10 fűszer, ami segít a fogyásban

Fogyni nem egyszerű, hiszen annyi csábító étel van, amielyek igazán megnehezítik az önmegtartóztatást! A Daily Mail cikke azonban ajánl 10 olyan fűszert, amikkel kicsit megkönnyítheti a dolgát. Persze azt ne felejtse el, hogy fogyni csak akkor fog, ha rendszeresen mozog is, anélkül biztosan nem ér el semmilyen tartós eredményt.

1. Ginzeng

Igaz, nem olyan egyszerű beszerezni, mint mondjuk az oregánót, de azért nem is lehetetlen. A fűszert a kínai gyógyászat régóta használja, mivel nagyon jól energetizál, és felgyorsítja az anyagcserét is – éppen ez a tulajdonsága, ami miatt a fogyni vágyóknak is ajánlják. Ha pedig nem szeretné tea formában szürcsölgetni, akkor kapszula formájában is beszerezheti a gyógyszertárban.

shutterstock 286412657

2. Cayenne bors

Ez némileg egyszerűsítés, mert nemcsak a bors, hanem minden olyan fűszer is fogyaszt, amiben kapszaicin van. Ez az anyag megtalálható a paprikában is, és tulajdonképpen ez adja az erejét, csípősségét. De persze a szervezetre egy kicsit más hatást gyakorol, mint a nyelvre. Míg az utóbbit zsibbasztja és égeti, előbbinél elősegíti a zsír energiává alakítását. Ez a tulajdonsága pedig a lerakódott párnák eltüntetésében segít.

Capsicum frutescens Eric in SF wiki
Eric in SF / Wikimedia Commons

3. Fahéj

Talán ezzel nem is mondunk újat, hiszen a népi gyógyászat is sokszor használja ezt a fűszert. A fahéj is segíti a fogyást, ugyanakkor csökkenti a vércukorszintet és segít az inzulin-rezisztencia megelőzésében, illetve kezelésében. Ugyanakkor azt tudni kell, hogy akik vérzékenységben szenvednek vagy vérhígítót szednek, nem használhatják hosszabb távon, mert benne található kumarin komolyan befolyásolhatja ezeknek a szereknek a hatását. Egyes zsírégető krémek összetételében is találkozhat vele, de csak óvatosan használja: a fahéj ugyanis erősen allergén, fájdalmas bőrtüneteket okozhat az érzékenyeknél, ha magukra kenik.

shutterstock 133083593

4. Feketebors

Nos, ezért nem mindegy, milyen borsot használ: a chayenne borssal szemben ugyanis ennek a fűszernek a hatóanyaga nem a kapszaicin, hanem piperin, de a hatása a két összetevőnek hasonló. Sőt, a kutatók kimutatták, hogy ha a piperint kombinálja a kapszaicinnel (például a feketeborssal megszórt ételét még egy kis erőspaprikával is megküldi), nos, akkor nemcsak vért, verejtéket és könnyeket ígérhetünk, de azt is, hogy annyi kalóriát éget, mint 20 percnyi sétával.

shutterstock 285816395

5. Pitypang

Most valószínűleg sokan felkapták a fejüket, hogy hogyan is kerülhet egy kerti gyom a felsorolásba? Nos, a pitypang ehető,  leveleit, virágát és gyökerét a gyógyászatban is használják puffadás és emésztési zavarok ellen. A növény tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nagyon mutatós saláta készíthető belőle, ami a rostoknak köszönhetően hosszú időre eltelít, de lekvár formájában is finom. Ugyanakkor, ha valaki fogyni szeretne, akkor a gyökeret inkább kerülje, mivel annak étvágyfokozó hatása van.

Házi pitypanglekvár
Házi pitypanglekvárKelemen Hetti

6. Mustár

Megint visszatértünk a kapszaicin jótékony hatásához, ugyanis ez a mustárban is megtalálhat. A mustárt sajnos leginkább feldolgozott verzióban vesszük magunkhoz a legtöbbször, így mindenképpen figyeljen arra, hogy ne tartalmazzon cukrot. Egyrészt nem kell bele, másrész ha épp a fogyás volna a cél a mustár falásával, azt a cukor nem kifejezetten segíti elő.

shutterstock 284886209

7. Kurkuma

A kurkuma térhódítása a hazai élelmiszerüzletekben is eljött. Főleg akkor, amikor curryt vásárol, mivel ennek a fűszerkeveréknek ez az anyag adja a sárga színét. A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, ami segít megakadályozni a zsírpárnák újbóli kialakulását. Ezt a fűszert tehát folyamatosan, a fogyás alatt és utána is érdemes alkalmaznia.

shutterstock 280444340

8. Gyömbér

Az izgalmas ízvilágú gumó olyan hatóanyagot tartalmaz, mely hatásában megegyezik a kapszaicinnel, azaz javítja az emésztést és segíti a lerakodott zsírt energiává alakítani. Teájának elkészítése egyszerű, ráadásul az ital finom, és még általános immunerősítő is, így megfázás idején is hatásos lehet.

shutterstock 127542449

9. Kömény

Bár tény, hogy sokak számára messze nem ez a kedvenc fűszer, a kömény hatásos segítsége lehet a fogyókúrázóknak. Kutatások igazolták, hogy azok, akik három hónapon keresztül napi 1 teáskanál köményt tettek egy joghurtba, plusz három kilótól szabadultak meg, mint azok, akik kihagyták a köményt. Ez első hallásra lehet, hogy nem olyan nagy eredmény, de azért 3 kiló az 3 kiló.

shutterstock 286034789

10. Kardamom

A keleties ízű és illatú fűszer hazánkban is egyre népszerűbb. Ez többek között annak a tulajdonságának köszönhető, hogy elősegíti a zsírégetést, valamint csökkenti a puffadást és javítja az emésztést. Ezzel pedig méltán kerülhetett a 10-es listára, hiszen a fogyni vágyók jó barátja lehet ezen tulajdonságai miatt.

shutterstock 9968974
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra