10 ok, hogy miért lenne sikeresebb, ha jógázna

Az ősi jóga lényege ugyan kezd láthatatlanná válni a modern és felszínes irányzatok rohamos terjeszkedése miatt, egyre több híresség, sportoló és vállalatvezető fedezi fel és használja ki a meditálás pozitív hatásait. Az igazi jóga ugyanis nemcsak a lehetetlennek tűnő pózok gyakorlásáról szól, hanem egy életformáról, ami segít egyensúlyt teremteni mindennapjainkban. A Lifehack pontokba szedte, hogy pontosan miért is sikeresebbek az élet valamennyi területén azok, akik rendszeresen jógáznak.

1. Sokkal fókuszáltabbak

Nem egyszerű mindent észben tartani, a környezetünkből érkező impulzusok és információk tömkelege szellemileg lefáraszt, túlterhel. Éppen ezért tudnunk kell megfelelően összpontosítani a ránk zúduló feladatokra ahhoz, hogy a munkahelyen és a magánéletben is hatékonyak lehessünk. A jóga megtanít figyelmünket hosszasan egy irányba fókuszálni, és a speciális meditációs gyakorlatok a memóriát és a koncentrációs készséget is fejlesztik.

2. Energikusabbak

Ha nem bírja a munkahelyi strapát vagy a napi teendők elvégzését 3-4 kávészünet nélkül, érdemes a reggeli koffeinadagját jógagyakorlatokra váltania és meglátja, egész nap tele lesz energiával, ráadásul aludni is jobban fog tudni, hiszen a rendszeres jógázás feloldja a szervezet stagnáló energiáit, éberré tesz és segít leküzdeni az ebéd utáni lelassult állapotot is.

3. Türelmesek és kedvesek

A jóga nem egy instant megoldás testi problémákra vagy rossz kedélyállapotra, hiszen az ászanák tökéletesítése időbe és némi erőfeszítésbe telik. Ám ha kitartóan gyakorlunk, elkerülhetjük a kellemetlen sérüléseket, miközben megtanulunk higgadtnak és türelmesnek lenni – magunkkal és másokkal szemben is. A légző- és meditációs gyakorlatok biztosítják mentális és szociális jól-létünket és ezáltal fejlesztik empatikus képességünket.

4. Jól kezelik a stresszt

Pszichológiai kutatások is alátámasztják, hogy a jóga segít a szorongás, a stressz, a depresszió vagy a pánikrohamok csökkentésében, illetve kezelésében. Egy brit pszichológusok által kifejlesztett módszert, a tudatos jelenléten alapuló kognitív terápiát (MBCT) – amely a jógára és a meditációra épül – az Egészség és Klinikai Kiválóság Nemzeti Intézete (National Institue of Health and Care Excellence - NICE) is alkalmazza a krónikus, visszatérő depresszióval küzdő páciensek esetében a visszaesés megelőzésére.

5. Kerülik őket a betegségek

Az alacsony intenzitású, mégis frissítő, és a testet felébresztő pózok elsajátítását több krónikus betegség - ízületi gondok, magas vérnyomás, szívproblémák, cukorbetegség, menstruációs panaszok – enyhítésére is szokták javasolni. Mivel szabályozza az anyagcserénket és hormonháztartásunkat, hozzájárul az egészséges testsúly eléréséhez is, ráadásul a vizsgálatok szerint a jógának mint meditációs és fizikai gyakorlatnak genetikai szinten is pozitív hatásai vannak az emberi szervezetre, és nemcsak a stressz okozta betegségek leküzdéséhez, de az immunrendszer funkcióinak erősítéséhez is hozzájárul.

6. Magabiztosak

A gyakori jógázás hatására a test rugalmassá, hajlékonnyá válik, ezáltal javul a gyakorló testképe és önbizalma is. Szinte minden ászanát lehet fokozni, nehezíteni, mélyebbé és nagyobb kihívássá tenni, így a test és az elme folyamatosan fejlődik. Aki képes legyőzni a félelmeit és továbblépni, az nemcsak elfogadja, de sokkal inkább tiszteli, becsüli, azaz értékeli testét és képességeit. Mivel a jógával az agykontrollt is gyakoroljuk, belső erőnket, önbecsülésünket, és stressztűrő képességünket is magasabb szintre helyezhetjük általa.

7. Produktívak

Az egészséges munkavállaló hatékony munkavállaló. Jól tudják ezt azok a vállalatvezetők, akik nem rabszolgahajcsárként dolgoztatják alkalmazottaikat, hanem elegendő időt biztosítanak számukra a pihenésre és feltöltődésre is. Nem véletlenül, hiszen a mentális egészség a fizikai jól-létünket és a munkahelyi teljesítményünket is befolyásolja. Mark Bertolini, Amerika harmadik legnagyobb egészségbiztosítójának, az Aetnának a vezérigazgatója a cég minden alkalmazottja számára elérhetővé tette a jóga gyakorlását. Ezután az Aetna a Duke Egyetemmel együtt végzett vizsgálatok során megállapította, hogy a rendszeres jógázás jelentős mértékben csökkenti a vállalat egészségügyi ellátásainak költségeit.

A Google egyik vezetője, Gopi Kallayil is egyetért abban, hogy egy gyors iramban fejlődő környezetben szükség van a test és az elme egyensúlyának fenntartására ahhoz, hogy a termelékenységet és a rugalmas együttműködést támogassuk. Kallayil nevéhez fűződik egyébként az a Yoglers nevű, a világ összes Google irodájában elterjedt jógacsoport elindítása is.

8. A jelenben élnek

Ön is el szokott bambulni még akkor is, amikor éppen valami fontosat közölnek a jelenlétében? Vagy előfordul, hogy munka közben robotpilóta üzemmódba kapcsolva falja fel az ebédjét, és elfelejti élvezni azt? Ha így van, tehetne egy próbát az éberség gyakorlásával, amelynek többek között a vezető amerikai vállalatok (General Mills, az Apple, a Nike vagy a Procter&Gamble) sikerességében is fontos szerepe van. Az éberség megtanít a figyelemre figyelni, vagyis arra, hogy a jelenben éljünk, gondolatainkat, megérzéseinket és érzelmeinket megfelelően irányítsuk, megértsük saját tetteinket, és ezáltal jól reagáljunk, illetve helyes döntéseket hozzunk különböző helyzetekben.

9. Pozitívak

A tapasztalt jógik számára is sokkal simábban és eredményesebben zajlanak azok a napok, amikor lehetőségük van a gyakorlásra, de a jógának hosszú távon is a boldogság, illetve a saját magunkkal és a külvilággal való béke fenntartása a célja. Sara Lazar, a Harvard Egyetem Pszichológia Tanszékének adjunktusa egy sor vizsgálatot végzett a Massachusetts-i Kórházban, és az MRI-mérések eredményei bizonyítják, hogy a nyolchetes, stresszoldó, tudatosságot erősítő meditációs tréningen résztvevők agyának szürkeállományában jelentős változások mentek végbe - miközben az alanyok egyöntetűen a stressz csökkenéséről számoltak be. A rendszeres meditáció tehát segít a pozitív hozzáállás kialakításában, valamint az általános közérzet és az életminőség javításában.

10. Öntudatosak

Míg a meditációra, a légzésre és a fókuszállapotra épülő elemek célja az öntudatra ébredés, azaz, hogy tisztában legyünk gondolatainkkal és érzéseinkkel, a különböző pózok gyakorlása saját korlátaink megértését teszi lehetővé. Ez az öntudatosság teremt a jógázók számára egy új szemléletet, pozitív énképet és hosszú távon is kiegyensúlyozott életet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra