Lehet-e anya egy alkoholista vagy drogfüggő?

Halványkék vagy rózsaszín lesz a babakelengye? Az anyává válás számos kérdés elé állítja a szerepei átalakulására készülő nőt és családját, az ilyen és ehhez hasonló kérdések a babavárás örömteli rejtvényei. Adódnak azonban helyzetek – és ezekről hallunk ritkábban –, amikor torokszorítóbb kérdések is felmerülnek, melyek nem tűrnek halasztást. Ilyen helyzetet teremt az, ha valaki függőként tervez gyermekvállalást vagy aktív szerhasználóként esik teherbe. Hol vannak a válaszok ezekre a kérdésekre? Kihez fordulhat, mire számíthat az érintett?

Szenvedélybeteg vagyok, gyermeket szeretnék

Elfogadott az a nézet, hogy a felépülés legerősebb motivációja a saját, belső indíttatásból eredő változtatási szándék. Ez azt takarja, hogy a függő nem külső elvárásoknak akar megfelelni, nem a szülei, párja, főnöke kiengesztelése végett dönt a felépülés mellett, hanem a saját élete alakulását szeretné új szempontok szerint alakítani. A felépülés folyamatában idővel egyre nagyobb szerepet kapnak a tervek: mindenek előtt a rövid távú elképzelések, melyek kisebb idősávot fednek le és viszonylag egyszerűen kivitelezhetőek, sikerélményhez juttatják a felépülőt. Egy nő életében azonban a gyermekvállalás szándéka nagy mértékben befolyásolhatja a jövőképet, a hosszabb távú terveket és átszínezheti a személyes motivációt.

shutterstock 132280742

Leendő anyaként mit kell tudni a szerekről?

Mindenekelőtt azt, hogy teratogén hatásúak, ami azt jelenti, hogy a magzat méhen belül történő fejlődését eltérítik. Az alkohol kapcsán minden kétséget kizár a magzakárosító hatás. A magzati alkoholszindróma elnevezésű tünetegyüttes a látható jegyeken túl belszervi rendellenességeket takar, a testi és értelmi fejlődés egyaránt sérülést szenvedhet. Már az anya alkalmi gyakoriságú, de nagy mennyiségű alkoholfogyasztása is szerepet játszhat tanulási és viselkedési zavarok kialakulásában. A marihuána rendszeres fogyasztása nagyobb gyakorisággal vonja maga után a gyermek alacsony születési testsúlyát vagy a koraszülést.

Vélhetően a marihuánát fogyasztó kismamák gyermekei irritábilisabbak más csecsemőknél, de ez elmondható más drogok fogyasztása esetén is. A kokain használata keringési zavarok révén  veszélyezteti a magzatot, nő a kockázata a koraszülésnek, a halva születésnek, a kis születési testsúlynak, a születési rendellenességeknek és az agyvérzésnek. A mozgáskoordinációs és a tanulási nehézségek kialakulásában is felelős lehet a terhesség alatt történő kokainhasználat. Metadon és heroin használatánál szintén fennáll a koraszülés és a kis testsúly kockázata, valamint a légzőszervi megbetegedések, a mozgáskoordinációs nehézségek és a figyelemzavar rizikója. Előfordulhat, hogy a gyermek szerfüggőként jön a világra, ami halaszthatatlan orvosi feladatokat jelent. Vitatható, hogy a lehetséges mellékhatások kialakulásában kizárólag a szerhasználat tehető-e felelőssé, a szakirodalom utal arra, hogy a szerhasználat gyakran más veszélyeztető tényezőkkel jár együtt, mint például az alultápláltság vagy a hiányos higiénés feltételek.

 Függő vagyok, gyermeket várok

A gyermekvállalásra készülő leendő anya számos lépést meg tud tenni annak érdekében, hogy függőségével szembenézve a kívánt életminőséget teremtse meg gyermekének és önmagának. Más a helyzet, ha aktív szerhasználóként esik teherbe egy szenvedélybeteg, az idő szorít és sok a kérdőjel azzal kapcsolatban, hogy mi is a teendő. Az ellátás oldaláról fontos szem előtt tartani, hogy a magzat érdekét szolgálja, ha az édesanya minél előbb hozzáértő kezek közé kerül. A kérdésben érintett lehet a szülész-nőgyógyász, a szülésznő, a védőnő, a háziorvos, illetve az addiktológiai ellátás szereplői. Fontos tudni, hogy a függőség szempontjából mik a pontos jellemzők, milyen gyakorisággal és milyen mennyiségben fogyaszt pszichoaktív szereket a kismama. A szerfogyasztás kontrollálása, megszüntetése minden körülmények között orvosi felügyelet mellett javallott. A kockázatértékeléshez fontos külső segítséget igénybe venni, a szakemberek hozzájárulásán túl akár önsegítő csoportokban, akár sorstársakkal való kapcsolattartáson keresztül.

Ez azért is hangsúlyos, mert a kismama könnyen alulértékelheti vagy éppen túlértékelheti a lehetséges kockázatokat, utóbbi esetben számos terhet le lehet venni a leendő anya válláról. Meglepő, de orvosi szempontból nem mindig a teljes szermegvonás jelenti a megfelelő kezelést és a szülésre való felkészítést. Bizonyos szerek használata esetén a fokozatos dóziscsökkentés jelenthet megoldást. Alkoholmegvonás során felmerülhet az elvonási tünetek gyógyszeres kezelésének lehetősége, míg opioidfüggőség esetén az úgynevezett opioidfenntartó kezelés, ami helyettesítő szerekkel történik kontrollált körülmények között.  

shutterstock 316799396

Kihez fordulhatok?

A várandósság és a szülés kérdése mindenekelőtt az egészségügyet érinti. Ha a kismama függő, az egészségügyi készenlét fokozottabb. Emellett azonban felmerülhetnek olyan szociális, jogi, gyermekvédelmi kérdések, melyek az egészségügy hatáskörén kívül esnek. Ha az érintett addiktológiai ellátásba kerül, esélyes arra, hogy a kapcsolódó problémákra is megoldást találjon. Fontos, hogy a függőség és a várandósság nem választható el attól az élethelyzettől, ami a kismamára általánosan jellemző.

A beavatkozások megtervezése során hasznos lehet a hozzátartozók bevonása is az együttgondolkodásba. Jellemzően a konzultációk és a célirányos tanácsadás – például jogi vonatkozásban – tud segítséget adni a gyermeke születését vállaló anyukának. Magyarországon a Józan Babák Klub tűzte zászlajára a szerfüggő édesanyák megsegítésének ügyét, az egyesület budapesti és vidéki megkeresést is fogad. Habár a szenvedélybeteg várandós édesanyák helyzete minden kétséget kizáróan tabutémának tekinthető, bármilyen irányból érkező támogatás a születendő magzat érdekeit tudja szolgálni. 

Írjon nekünk!

Segítségre, tanácsra van szüksége? Kérjük, írjon nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego blog life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Steiner Kristóf például örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire. Marjai Kamilla addiktológiai konzultáns a kémiai és viselkedési függőségekkel foglalkozik, de szívesen reagál a függők hozzátartozói oldaláról felmerülő kérdésekre is. Juhász Dániel pszichológus gyermekpszichológus, pár- és családterápiás tanácsadó, a Humánia Pszichológia Blog szerzője, akihez bátran fordulhatnak családi, házassági és nevelési problémákkal is. A life coach csapat tagja továbbá Kurán Zsuzsa pszichológus, családterápiás tanácsadó és Sebők Franciska tanácsadó szakpszichológus az emPatika munkatársai, valamint Sákovics Diana pszichológus, aki szívesen segít párkapcsolati és szexuális problémákkal, magánnyal, életvezetési válságokkal kapcsolatban. Írjon nekünk bizalommal, igyekszünk segíteni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra