20 másodperc alatt kiderül milyen állapotban van az agya

Álljon a szoba közepére. Emelje fel maga elé a jobb lábát, és tartsa meg az egyensúlyát nyitott szemmel, 20 másodpercig. Sikerült? Gratulálunk! Ezek szerint jól működik az agya. Ha azonban nem ment – miközben ön józan –, akkor viszont baj van. 

Nem újdonság, hogy a testedzés jót tesz az agyunknak, de az igen, hogy a mozgásunk minőségéből következtetni lehet a szellemi képességeinkre. Egy friss japán kutatás alapján legalábbis úgy tűnik az, hogy képesek vagyunk-e megtartani az egyensúlyunkat összefüggésben áll az agyműködésünkkel, a memóriánkkal, a nyelvi képességeinkkel és a figyelmi kapacitásunkkal is. Dr. Yasuharu Tabara, a tanulmány szerzője szerint az egyensúlyproblémák hátterében a figyelem összpontosításának nehézségei állhatnak, ami növeli az agyműködés zavarainak és a kognitív képességek csökkenésének valószínűségét.

shutterstock 124784767

A Stroke nevű szaklapban megjelent tanulmányban 1387, átlagosan 67 éves ember teszteredményeit hasonlították össze a kutatók. Mindenki kétszer próbálkozhatott, az orvosok pedig a legjobb eredményeket összesítették (egyébként 60 másodperc volt a maximum, amíg az emberek képesek voltak megtartani egyensúlyukat). Az egyensúlyozás után aztán jött az MRI-vel végzett agypásztázás, ami megmutatta, hogy azoknak az embereknek, akiknek nehézséget okozott 20 másodpercig megtartani az egyensúlyukat valószínűbben voltak mikrobevérzések az agyában. Kiderült az is, hogy, akiknek több, mint két agyterületen volt ismert sérülésük, nehezebben tudták megtartani egyensúlyukat, ahogy azok is, akiknek kettőnél több érrepedést mutatott meg az MRI, pedig ők egyáltalán nem mutatták mérhetően a mentális hanyatlás tüneteit. Az egyensúlyteszt egyébként úgy általában is jó előrejelzője volt az emberek kognitív képességeinek: minél tovább bírta valaki megtartani az egyensúlyát egy lábon, annál jobban hasított az agya. 

Arról ugyan nem volt szó a kutatásban, hogy ez az egész igaz-e fordítva, vagyis hogy az egyensúlyunk fejlesztése együtt jár-e a mentális képességeink növekedésével, mindenesetre edzeni nem árt rá. Ha másért nem, hát azért, mert jó móka

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra