Próbáljon ki valami extrém dolgot még a tél beállta előtt!

Hihetetlen helyeken átívelő felvonók, hullámvasutakat idéző vonalvezetésű siklók, több száz méter magasan található kilátóteraszok, Halloweenre készülő vidámparkok – az október a Travelón a nagyvilág extrém helyeiről szólt. Ezekből mutatunk most egy csokorra valót, hátha kedvet kapnak egy kis adrenalinlökethez még a tél beállta előtt.

Tériszonyos kötélpályák

Megnéztük például, hogy milyen kábelvontatású járművek kápráztatják el – vagy rémítik halálra – az utazókat a világban. Egy kabinos felvonóból ámuldozni a táj szépségén ugyanis nem nagy kihívás, de ha tériszonyunk van, a kaland rémálomszerű is lehet. Különleges magas-kötélpályákból nem volt hiány: posztszovjet felvonóvárostól a rémítően meredek vonalú kínai hegyi gondoláig terjed a kínálat. Most két kedvencünket emeljük ki.

Az egyik a svájci Stanserhorn felvonója, mely kabrió kialakítása miatt emelkedik ki a sok hasonló alpesi felvonó közül. Alsó szintjén a körpanorámás kabinban hatvanan, a tetején a bátrabbak harmincan élvezhetik a kilátást, mialatt a Cabrio-Bahn 1900 méteres magasságba emelkedik

CabriO, Stanserhorn
CabriO, StanserhornAdnan Yhya / flickr

Másik kedvencünk Izrael történelmének egyik legfontosabb épületéhez, a Masada erődhöz visz fel. A 900 méteres kötélpálya gondolái akár 60 ember szállítására is alkalmasak egyszerre. A kilátás páratlan, a Holt-tenger egy szakaszát és a környező sziklákat csodálhatják meg azok, akik elég közel kerülnek az ablakokhoz beszálláskor. De ami miatt igazán érdekes ez a felvonó, az az, hogy ez a világ legmélyebben fekvő kötélpályája: 257 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el az alsó állomása, a felső pedig csak 33 méterrel a tengerszint felett.

Nem elég a felvonókból? Tudunk még egy csomó érdekességet, kattintson ide korábbi cikkünkért.

Meredek siklókalandok

De idén összegyűjtöttük már a legelképesztőbb siklókat is, a svájci, Gelmerbahn nevű, százhat százalékos meredekségű, nyitott, biztonsági öv nélküli kocsikkal üzemelő siklópályát önök például kipróbálnák?

Gelmerbahn Di Renzo
Kraftwerke Oberhasli AG - TheFotostudio.ch / Wikimedia Commons

Mi nem mertük, de a világ legmeredekebb zárt siklójával azért csak felmentünk a Pilatusra. Persze nem csak meredekségükkel hódító siklókat találtunk. Ausztriában, Salzburgban, a Nonnbergi apátság és Hohensalzburg vára között közlekedik a Reißzug, mely a legrégebben feljegyzett siklóvasút, és feltehetően a legrégebbi vasút a világon: már 1496-tól építőanyag-szállításra használhatták.

Hogy ne váljon a hegyi erőd gyenge pontjává, később falakkal vették körül, és évszázadokon át a segítségével jutott fel az élelmiszer és minden más a várba olyankor is, amikor az utak járhatatlanok voltak. Az egykor ember- vagy lóvontatású konstrukciót 1910-ben cserélték gépekre; azonban a Reißzug napjainkban is csak szállítóeszközként funkcionál, a nyilvánosságtól elzárva. Aki mégis siklózni szeretne Salzburgban, a Festungsbahnnal teheti meg.

Szédítő kilátók

Naná, hogy nem hagytuk ki gyűjteményeink közül a világ legmagasabb, kilátóval is rendelkező épületeit. Tudta például, hogy a furcsábbnál furcsább legendákkal övezett dubaji Burdzs Kalifában nem csak zárt kilátó van, hanem egy nyitott terasz is? Itt 555 méteres magasságban nézhetünk szerteszét – igaz, ennek jócskán megkérik az árát: 37 ezer forintnyi dirham befizetése után állhatunk ki ide. Aki megelégszik a zárt térrel is, az már 9600 forintból megúszhatja a kalandot.

Kilátás a Burdzs Kalifából
Kilátás a Burdzs KalifábólAnna Shtraus / Europress / Getty

Ha külföldre már nem utazna el idén, járja be hazánk pazar kilátóit! A nemrégiben átadott galyatetői kilátót már csak azért is érdemes megnézni, mert 2015-ben ez lett az év épülete.

+1: Vérfagyasztó vidámparkok

Hullámvasutazott már boszorkányok, csontvázak, szellemek és zombik társaságában? A közelgő Halloween miatt ezt most gond nélkül megteheti, például az osztrák-magyar határon található Familyparkban, vagy az olaszországi Garda-tó partján elterülő Gardalandban.

A Familypark programját inkább a kisebb gyerekekkel érkezőknek ajánlanánk. A park október 31-én este tízig tart nyitva, a szürkület beálltával pedig szellemidéző hangulatvilágítást kap. Ilyen fényárban ülhetnek fel a látogatók a fák csúcsai között száguldozó Rattenmühle hullámvasútra, majd bemerészkedhetnek utána a félelmetes szellemkastélyba. A park éttermeinek gasztronómiai kínálata is a Halloween tematikához igazodik: a tökből készült gulyástól a fasírtgolyócskákon át a boszorkánykonyháig, minden erről szól majd. A jelmezes vendégeknek a park dolgozói külön örülnek, de felhívják a figyelmet arra, hogy a félelmet keltő jelmezeket a gyermekek miatt inkább kerüljék. Az intézmény az ilyen jelmezben érkezőket nem engedi be a parkjába.

Félelem és reszketés a Familyparkban
Félelem és reszketés a FamilyparkbanMaria Hollunder / Familypark

Felnőtteknek és nagyobb gyerekekkel útnak indulóknak pedig Olaszország legnagyobb vidámparkját, a Gardalandot ajánljuk. Űrhajós kiképzéshez hasonlító, vad hullámvasútjai miatt amúgy is kicsit ijesztő hely ez, így meg aztán pláne! Halloween tiszteletére az egész park hátborzongató, zombis-vámpíros-pókos-denevéres díszítést kap, a buli október 31-én éjfélig tart. Természetesen itt is illeszkedik majd az ételkínálat az esemény apropójához: többek között spéci, fekete bucis Halloween burgert lehet majd enni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra