Szobafitnesz: A diéta és a desszert nem zárják ki egymást

A Szobafitnesz Életmódváltó Program életmódváltói ezúttal azt a feladatot kapták, hogy készítsenek olyan ételeket, amik szerintük egészségesek, és beleférnek a számukra kijelölt, kalóriaszegény étrendbe.

Hogy mi a Szobafitnesz Életmódváltó Program?

Egy olyan 28 napos, intenzív, edzésekkel és szigorú diétával szabályozott időszak, amikor Bánkuti Gabi személyi edző segítségével próbál meg néhány általunk kiválasztott személy lefogyni, formásodni, áttérni az aktív életmódra.

Mindannyian mást-mást készítettek, így jött össze egy teljes menüsor. Bánkuti Gabi értékelése szerint mindegyik étel megfelelt a követelményeknek, úgyhogy lejjebb a posztban talál néhány receptet, különösen a desszertre hívnánk fel a figyelmet, mert az az igazi művészet, hogy valaki olyan tortát süssön, amiből egy szeletet akár fogyókúra idején is bevállalhat. De előbb nézzük meg, milyen volt a közös ebéd.

Itt lejjebb pedig megtalálja a videóban szereplő ételekhez a pontos recepteket.

Orsi avokádós tonhalkrémje, 4-6 főre:
Hozzávalók:  2 db szottyosan érett avokádó, 1 db konzerv tonhal sós lében, 1 fej kisebb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, egy fél lime leve, só, bors. chili ízlés szerint, olívaolaj.

Elkészítés: Az avokádó vásárlásánál arra kel figyelni, hogy minél érettebb, puhább legyen. Az avokádót félbevágjuk, a magját kipattintjuk, kanállal 2-3 mozdulattal kikanalazzuk a belsejét. A tonhalról leöntjük a levét. Az avokádót, a lecsöpögtetett tonhalat, a félbe vágott hagymával (lehet kevesebbet is beletenni), a 3 gerezd fokhagymával és a fél lime levével zöldségaprítóba tesszük vagy botmixerrel lezúzzuk. Sóval, borssal, chili pehellyel ízesítjük. Ha nem elég krémes egy fél evőkanál oliva olajjal lazíthatunk rajta, de ez elhagyható. Tálaláskor csíkokra vágott répával és szárzellerrel tálaljuk, de retekkel és kígyóuborka csíkokkal is finom.

Orsi édesburgonya krémlevese, 4-6 főre:
Hozzávalók: 1 kg édesburgonya, 2 db répa, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, Himalája (fekete) só, cayenne bors, chili, curry, sűrítésnek rizstej, 2 db leveskocka (vagy házi vegeta).

Elkészítés: Az édesburgonyát és a répát megpucoljuk felkockázzuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, kókuszolajon sóval és borssal dinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, gyorsan átforgatjuk, hogy ne égjen oda fokhagyma. Erre az alapra rátesszük a felkockázott zöldségeket, átpirítjuk pár percig majd felöntjük 1-1,5 liter vízzel tetszés szerint. Beletesszük a leveskockákat és megszórjuk ízlés szerint curryvel és addig főzzük ameddig a répa meg nem puhul. Menet közben még sóval, borssal, curryvel, ízestjük a levest. Én fekete sót használtam hozzá a fekete só füstös, pikáns íze miatt. Egy merőkanál zöldséget kiveszünk, és kb. 1,5 dl rizstejjel pépesre turmixoljuk, félretesszük. Ezzel fogjuk besűríteni a levest liszt és tejmentesen. A tűzről levéve a levesalapot botmixerrel pürésítjük, visszatesszük a tűzre, és habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a félretett rizstejes sűrítményt, majd forrásig összefőzzük.

Kati salátája:
Hozzávalók: jégsaláta, uborka, cukkini, paradicsom, kaliforniai paprika, retek, gyömbér, saláta mix. Öntet: olívaolaj, lime, Himalája só, fokhagyma.

Elkészítés: A lényeg, hogy minden zöldséget vágjunk apróra. A felvágott fokhagymát kb. 15-20 percig hagyjuk az olajban, utána villára szedjük, és felverjük az olajat. Kicsit sűrű lesz, és ezt öntjük a már összerakott salátára. Ha valaki szereti a borsot azt is tehetünk bele kicsit.

Kálmán sült húsai:
Hozzávalók: csirkemell, marhafelsál, cayenne bors, rozmaring, vöröshagyma, olívaolaj, fokhagyma, kevés só.

Elkészítés: A húsokat cayenne borssal, kevés sóval, fokhagymával, rozmaringgal és kevés olívaolajjal bepácoljuk. A húsokat alacsony hőfokon sütjük serpenyőben, hogy az olívaolaj ne kapjon magas hőterhelést. Miután a húsok megsültek, a maradék páclevet beleöntjük a serpenyőbe, és apróra vágott vöröshagymát párolunk benne egy kevés vízzel, ebből lesz a húshoz egy kis zaft.

Dalma hamis joghurtos túrótortája:
Hozzávalók:
Tészta: 

Hamis joghurtos túrótorta gyümölcsökkel

Tésztához kell: 150 g korpás keksz (aprítógépben morzsává aprítva), reszelt citromhéj, édesítőszer ízlés szerint, 1-2 evőkanál olvasztott kókuszolaj.
Totu: 10 db tojásfehérje, 6 evőkanál frissem facsart citromlé, 2 evőkanál kókuszolaj (olvasztott), 2 csipet só
Krém: 500 ml növényi joghurt (natúr szójajoghurtot használtam), édesítőszer ízlés szerint, 2 adag citromos-joghurt ízű fehérjepor (elhagyható), frissen facsart citromlé ízlés szerint, reszelt citromhéj, vanília aroma, 40 g étkezési zselatin, gyümölcsök apróra vágva (eper, ananász).

A tészta hozzávalóit összekeverjük, ízlés szerint édesítjük, és egy csatos tortaforma aljába nyomkodjuk, majd a fagyasztóba tesszük, amíg a torta többi részét elkészítjük. A totuhoz felteszünk forrni kb. 3 liter vizet. A tojásfehérjéket enyhén felverjük, majd összekeverjük a citromlével, kókuszolajjal és sóval. Ha felforrt a víz, beleöntjük, néhányszor megkeverjük, és 3-4 percig főzzük (nagyjából addig, amíg a víz újra forrni nem kezd). Ezután szűrőbe öntjük, ott egy kanállal összetörjük, és csepegni hagyjuk, amíg a krémet elkészítjük. Nekem ebből az adagból kb. 220g totum lett. Ezután az étkezési zselatint elkészítjük a leírás alapján. A joghurtot összekeverjük a fehérjeporral, a citromlével, citromhéjjal, vaníliaaromával és a gyümölcsökkel. A lecsepegett totut is hozzákeverjük, végül a kihűlt zselatint is. A fagyasztóból kivesszük a tésztát, ráöntjük a krémet, és egy éjszakát a hűtőben dermedni hagyjuk. Másnap a tetejét gyümölccsel díszítjük, amit tortazselével fixálhatunk.

Ennyi kaja után biztosan jólesik egy kis mozgás, természetesen most sem maradnak otthon végezhető miniedzés nélkül. Ezúttal a vállizmait dolgoztathatja meg egy intenzív edzéssel.

Ha az edzésvideó után megjött a kedve a további mozgáshoz, akkor látogasson el a Dívány Indavideo profiljára, ott megtalálja a korábbi edzéseket is.

A korábbi epizódok és a négy résztvevő

01. Casting és bemutatkozás: Keményen medolgoztam ezért a testért - Kardio és comb edzés
02. Állapotfelmérés: Utálom a fekvőtámaszt - Hát és váll edzés
03. Közös edzés: Úgy fájt a seggem, a lépcsőn alig tudtam felmenni - Kar- és mellizom edzés
04. Kalóriák és reformételek: Fúj, ilyet itattatok velem? - Has edzés
05. Szabadtéri edzés: Így lesz remek teste teljesen ingyen, a szabadban - Far- és combizom edzés

Szilágyi Dalma (23 éves, 78 kg): Nővérként dolgozik Budapesten, a célja, hogy diplomás ápoló legyen, ezért a munka mellett egyetemre jár. Már túl van egy nagy, több mint 20 kilós fogyáson, de szeretne egyrészt még leadni jó néhány kilót, de ami még fontosabb, szeretne formásodni, vagyis izmokat növeszteni.

Ozsvárt Orsolya (29 éves, 85 kg): Az egészséges életmód és a fitnesz megszállottja, de úgy érzi, szakértő kezekben tudná igazán beindítani a fogyását. Nagyon jó kondiban van, kívülről fújja az összes létező gyakorlatot, plankingben nagyon erős, és jogászként dolgozik, vagyis bármiről lyukat tud beszélni a hasába.

Polgár Katalin (58 éves, 104 kg): A nyugdíjas éveire készül, mégpedig azzal, hogy az aktív pihenés éveire szeretne lefogyva, egészségesebben ráfordulni, hogy ne csak otthon pihegjen, hanem tényleg aktív, sokat utazó, sok mindent kipróbáló nyugdíjas lehessen belőle. Korábban sokat sportolt, de két lábtörés után rengeteg súly szaladt fel rá, ettől szeretne megszabadulni.

Illés Kálmán (38 éves, 136 kg): Erdésztechnikusból lett informatikus, aki ennek megfelelően szabadidejében saját kis kertjében nevelgeti a növényeit, valamint saját fejlesztésű stratégiai játékot ír. Ő is néhány baleset után szedett magára nagyjából 60 kilót, pedig korábban motorozott, kajakozott, aktív életet él. A célja, hogy újra elbírja a kajak, és vízre tudjon vele szállni.

Köszönjük támogatóinknak: Nestlé Fitness, Trec Nutrition, Sportfood, Fitness Factory, Alakinfo

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek