Így lehet hajlékony és izmos egyszerre

Rossz a testtartása, folyton fáj a háta? A munkanap végén sajgó derékkal kel fel a székből? Úgy érzi, hogy az egész napos stressz csak ront a helyzeten? Sajnos napjainkban a derékfájás előbb-utóbb a legtöbb embert érinti, korosztálytól és nemtől függetlenül. Ha egész nap görnyedten ül a gépe előtt, ne csodálkozzon, hogy már nem olyan fitt, hajlékony vagy energikus. Bizony még akkor is, ha rendszeresen jár edzeni vagy egészséges életmódot folytat! Ráadásul ha nem figyelünk oda hajlékonyságunkra, a merev ízületek miatt akár a legalapvetőbbnek számító gyakorlatokat sem tudjuk helyesen végrehajtani, ami egyenes út a sérülésekhez. 

Szerencsére van megoldás: a bodyARTtm. És a módszer majdhogynem csodát ígér: szálkás izmokat, ruganyos testet, erős hátat és békés lelket. Hogyan? Buczkó Katalin, az F&M fitness and more oktatója elárulja.  

5
Fotó: F&M fitness and more

"A bodyARTtm egy olyan mozgásforma, amely egyszerre táplálja a testet és a lelket. A mozgásanyagát tekintve a jógából veszi fő elemeit, amelyhez a gyógytornából, a japán Do In-ból ismert elemeket kapcsol és speciális légzéstechnika segítségével biztosítja a teljes összhangot az edzés és a relaxáció együttes hatása között. A test nem elhasználódik a sok mozgástól, hanem egyre jobban regenerálódik" - magyarázza az oktató a mozgásforma lényegét.

Edzi a testet és a lelket is

Az óra folyamatos lassú mozgásból, statikus és dinamikus erőelemekből, valamint nyújtó és lazító gyakorlatokból áll és a testet és a lelket egyaránt edzi. A bodyARTtm-ban ugyanolyan fontos szerepet kap az erő, a koordináció és a hajlékonyság, mint a relaxációs- és légzéstechnikák. 

d
Fotó: Nádudvari Petra

Szálkás izmok

"Az edzés során nincs másra szükségünk, mint a saját testünkre. Különböző pozíciókban kell tudnunk megtartani magunkat, ahol kiemelt szerepet kap a törzs izomzatának aktív használata. Nem az egyes izomcsoportok erősítésén van a hangsúly, hanem a teljes test funkcionális egységén, vagyis egy-egy gyakorlat során a teljes test izomzatát dolgozzuk meg" - mondja Buczkó Kata. 

Egyensúly

"Minden mozdulat tudatos és kontrollált. A pozíciók kitartása közben folyamatosan fenn kell tartani az egyensúlyt, így kénytelenek vagyunk saját magunkra koncentrálni, ami segít, hogy könnyebben az edzőterem ajtaján kívül hagyjuk a mindennapi problémáinkat."

1
Fotó: F&M fitness and more

Hajlékonyság

"Minden pozícióban a teljes ízületi mozgástartomány kihasználásán van a hangsúly. Ehhez szorosan köthetőek a különböző légzés technikák, amelyek alkalmazása segíti egyrészt a gyakorlatok végrehajtását, másrészt az egyes pozíciókban való elmélyülést, ellazulást."

Megnyugtatja a lelket

"A bodyARTtm tehát erősíti a törzsizomzatot, komplexen fejleszti az erőt, állóképességet, testtudatot. Mégsem ez a fő ok, amiért én ezt a mozgásformát ajánlom, hanem azért, mert az óra alatt teljesen hatalmába kerít a flow érzése. Az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, teljesen átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli. A bodyARTtm lassú mozgása révén könnyen követhető és gyakorlatai skálázhatóak, így minden résztvevő edzettségi szinttől függetlenül át tudja adni magát ennek az érzésnek" - vallja az oktató. 

unnameds
Fotó: Nádudvari Petra

Hogyan segíti a fogyást? 

Önmagában ez az edzéstípus nem fogyaszt, de nagyon sok pozitív hatása van. Ha hajlékonyabb, akkor a következő edzésen nagyobb mozgástartományban tudja végrehajtani a gyakorlatokat, ezért az izomfejlődés szempontjából is nagyon fontos. Amellett, hogy a megfelelően és rendszeresen nyújtott izomzat sokkal rugalmasabb, kevésbé sérülékeny, nagyobb erőkifejtésre képes, tehát összességében sokkal hatékonyabbá teheti az edzést, ezáltal a fogyókúrát is. 

Kollégáink is kipróbálták

"Megdöbbentem, hogy a legalapvetőbb gyakorlatokat sem tudtam helyesen elvégezni, pedig rendszeresen sportolok és azt hittem, jól csinálom. Nagyon sokat tanultam az órán az edzés közbeni helyes légzésről és a testtudatom is fejlődött. Nem mellesleg 10 perc után úgy éreztem, hogy végre kilazult a hátam, és már egyáltalán nincs az a merev, fáradt érzés a testemben. Mintha nem fáradtabb, hanem sokkal fittebb lettem az óra végére. És a lelki  dologban is lehet valami, mert úgy aludtam este, mint a bunda, pedig nagyon rossz alvónak tartom magam. Ó, és aki azt gondolja, hogy mivel ez egy lassú óra ezért laza is, az nagyon téved" - írta munkatársunk, aki Buczkó Katalin óráján járt. 

A nagyobb fitneszrendezvényeken pedig más kollégák is kipróbáltak már több bodyARTtm órát is, ezekről itt és itt olvashat. 

  

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra