Védi az egészséget az új biciklinyereg, mégis félnek tőle

Egyelőre csak rendőröknél rendszeresítették azt az orr nélküli nyerget, ami nem akadályozza a nemi szervek vérellátását, és nem okoz egészségügyi problémákat. Az orvosok szerint is jó hatása van, mégis csak azok próbálják ki, akiknek muszáj.

Fotó: Giacomo Bartalesi
Fotó: Giacomo Bartalesi

Az újdonságtól való félelem, a régihez való ragaszkodás, vagy a szégyenlősség is oka lehet annak, hogy eddig nem nagyon tudtak elterjedni azok a bicikli nyergek, amik hosszú távon nem okoznak szervi problémákat.

Veszélyben a potencia

A túl sok biciklizés és a különböző nemi szervi problémák közötti összefüggésről tanulmányok százai készültek. A sok időt nyeregben töltő férfiak nemcsak nemzőképességüket, de potenciájukat is veszélyeztetik: a hagyományos, orros nyereg kialakítása ugyanis olyan terhelésnek teszi ki a szóban forgó területet, amire az nincsen hitelestíve. Ezeknél a nyergeknél ugyanis a testsúly nem oszlik el a medence csonton (mint amikor rendes széken ülünk pl.), hanem a terhelés a láb közötti, lágyabb részekre esik. Márpedig  azok a részek nem arra vannak kalibrálva, hogy a testsúlyunk 25-40%-át megtartsák, úgyhogy a lágyrészek oxigénellátása igen hamar drasztikusan, mintegy nyolcvan százalékkal csökken. Ennek következményeképpen a napi több órát biciklizőknél nem ritka az erekciós probléma, illetve teljesen általános az erekció rövidebb időtartama.

A nőknél is gondot okoz a sima nyereg

A nyergek által okozott egészségügyi problémák nemcsak a férfiakat érintik: Dr. Marsha Guess és Dr. Kathleen Connell, a Yale egyetem urológus-nőgyógyászai egy kutatás során úgy találták, hogy a bicikliző nők hatvan százaléka számol be a nemi szervekben jelentkező fájdalomról, az érzékenység csökkenéséről, illetve kellemetlen bizsergésről. A laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztották ezt: a kontrollcsoport futónőkkel szemben a biciklistáknál kimutathatóan csökkent a nemi szervek érzékenysége. Ha valaki most erre azt mondja, hogy ennek megoldása márt megszületett a középen lyukas nyereggel, az bizony téved: az a nyereg-kialakítás, noha első pillantásra jónak tűnhet a bajok megelőzésére, rosszabb, mint a sima nyereg, a nyereg közepén levő lyuk miatt a terhelés sokkal jobban megviseli a nemi szervet és környékét.

Az orr nélküli nyereg megoldás lehet

A fenti problémára egy ideje már létezik megoldás, mégsem terjedt el annyira, mint az indokolt lenne: a különböző kialakítású orr nélküli nyergek leveszik a terhelést a kényes, lágyrészekről, a testsúly eloszlik a medencecsonton. A használatnak sok esetben azonnali eredményei vannak, az egészségügyi problémák elmúlnak, más esetekben viszont nem. Ami jelentheti azt is, hogy semmi értelme váltani, de azt is - és az orvosok általában ezt a magyarázatot tartják helytállónak -, hogy a hagyományos nyereg által okozott károk gyakran csak nagyon lassan, vagy egyáltalán nem visszafordíthatóak. A nyergek szerepe a megelőzésben viszont tagadhatatlan, az elterjedésére azonban valószínűleg még sokáig kell várni. A versenyzők esetében ez érthető, hiszen a klasszikus kialakítású nyereg sok esetben nélkülözhetetlen a kormányzáshoz, ám a hobbibiciklisták sem lelkesednek a szokatlan nyergekért. Ez csak részben magyarázható az megszokotthoz való ragaszkodással. A nyereg elterjedését sokan a szégyenlősséggel és a stigmatizálástól való félelemmel magyarázzák: "Ezzel a nyereggel azt mondja a tulaj a világnak, hogy egészségügyi problémám van" - mondta egy boltos amikor megpróbálták rávenni, hogy árulja az orr nélküli nyerget.

(NYT)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek