Az álom az a hely, ahol a halottaink rejtőznek

Hatvanezer óra. Körülbelül ennyi időt töltünk az életünk során álmainkban, ennyi idő megy el arra, hogy a fantáziánkat és a valóságot egy egy új, furcsa, néha bizarr, néha félelmetes, néha csodálatos egyvelegbe gyűrjük az agyunkban. Persze ez nem azt jelenti, hogy az életünk végén hatvanezer órányi álomemlék vibrál bennünk, hiszen az álmaink többségére nem emlékszünk. A kutatások szerint a gyakran álmodók is csak 5,2 álomra emlékeznek hetente, és olyanok is akadnak, akiknél már félévente egy álomfoszlány is ritkaságszámba megy. De miért fontos egyáltalán emlékezni az álmainkra? Mit adnak nekünk ezek az emlékek? Krystine Batcho amerikai pszichológiai professzor hat pontban szedte össze, hogyan hatnak az életünkre az álmaink.

shutterstock 174210479

Álmainkkal lehetséges az időutazás 

Az álmainkban gyakran járunk rég elfeledett helyeken, találkozunk olyan emberekkel, akikkel már nem vagyunk kapcsolatban. Segítségükkel megélhetjük újra a múltunkat, rádöbbenhetünk a mostani agyunkkal, mit jelentettek számunkra helyek, emberek, kapcsolatok. Ilyenkor részben újraéljük, újra feldolgozzuk a múltunkat, ezáltal a jelenünkből, a személyiségünkből, saját magunkból is többet érthetünk meg. Az álom tehát egy önismereti út, még akkor is, ha néha átkozottul fájdalmas.  

Az álmainkban találkozhatunk halottainkkal

Megesik, hogy álmainkban elhunyt szeretteink is felbukkannak. Ezek a találkozások gyakran fájnak, ébredéskor fojtogató a hiány, de van, hogy néhány csodás pillanatra boldogan lehetünk velük újra együtt, megélhetjük a szeretetet, a másik iránti kötődést: kitöltődik az űr, amit bennünk hagytak. Ezek az álmok azt tanítják, hogy a szeretteinket soha nem veszítjük el igazán, bennünk élnek, részei annak, amik vagyunk, és ami még lehet belőlünk. 

Az álmaink fontos kapcsolatokra emlékeztetnek

A társas kapcsolataink meghatározók az életünkben: alakítanak, formálnak minket. Hiába tűnik el egy szeretett személy az életünkből, hiába volt ő csak egy-egy életszakaszban meghatározó számunkra, hatása nem múlik el: örökre belénk ég. Álmodni régi barátokról, szerelmekről, álmodni olyan dolgokról, amit egyszer régen közösen csináltunk, tevékenységekről, amiket szerettünk – ezeket mind emlékeztet minket arra, hogy kik voltunk anno és kiké váltunk a jelenben. 

Az álmok rámutatnak a személyes fejlődésre

A múltunk újraélése, a régi emlékek felvillanása, a múlt és a jelen összehasonlítása nemcsak egy tükör a múltbéli énünkről, de egy éles kép arról is, mi történt velünk az életben. Az álmok lehetőséget adnak, hogy folyamatában lássuk az önmagunkban bekövetkezett változást, hogy számot vessünk életünk alakulásával. Ez pedig segíti a jövőbeni fejlődésünket, segíti annak tudatosulását, hogy mindig tartunk valami felé. 

shutterstock 124822810

Az álmok segítenek átjutni a nehéz helyzeteken

Az álomelméletek között akad olyan, amely szerint az álmaink a mindennapi élet történéseinek feldolgozását szolgálják és segítenek a továbblépésben. A kutatások szerint azok az álmok, amikre emlékszünk, 80 százalékban kellemetlenek, tele vannak negatív érzésekkel, régi félelmeket, hibákat, veszteségeket elevenítenek fel, szorongást, bizonytalanságot, szomorúságot okoznak. De ezek az álmok rávilágítanak arra, hogy hol vannak elakadásaink az életben, hogy mi az, amivel foglalkoznunk érdemes, és lehetőséget adnak arra, hogy elgondolkozzunk, hogyan is határozták meg ezek az események az életünket, hogyan hatnak a viselkedésünkre, a viszonyainkra, utat mutathatnak a személyes fejlődésünkben. 

Az álmok felpörgetik a fantáziánkat és a kreativitásunkat

Álmunkban csodálatos helyeken járhatunk, olyan dolgokat tehetünk, meg, amit a valóságban soha – akár tudatosan is. Ezek a különleges élmények felszabadítják az elménket, a kíváncsiságunkat, a képzeletünket és csodálattal, hálával töltenek el, összességében pedig  olyan inspirációt képesek adni, amit aztán a mindennapjainkban is felhasználhatunk. 

Érdemes tehát koncentrálni, figyelni az álmainkra, érdemes ébredés után végiggondolni, mi is történt az agyunkban az éjjel, az a másik világ ugyanis mindenki számára hasznos és tanulságos. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra