Ez történik a testében, ha megeszik egy szelet pizzát

A pizza az egyik legjobb dolog a világon, csak hát hizlal és egyéb borzalmas dolgokat művel a testünkkel. A Cosmopolitan szerint például egy nagy szelet pepperonis pizza 311 kalória éls 13,5 gramm zsírt és 701 mg nátriumot tartalmaz. (Fontos tudni, hogy az adatok amerikai pizzaláncok termékein alapul.) De ki az, aki csak egyet eszik meg belőle? Sonya Angelone, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia (Academy of Nutrition and Dietetics) szóvivője részletezte, pontosan mi is történik a testben a pizzaszelet elfogyasztása során.

0-10 perc: Az első harapásnál már aktiválódik az agy örömközpontja, és dolgozni kezdenek az enzimek, amelyek a szénhidrátokat bontják le

10-15 perc: A cukor a véráramba kerül, bár az elfogyasztott zsír és fehérje (vagyis a sajt és pepperoni) kicsit lassítja a rohamot. A has kezd megtelni és ezzel együtt a jobban is érzi magát mint evés előtt, viszont elkezdődhet a kellemetlen puffadás, főleg ha túl gyorsan evett, vagy érzékeny valamelyik alapanyagra.

15-20 perc: A leptin hormon jelzi, hogy eleget evett, és a sejtek kezdik felhasználni a glükózt. Ha tovább eszik, a sejtek a máj felé továbbítják ezt a tápanyagot, ami aztán zsírrá alakul..

shutterstock 171289436

30 perc: Tele van a hasa, a ghrelin nevű éhséghormon termelése leáll. A sajtban és a pepperoniban levő zsír a véráramba kerül, és nő a triglicerid szintje. A triglicerid megemelkedett szintje pedig elősegíti a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulását. Persze ettől csak akkor kell félnie, ha túl sok zsíros ételt fogyaszt vagy vannak más hajlamosító tényezők.

45-60 perc: A vérnyomás átmenetileg megnő, ami azok számára veszélyes, akik szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdenek. Jó hír viszont, hogy a leptin szint ilyenkor magas, tehát evésre egy jó darabig nem fog gondolni. Ha nem tette félre a sajtot és a húst, akkor az energiaszintje normális, viszont ha csak tésztát fogyasztott, akkor - hála a szerotoninnak - álmosnak érzi magát.

3-4 óra múlva:  A vércukorszint visszaáll a normál tartományba, a szervezet újra termelni kezdi a ghrelint. A triglicerid szintje még mindig magas, és ez marad is egy darabig, úgyhogy ha újból falatozna, valamilyen alacsony zsírtartalmú rágcsálnivaló vagy húsféle jön szóba. 

Az jó hírünk, hogy egy szelet pizza ennek ellenére nem fogja megölni, főleg ha mellette igyekszik egészségesen táplálkozni és a mozgást sem hanyagolja el. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek