbször a pollenszezon után jelentkeznek a tünetek, de sok esetben a pollenmentes időszakokban is megjelenhetnek a reakciók. Ugyanakkor nem feltétlenül kell, hogy a „minden nap egy alma az orvost távol tartja” vezérelvről való lemondáshoz vezessen a keresztallergia, a megfőzött gyümölcsök/zöldségek esetén általában lebomlanak azok a polleneket imitáló anyagok, amik a tüneteket okozzák, így megszabadulhatunk tehát a kaparó toroktól, és tovább almázhatunk. Vagy répázhatunk. Esetleg cukkinizhetünk. Valahogy mind… mocskosan hangzik. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek