no

Vigyázat: vékonyan is lehet hájas!

Irigykedve nézi a vékony nőket az utcán? Nem érti, sovány ismerősei hogyan tudják megtartani a vonalaikat, miközben sosem mozognak, viszont állandóan zsíros és kalóriadús ételeket esznek, és cukros üdítőket isznak? Azért ne legyen olyan biztos abban, hogy ők egészségesek is: az, hogy valaki vékony, még nem jelenti azt, hogy a testzsír százaléka is a normál kereteken belül mozog. És abban se legyen biztos, hogy levetkőzve is olyan jól néznének ki: nézze csak meg Tara Reidet, vagy a kifutók modelljeit, akiknél a csontvázsoványság mellett löttyedt fenekek és karfiolos combok jelzik, csak koplalással senki nem lesz szexi.

Nem az izomvesztés a cél

Amikor valaki fogyókúrázik és rááll a mérlegre, mindig örömmel konstatálja, ha az kevesebbet mutat. Pedig nem mindegy, miből adódik ez a fogyás: hogy az izmaiból, vagy a zsírból vesztett. Ha ugyanis inkább az előbbiből, az bizony káros is lehet, mivel megnöveli a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, a csontritkulás, sőt, az elhízás esélyét is! Ráadásul ez azt is jelenti, hogy a szervezet napról napra kevesebb kalóriát fog elégetni

Pontatlan BMI

Hogy mi adja ki a testsúlyát?  A zsír, csontok, inak, izmok, szalagok, szervek, valamint a víz összessége. Tehát ha rááll a mérlegre, ezek tömegének összegét fogja kapni. Viszont csakis akkor van az egészséges tartományban, ha ezen az értéken belül a testzsír százaléka alacsonyabb, mint a százalékos izomtömege. Éppen ezért a sokat használt BMI (testtömeg index) olykor félrevezető lehet, ugyanis az nem veszi figyelembe például az esetleges ödémát, illetve az izomzatot.

Összetett eredmények

Persze nem azt mondjuk, hogy hagyja a BMI kiszámítását, hisz' nagyjából bekategorizálhatja segítségével magát (25-29.9-ig túlsúlyos, 30 fölött elhízott), ha azonban pontosabb értéket szeretne kapni az állapotáról, akkor érdemes hozzávenni a hasa körfogatát, valamint a derék-csípő arányát. Ezzel megtudhatja, hogy az alma (derék körül halmozódik fel a zsír), vagy a körte formába (csípője és a combja szélesebb) tartozik. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy ez a kategorizálás teljesen felesleges, mégis fontos ezzel tisztában lenni, ugyanis az alma alakúak lényegesen hajlamosabbak szívproblémákra, magas koleszterinszintre és 2-es típusú diabéteszre, így ha ebbe a típusba tartozik, tudnia kell, mire kellene jobban figyelnie.

Ügyeljen arra, hogy a dereka mérését a köldöke vonalában végezze! Amennyiben 90 centis, vagy annál nagyobb értéket kap (férfiaknál ez a határ 100 centi), vagy ha a hasa körfogata meghaladja a csípője kerületét, akkor legyen óvatos, mert ez már fokozott egészségügyi kockázatot jelent. Persze, a legokosabb, ha megpróbál változtatni rajta életmód- és étkezésváltoztatással.

Derék-csípő arány (WHR): ezt az értéket úgy kapja meg, ha a derék kerületét elosztja a csípőével. Az egészséges határérték maximum 0,8 (férfiaknál 1). Ennél nagyobb indexszám már káros a szervezetére nézve.

3 tipp, hogyan tud izmot építeni, miközben zsírt veszít

Dolgoztassa meg az izmait súlyzókkal: kutatások igazolták, miszerint 50 év felett tízévente 15 százalékkal csökken az izomtömeg, míg 70 év felett már 30 százalékkal. Éppen ezért ne csak a kardió edzésekre fókuszáljon, hanem emelgessen súlyokat is! Amennyiben pedig mindkettőt ugyanazon a napon végezné, akkor először erősítsen, és csak utána pattanjon a futópadra!

Fehérje az izmok fő tápanyaga: a proteinek az izmok fő építőkövei, így edzés után érdemes ezt pótolni, mivel így egyedül a zsírból fog veszteni, az izomtömegéből nem! Ha mozgás után nem akar sovány húst enni, nincs gond, léteznek már direkt erre a célra kifejlesztett italok, turmixok.

Próbáljon kevesebbet stresszelni: ezt persze könnyű mondani, viszont ha olykor eljár jógázni vagy meditálni, az sokat segíthet - csakúgy, mint a nyugtató hatású gyógynövények (pl. levendula). Bár azt hiheti, hogy a stresszes emberek vékonyabbak, viszont kimutatták, hogy a kortizol (azaz a stresszhormon) magas szintje megnöveli a has körüli zsírréteg felhalmozódását.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra