A magyarok majdnem fele szerint rendben van a beleegyezés nélküli szex

Hogy itthon sem (és úgy általában a világon) túl rózsás a helyzet, ami a nők elleni erőszakot illeti, azt eddig is sejtettük, de mégis megdöbbentő az Eurobarometer idei felmérésének eredménye. Részletek a hajtás után!

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából az Európai Bizottság bejelentette, hogy 2017-ben kampányt indít a nők elleni erőszak leküzdéséért, mivel a jelenség továbbra is elterjedt Európán belül és kívül egyaránt. Az Unióban minden harmadik nő átélte már a nemi alapú erőszak valamilyen formáját. Még napjainkban is sok lányt és asszonyt vernek meg otthona falai között, zsákmányolnak ki szexuálisan és gazdaságilag, zaklatnak az utcán, a munkahelyén, az interneten és sportolás közben, erőszakolnak meg, csonkítanak meg és kényszerítenek házasságra világszerte. Ez felmérhetetlen következményekkel jár a családokra, a közösségekre, a társadalomra és a gazdaságra nézve.

A Bizottság 2017-es figyelemfelkeltő, tájékoztató és tudatosságnövelő kampánya keretében felhívja az európaiak figyelmét a nők elleni erőszak minden formájára. Noha az európaiak 96%-a szerint elfogadhatatlan a családon belüli erőszak, az Eurobarometer idei felmérésében a megkérdezettek több mint negyede (Magyarországon 47%) úgy nyilatkozott, hogy bizonyos körülmények között a nemi érintkezés a másik fél beleegyezése nélkül is elfogadható. A kampány a tagállamok részvétele mellett bevonja a nyilvánosságot, a civil szervezeteket és a helyzet megváltoztatására alkalmas szakembereket – köztük rendőröket, tanárokat, orvosokat. A nemi alapú erőszak megelőzésére és az áldozatok támogatására irányuló alulról szerveződő, az Európai Unióban zajló erőfeszítések támogatására 10 millió eurót irányoztak elő. A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából közös nyilatkozatot tett kilenc uniós biztos.

A nyilatkozat teljes szövege itt olvasható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra