Nem, nem egészségesek a mirelit kaják

A szív és érrendszeri betegségekkel foglalkozó Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases szaklap legutóbbi tanulmányából kiderült, hogy miért nem egészséges a gyors és feldolgozott ételek fogyasztása. A kutatás vezetője, dr. Clett Erridge szerint a feldolgozott élelmiszerek, mondjuk a darált húsok számos betegséggel összefüggésbe hozhatóak, illetve növelhetik azok kialakulásának kockázatát.

GettyImages-482094948
Roberto Machado Noa / Europress / Getty

Az ok: a kórokozó-asszociált molekuláris mintázatok (PAMP), vagyis a különböző kórokozó csoportokra jellemző molekulák, melyek az emberi sejtek(b)en nem találhatóak meg (ilyenek például a bakteriális szénhidrátok és peptidek, a bakteriális vagy virális DNS vagy RNS).  „Az immunrendszerünk rosszul reagál azokra az egészségre káros élelmiszerekre, amik ilyen molekulát tartalmaznak„ – mondja dr. Erridge, aki felfedezte, hogy főleg a fagyasztott és feldolgozott élelmiszerek tartalmaznak ilyen fertőző molekulákat.

A friss élelmiszerekben, legyen akár hús, akármilyen zöldség vagy gyümölcs, a PAMP-szint kimutathatatlan, ha azonban feldarabolják vagy ledarálják, akkor rohamosan nő a mennyiségük, még akkor is, ha fagyasztóban tárolják. - írja a Daily Mail. Sok a káros molekula az előre felaprított mirelit zöldségekben, a tésztaszószokban, a szendvicsekben, hamburgerben, kolbászban és a lasagnéban is, de bizonyos sajtok és csokoládék fogyasztói sincsenek biztonságban.  

GettyImages-550448615
Europress / Getty

Az önkénteseken egy hétig tesztelték az alacsony PAMP-tartalmú ételeket, és már ilyen rövid idő elteltével is kimutatható volt, hogy a váltás mennyire jótékony hatással volt az egészségre. A fertőzéseket, stresszt, gyulladást, illetve allergiát jelző fehérvérsejtek szám például 11 százalékkal esett vissza, de a résztvevők szervezetében az LDL-koleszterin szintje is csökkent, mégpedig 18 százalékkal. És ez nem minden, akik csökkentették az efféle élelmiszerek szervezetbe való bevitelét, átlagosan 0,6 kg-val lettek könnyebbek, 1,5 centiméterrel lett kisebb a derékbőségük.

Ha ezt sikerül szinten tartani, akkor akár több mint 40 százalékkal csökkenthet a koszorúér betegség kockázata, de csökken a 2. típusú diabétesz kialakulásának veszélye is. Ha pedig nem, akkor búcsút lehet inteni minden pozitív következménynek, amikor ugyanis a résztvevőknek PAMP-ban gazdag élelmiszerek, akkor a kedvező folyamatok a visszájára fordultak, ami egyértelműen arra utal, hogy ezek a molekulák károsak az egészségre

GettyImages-491614492
Roberto Machado Noa / Europress / Getty

Dr. Erridge szerint egyébként nem minden feldolgozott élelmiszerben vannak ilyen molekulák, és bármilyen élelmiszer előállítható lenne úgy, hogy ne tartalmazza ezeket. A kutatók úgy vélik, hogy az élelmiszergyártók kezdhetnének valamit az eredményekkel és a módszereikkel, és ha sikerülne eltávolítani ezeket a molekulákat az élelmiszerekből, az azt eredményezné, hogy anélkül ehetnénk egészségesebb ételeket, hogy megváltoztatnánk az ételek ízét, textúráját, árát vagy az összetevőit. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra