Aki akarja, könnyebben beleláthat a másik fejébe

Hű, te pszichológus vagy? Akkor biztos belelátsz a fejembe. Biztos tudod mit gondolok. 

Ezzel a reakcióval sokszor találkozom, majdnem annyiszor, mint az “akkor vigyáznom kell, mit mondok” kíséretében megejtett gyanakvó pillantásokkal. Általában ezeket a helyzeteket igyekszem mosolyogva elkenni, mondván, hogy gondolatolvasást még nekünk sem tanítottak az egyetemen. Ez pedig nyilván így is van, de egy friss kutatás alapján lehet, hogy tényleg nem árt vigyázni a pszichológusokkal. Vagy éppen bárkivel, aki az átlagnál motiváltabb arra, hogy megértsen másokat. 

Motivation and Emotion-ban megjelent vizsgálatban amerikai kutatók egy kísérletsorozattal bizonyították, hogy az elmefejtési motiváció időben stabil jellemzője az embereknek. Ez azt jelenti, hogy vannak, akik jellemzően többet szeretnek azon agyalni, mit gondol vagy érez a másik, és ez számos előnnyel jár a társas kapcsolatok terén. Például azzal, hogy ezek az emberek mind a csapatmunkában, mind az együttműködésben jobbak másoknál. 

shutterstock 270609461

A vizsgálatból kiderült, hogy bár a motiváció megléte és az elmefejtési képesség két különböző dolog, de a magas motivációval bíró emberek így is jobban észreveszik és alaposabban megvizsgálják a szociális térből származó információkat, legyen szó akár a nem verbális jelzésekről, akár a viselkedési sajátosságokról. Ennek következtében pedig komplexebb képet képesek kialakítani másokról. 

Nyilván ez azért elég messze van a gondolatolvasástól, de úgy tűnik, hogy valóban vannak emberek, akik több és mélyebb következtetést tudnak levonni rólunk, mint mások, és bár ez sokszor kényelmetlen vagy riasztó lehet, van benne bőven egy csomó érdekes dolog is. Például az, hogy ilyen emberekkel beszélgetve közelebb juthatunk önmagunk megismeréséhez és megértéséhez is. Az pedig nagyon kell. Mindenkinek.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek