A gyorsaság az első: parázs vita az esemény utáni tablettákról

Óránként hat terhességmegszakítás végeznek ma Magyarországon, és egyre több az abortuszra jelentkezők között a 13-18 éves lány. A sürgősségi fogamzásgátló tabletták lassan 15 éve hazánkban is hozzáférhetőek, jelenleg csak orvosi receptre. Mivel a termék az aktus utáni első 24 órában a leghatékonyabb, így a könnyű és gyors hozzáférés több abortusz elkerülését tenné lehetővé. A GYEMSZI az utolsó pillanatban mégis úgy döntött, hogy marad a vénykötelesség.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) idén júliusban megváltoztatta azt a forgalomba hozatali engedélyt, amelynek értelmében a közeljövőben vény nélkül kapható lett volna az egyik esemény utáni tabletta. Az idő faktor miatt ebben az esetben nem beszélhetünk kényelmi szempontokról, egyszerűen a gyorsaság miatt lenne fontos, hogy a kétségbeesett nő közvetlenül a patikában kaphassa meg a sürgősségi szert.

A GYEMSZI az utolsó pillanatban visszalépett

Bár védekezni kell, de ha már úgy alakult, hogy mindketten elfelejtették, vagy elszakadt a gumi, akkor az esemény utáni tabletta az utolsó mentőöv az abortusz előtt. Ha a szex egy hétvégi bulin történik részegen, akkor a lány legkorábban hétfő reggel fog eljutni a nőgyógyászához, hogy felírassa az esemény utáni tablettát. Mire oda jut, hogy be is veszi, már túl is van azon a kritikus 24 órán, amin belül a leghatékonyabb az esemény utáni szer.

Bár a tabletta 72 órán belül még kifejti hatását, ahogy az idő múlik, úgy nő a teherbeesés kockázata. És még nem is beszéltünk azokról a fiatal lányokról, akik a nőgyógyásztól való félelmük, vagy a szégyenérzet miatt inkább homokba dugják a fejüket, és inkább csak reménykednek, hogy majd megjön. Szerencsére a tablettát felírják sürgősségi ambulanciákon is, ezt azonban kevesen tudják.

A sürgősségi ambulanciákon segítenek

Országszerte több sürgősségi fogamzásgátló ambulancia is működik, ahol bármikor kérhetsz segítséget, ám a tablettát felírathatod a nőgyógyászati klinikák, a rendelőintézetek nőgyógyászati osztályán, és a háziorvosodnál is. Az IntimZóna Infó Vonal a 06-30-30-30-456-os telefonszámon érhető el. A lényeg, hogy minél gyorsabban juss el az orvoshoz!

Mivel a GYEMSZI az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy mégis vényköteles marad a gyógyszer, a kérdés már csak az, hogy ha vissza lehet-e szorítani az abortuszok számát, akkor miért nem teszünk érte? Persze az esemény utáni tabletta nem a legjobb megoldás a fogamzásgátlásra, abban nincs vita, hogy az abortusznál mindenképpen sokkal jobb.

A tűzoltás is jobb, mint a terhességmegszakítás

A hazai nőgyógyászok tapasztalatai szerint a terhességek közel fele nem tervezett, és ezek mintegy 50%-a nem kívánatos, így ezek művi abortusszal zárulnak. Az abortusznak és a műtét alatti narkózisnak a kockázata messze magasabb, mint a sürgősségi fogamzásgátló tabletta szedéséből származó esetleges mellékhatások kockázata. Az esemény utáni tabletta bevétele után a terhesség kialakulásának veszélye 0,2 és 3%között van.

Több szintű hatás

Az esemény utáni tabletták antiprogeszteron tartalmú készítmények, a dobozban összesen egy vagy két darab tabletta található. Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász főorvos szerint a sürgősségi tabletták hasonlóak a sima fogamzásgátló gyógyszerekhez, csak jóval nagyobb dózist tartalmaznak. Az esemény utáni tabletta késlelteti az ovulációt, gátolja a spermiumok mozgását, akadályozza a megtermékenyülést és beágyazódást is. A több szintű hatás azért fontos, mert nem lehet tudni, hogy az adott nő a ciklusának melyik szakaszában tart éppen.

Szepezdi Zsuzsanna, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) volt főigazgatója azt mondja, a klinikai vizsgálatok szerint a sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása mintegy 5-7%-kal képes csökkenteni az abortuszok számát. „Különösen fontos ez a fiatalok körében, akik életkorukból adódóan kevesebb felelősségérzettel rendelkeznek, és így fokozottan ki vannak téve a nem kívánt terhesség rizikójának. A védekezés nélküli szexuális együttlét után a teherbeesés valószínűsége kb. 8%, ennek közel háromnegyede elkerülhető sürgősségi fogamzásgátlással.  Az esemény utáni tabletta széles körű megismertetése hozzájárulhat a nem kívánt terhesség számának csökkentéséhez” – mondja Szepezdi.

Ez nem abortusz tabletta

Fontos tudni, hogy az esemény utáni tabletta a már kialakult terhességet nem szakítja meg, hanem megakadályozza annak létrejöttét, így a tévhit ellenére nem abortusz tablettaként funkcionál. Néhány éve komoly botrányt kavart az abortusz tabletta híre, amely műtét nélküli terhességmegszakítás lehetőségét kínálta volna fel, a terhesség kilencedik hetéig. A gyógyszeres terhességmegszakítás hazánkban csak orvosi felügyelet mellett, intézményi keretek között alkalmazható, és a szakemberek szerint kíméletesebb a műtétnél.

Van, aki nem engedheti meg magának a tablettát

Többféle esemény utáni tabletta kapható, a készítmények ára meglehetősen borsos,  kb. 4500 és 8000 forint között mozog. Ennek megfelelően sajnos van az a réteg, aki nem engedheti meg magának a tablettát, mert sokszor még gumira sincs pénze.

Az orvos nem sokat tesz hozzá a dologhoz

Szepezdi Zsuzsanna szerint a hatóanyagra, vagy segédanyagokra való túlérzékenységen, a súlyos májbetegségen, és már kialakult terhességen kívül nem ismert más olyan körülmény vagy betegség, ami miatt a termék ne lenne alkalmazható. „A sürgősségi fogamzásgátló tabletta használata egyszerű, hiszen a csomagolás egy tablettát tartalmaz, minden nőre ugyanaz a dózis és alkalmazási mód vonatkozik. Ráadásul az, hogy orvos írja fel a készítményt, gyakorlatilag nem jár semmilyen előnnyel, mivel általában ilyenkor nem történik vizsgálat sem, az orvos egy-két kérdés után egyszerűen csak felírja a receptet. A szakorvosi vizsgálat csak a már több hete fennálló terhesség megállapítását tudja biztosítani, aminek segítségével elkerülhető a felesleges alkalmazás.”

Az esemény utáni tablettát egy hónapban maximum egyszer lehet alkalmazni, de mivel ez mindenképpen alkalmi fogamzásgátlásnak minősül, így nem szabad rendszeresen, hónapról hónapra ezzel a módszerrel élni. Egyrészt kevésbé biztonságos, mint a preventív szerek, másrészt a nagyobb dózisú hormon miatt a szervezetre is jóval nagyobb megterhelést jelent. A sürgősségi fogamzásgátló tabletta alkalmazása során leggyakrabban fellépő mellékhatások a hányinger, a fej-, és hasfájás, illetve a menstruációs ciklus zavarai. Ezek a mellékhatások enyhék és átmenetiek.

Nincs meg a megfelelő felhatalmazás

Az eredeti tervek szerint, ha vény nélkül lehetett volna kapni a tablettát, a gyógyszerészek feladata lett volna, hogy egy kérdőívvel ellenőrizzék a beteget, és kiszűrjék a 16 éven aluliakat. 16 év alatt ugyanis megmaradt volna a tabletta vénykötelessége, ez a gyakorlat számos országban működik.

A gyógyszerészeknek viszont nincs felhatalmazása arra, hogy személyazonosságot (életkort) ellenőrizzenek, a kérdőív pedig komoly személyiségi jogi kérdéseket vetett fel, pedig a céljuk csupán annyi lett volna, hogy a páciens esetleges rizikófaktoraira hívják fel a figyelmet. Többek között ez az adatvédelmi és jogköri hiányosságokból adódó galiba vezetett végül ahhoz, hogy a készítmény vénykötelessége megmaradt.

További indokként elhangzott az is, hogy ha vény nélküli lenne a tabletta, nem lehetne kontrollálni, hogy az illető egy hónapban hányat vesz be, illetve azt sem, hogy nem próbálja-e meg valaki kétségbeesésében a már a kialakult terhességét több tabletta bevételével megszakítani. Az abortuszok ijesztő számáról és kockázatairól természetesen az ügy kapcsán nem nagyon esik szó, ahogy arról sem, hogy miért nem képes végre az állam a nőket felelősségteljes, önálló döntésekre képes emberekként kezelni, ahogy azt a világ mintegy 50 országában már teszik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek