5 ok, hogy miért egyen minden nap avokádót

A fura gyümölcsös kalauzunkból megtudhatta, mi fán terem az avokádó, és hogy mi mindent készíthet belőle. A Lifehack segítségével most azt is eláruljuk, miért járna jól, ha gyakrabban fogyasztana mondjuk guacamolét vagy más avokádóból készült ételeket – ha már úgyis annyira felkapott ez a mexikói gyümölcs.

1. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Azt már jól tudjuk, hogy hosszú távon nem a zsírszegény, hanem a megfelelő zsírokból álló étrend egészséges. Egy avokádó 4 gramm fehérjét, 15 gramm szénhidrátot és 31 gramm zsírt tartalmaz. De ne ijedjen meg, az avokádó zsírtartalmának nagy része az olívaolajéhoz hasonlóan egyszeresen telítetlen zsírsav, és kutatások is bizonyítják, hogy a telített zsírsavakban szegény és telítetlen (főként egyszeresen telítetlen) zsírsavakban gazdag és tápláló gyümölcs jó hatással van az érrendszerünkre. Túl sok telített zsírsav ugyanis megemeli a koleszterinszintet, illetve a trigliceridek mennyiségét a szervezetben, ezzel szemben ha megfelelő mennyiségű telítetlen zsírsavat fogyaszt, azzal kordában tartja a „rossz” (LDL) koleszterint, sőt az inzulinérzékenységet is potenciálisan javítja.

shutterstock 306842477

2. Segíti az emésztést és a súly megtartását

Egy avokádóban átlagosan 8 gramm élelmi rost található, ami jó hatással van az emésztésre és elősegíti a méregtelenítést. Igaz, hogy nem ez a legalacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcs, de a rostok miatt már kis mennyiség elfogyasztása is garantálja a jóllakottságérzetet. Egy új tanulmány szerint ha avokádót tartalmazó ételeket fogyasztunk, a magas rosttartalom miatt sokkal kisebb lesz az esélye, hogy többet eszünk a kelleténél és annak is, hogy étkezés után hamar megéhezünk. Más megfigyelések pedig kapcsolatba hozták a gyakori avokádófogyasztást a kisebb derékmérettel is.

És azt tudta, hogy ha más ételekkel kombinálva fogyasztja azt, az avokádó elősegíti a többi összetevőből is a tápanyagok felszívódását? Ez a benne lévő rengeteg folsavnak köszönhető, és mivel manapság szeretjük feldolgozott élelmiszerekkel is tömni magunkat, ez a jó tulajdonság nem elhanyagolható tényező, ezért dobja fel vele a salátáját, vagy rakjon ezentúl a szendvicsébe vékony avokádószeleteket is.

3. Felveszi a harcot a gyulladásokkal

Az avokádó olyan hasznos tápanyagokban is bővelkedik, amelyek védik a sejteket a károsodástól. Ezek közül a fitoszteroloknak, az omega-3 zsírsavaknak, valamint a természetben egyébként elvétve található zsíralkoholoknak is gyulladáscsökkentő hatása van, valamint a szív- és érrendszeri problémák kockázatát is csökkentik. Az érett gyümölcsben ráadásul nemcsak nagy mennyiségű B-, C-, E-  és A- vitamin, de kálium, foszfor, vas, kalcium, magnézium és lutein, sőt olyan hasznos antioxidánsok is találhatók, mint a karotinoidok. Ezeknek a fontos vegyületeknek - amellett, hogy erősítik az immunrendszert - még számos pozitív hatásuk van.  

4. Csökkenti a daganatok kialakulásának esélyét

Az avokádó számos fitokemikáliát  is tartalmaz, amelyek segítenek a daganatos megbetegedések megelőzésében. Randomizált kísérletek bizonyítják, hogy a glutation nevű vegyület a luteinnel együtt elsősorban a szájüregi rák kialakulásának kockázatát csökkenti, korábbi adatok pedig arra utalnak, hogy az avokádó a prosztatarák megelőzéséhez is hozzájárul. Más kutatások szerint a gyümölcs képes kifejteni rákellenes hatását akut mieloid leukémiás sejtekre. Mindez nagyon ígéretesen hangzik, de az eddigi megfigyeléseken túl a szakértőknek további kutatásokat kell végezniük még több meggyőző eredmény érdekében.

shutterstock 254696407

5. Jót tesz a bőrnek és a szemnek is

Az avokádóban lévő karotinoidok közül a lutein és a zeaxantin lelassítják az életkorral összefüggő látásromlást. Ez a két anyag ráadásul a bőrt is megvédi az UV-fények káros oxidatív hatásaitól. Magas olaj, illetve vitamintartalmának köszönhetően a száraz és érzékeny bőrűek külsőleg, testápoló gyanánt is alkalmazhatják, sőt az ekcémával küzdők számára is hatékony megelőző kezelést nyújt az avokádókrém. A béta-karotinról pedig már jól tudjuk, hogy fontos szerepe van többek között az egészséges bőr és a csontanyagcsere megőrzésében. Más gyümölcsökkel és zöldségekkel összevetve egyébként a karotinoidok biohasznosulása, vagyis a szervezetben történő könnyű felszívódása miatt is jó választás az avokádó.

Oszd meg másokkal is!
Mustra