8 fontos tanács a jó első benyomáshoz

Sokaknak stresszes egy olyan szituáció, amikor számít az első benyomás, mert az befolyásolja egy későbbi, lényeges viszony alakulását. Tipikusan ilyen helyzet például egy első randi, ahol egyáltalán nem mindegy, hogyan mutatkozik be az ember. Még stresszesebb lehet egy olyan szituáció, ahol nemcsak egyvalaki van jelen, hanem több ember előtt kell színre lépni: például egy olyan partin, ahol sokakat nem ismerünk. De ilyen lehet ismeretlen közönség előtt előadást, prezentációt tartani vagy új partnerét első alkalommal elkísérni annak családjához.

1192270

Itt, a Dívány tanácsadó sorozatában az ilyen szituációkhoz is adunk egy kis segítséget, ezúttal egy amerikai pszichológus, Susan Krauss Whitbourne professzorasszony segítségével, aki a Psychology Today oldalán tette közzé tanácsait, nyolc pontba szedve.

1. Először is előre fel kell mérni a helyzetet, és végig kell gondolni, hogy szükséges-e bármi különösebb nagy belépő gesztus. Ismeri-e azokat, akik ott lesznek, illetve hány főt ismer közülük? Hivatalos vagy baráti találkozóról van-e szó? Utóbbi esetben fölösleges nagy ügyet csinálni az érkezésünkből, míg formálisabb közegben, és pláne ismeretlenekkel szemben mindenképpen szükséges valamennyi bemutatkozás.

2. Sokan szeretnek akkor megérkezni (például) egy buliba, amikor már mindenki ott van, de inkább vigyázzunk, hogy ne késsünk. Egyrészt az esetek többségében nem tesz túl jó benyomást a késés, másrészt ha ön nem szeret a társaság középpontjába kerülni, a legegyszerűbb, ha korán érkezik, és egyenként köszönti az ön után betoppanókat.

3. Ha az első pontnak megfelelően végiggondoltuk, mit kell hoznunk az adott szituációban, akkor már azt is felmértük előre, hogy milyen érzelmeket érdemes mutatnunk érkezéskor. Akármilyen jó is a kedvünk, ha egy komoly üzleti megbeszélésre vagy egy temetésre érkezünk, ne kacarászva tegyük ezt. Ha éppen egy különösen stresszes munkanap végén vagyunk, de első randira megyünk, a másik ne érezze, hogy aznap már nyolc órát hadakoztunk. Másként megfogalmazva: próbáljunk érzelmileg elszakadni attól a szituációtól, ahonnan jövünk, és előre alkalmazkodni ahhoz a helyzethez, amibe mindjárt be fogunk lépni. Ha ez komolyságot követel, legyünk komolyak, ha lazaságot, legyünk lazák.

4. Az előző pontban említett ráhangolódás is könnyebben megy, ha közvetlenül belépés előtt megáll egy pillanatra és összeszedi magát. Gereblyézze össze gondolatait is, simítson egy utolsót a ruházatán-frizuráján! Ha nincs késésben, akkor érdemes erre egy-két másodpercet szakítani, de ha már úgyis elkésett, akkor akár néhány percet is megengedhet magának. Akárhogy, akármikor is érkezik, ne legyen szétcsúszva, ne járjon máshol az esze és nézzen ki a lehető legjobban.

5. Ha egy olyan helyre lépünk be, ahol többen is vannak, például egy közönség vagy akár egy vizsgabizottság elé, akkor tehetünk jó benyomás, ha rögtön körbetekintünk a helyiségben. Akkor is pillantsunk körbe, ha túl sokan vannak a teremben ahhoz, hogy mindenkire külön-külön ránézhessünk, ez a gesztus jelzi ugyanis azt, hogy tudomásul vettük a többiek jelenlétét.

shutterstock 157129676

6. Amikor megérkezünk egy társaságba, valószínűleg a legtöbben önkéntelenül is ránk figyelnek majd, és ezzel a figyelem középpontjába kerülünk. A többség szerencsére magától is érzi általában, mikor múlik el ez a pillanat, mikor kerül ki a társaság fókuszából. Más helyzetekben az ember már eleve úgy lép be, hogy tudja, ez az esemény itt nem róla fog szólni, különösen igaz ez, ha egy előadásra megy közönségként, vagy valaki más szülinapi bulijába. Fontos, hogy mindig a társaságon belüli pozíciónknak megfelelően viselkedjünk.

7. Ha egy olyan megbeszélésre vagy számonkérésre érkezik, amit a háta közepére sem kíván, a pszichológus szerint érdemes odafigyelni arra, hogy magában tartsa a feszültségét. Ha ugyanis sugárzik önből, hogy tartott ettől a szituációtól és ez most önnek kínszenvedés lesz, akkor valószínűleg tényleg az is lesz. A kellemetlennek ígérkező szituációkat pont azzal tudja egy kicsit kevésbé kellemetlenné tenni, ha a megfelelő mértékben magabiztosnak tűnik, ha az látszik önön, örül annak, hogy ott van.

8. És ami valószínűleg a legfontosabb: ha valami félresikerül, ne essen kétségbe! Ha a fenti hét pontból rontott el valamit vagy ha belépéskor megbotlott, ha valami rosszat mondott, ha bármi malőr becsúszott, ne keseredjen el! Ilyenkor általában az a legjobb taktika, ha valamilyen gesztussal kimutatja, ön is tudja, hogy valamit elrontott, ha kell, elnézést is kér, de aztán gyorsan továbblép. Nem kell utána az egész alkalmat azzal tölteni, hogy folyton visszautal erre az esetre, ne ostorozza magát, mosolyogjon egyet a dolgon, aztán tegye azt, amiért jött!

Írjon nekünk!

Új sorozatunkban igyekszünk segíteni önnek, hogy kicsit rendbe rázza az életét. Legyen szó párkapcsolati parákról, általános céltalanságról, karrier tanács(talanság)okról, írhat nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, sorozatunkban, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve.

Steiner Kristóf a fenti témákon kívül örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire. A life coach csapat tagja továbbá Kuna Gábor pszichológus, tréner, család- és párterápiás tanácsadó, aki munkahellyel, munkahelyi konfliktusokkal és kudarcokkal, felnőttkori pályaválasztással és élethelyzeti döntésekkel, illetve családi krízisekkel kapcsolatban szintén szívesen válaszol. Vagy a poszt szerzőjének, Gyulai Bencének is írhatnak, ő jogi egyetemet végzett és ügyvédi szakvizsgával rendelkezik, de várja a kérdéseket a kivándorlással, párkapcsolatokkal, hittel, kereszténységgel kapcsolatban is.