Hízni fog, ha jó kedve van

Tény, hogy a legtöbbünk étkezését – és hosszabb távon bizony a testsúlyát is - befolyásolja, hogy éppen milyen hangulatban vagyunk. Egy holland tanulmány azonban meglepő álláspontra jutott, mégpedig arra, hogy ha valaki jó periódusban van, akkor hirtelen rászaladnak a kilók, amikor meg mélypontra kerül, akkor pedig eltűnnek - számol be róla a Daily Mail. Vajon tényleg ezért jókedvűbbek a testesebbek?

A kísérletben a Maastricht-i Egyetem professzorai 87 diáknak jó, semleges, illetve rossz hangulatot előidéző film részleteket mutattak. Akiket jókedvre derítettek volna, a Mr. Bean, valamint a Harry és Sally című filmeket nézhették, a semleges hangulatot egy horgászatról szóló dokumentumfilmmel érték el, a negatívhoz pedig a Halálsoronnak azt a jelenetét nézették a résztvevőkkel, amikor az ártatlan rabot kivégzik. Minden vetítés után megkínálták a résztvevőket csipsszel és csokoládéval, majd megnézték, ki hány kalóriát fogyasztott. Így arra jutottak, hogy akiket érzelmi evőknek nyilvánítottak egy előzetes pszichológiai teszt során, többet nassoltak a vidám film után, mint a szomorú végeztével. A kutatók szerint ez egy fontos következtetés, mivel az elhízás, a túlsúly kezelésénél eddig nem fordítottak elegendő figyelmet a pozitív érzelmek miatti túlevésre.

A kísérlet eredménye nem is meglepő, hiszen sokan vannak, akik a rossz hangulatra étvágyvesztéssel reagálnak, ráadásul ilyenkor úgy is érzik, mennyivel boldogabbak lennének, ha megszabadulnának pár kilótól, így mellette még fogyókúrába is kezdenek. Ellenben azok, akik jól érzik magukat, gyakran nem is nézik, mit esznek, mivel szerintük így is, úgy is nagyszerű az élet, és kit érdekel, ha netán felszalad rájuk egy kis felesleg!

Dr. Christy Fergusson táplálkozás pszichológus szerint ez nagyon is gyakori jelenség, és két merőben különböző folyamat zajlik le akkor, amikor jó, illetve rossz hangulatában eszik az ember.

„Amikor bánatában vagy unalmában eszik valaki, az azért van, mert az étkezéssel változás áll be a hangulatában. A cukor egyfajta szerotonin-löketet ad, ami átmenetileg javítani tudja az ember kedvét. Amikor viszont boldogok vagyunk, legtöbbünket egy cseppet sem érdekli, mik a társadalmi elvárások, ideálok, így nem is számolgatjuk a kalóriákat. Ilyenkor azért eszünk, mert jólesik” - vezeti le a szakember.

Tehát röviden: ha valaki jól érzi magát, akkor nem fog megszólalni a fejében a figyelmeztető hang, hogy „Ezt már nem fogod megenni, ugye?”. Mindemellett a boldogság lehetővé teszi, hogy a mának éljünk, és ne rágódjunk azon, hogy mi lesz később. Gondoljon csak az ünnepekre vagy a nyaralásokra, amikor javarészt minden felhőtlen, és legtöbbször pluszkilókkal zárjuk le ezeket az időszakokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra