Napozz, ha tudsz: 5 betegség, amin segít a napsütés

A szakértők óva intenek minket a napozástól, pedig ha okosan műveljük, még gyógyító hatása is lehet. Az égi fényesség egyenletesen barnít, sosincs benne csőcsere, ráadásul ingyen van. Hadat üzen a depressziónak, a magas vérnyomásnak, a náthának, és az immunrendszert is erősíti. Ami a legkevésbé ismert, hogy alvászavar ellen is ajánlják.

A testünkben jelenlévő D-vitamin az egyik leghatásosabb védelmet jelenti mindenféle rák, többek közt a melanoma ellen is. A napozás és a napon való tartózkodás lehet egészséges is, de csak akkor, ha nem visszük túlzásba. A mesterséges fényforrások nem pótolják a napfényt, ráadásul a fénycsövek hatása a méreghez hasonló: aki érzékeny rájuk, ideges, fejfájós és ingerlékeny lehet tőle. Nem sűrűn alkalmazzák a napfényt terápiás céllal, pedig több kutatás is alátámasztja, hogy a napfény megöli a káros baktériumokat. A terápiás napozók számára a legfontosabb évszak a tavasz és nyárelő - ezen belül is a kora reggeli napfény.

1. Szezonális depresszió

A napsütés hiánya közvetlenül hat a kedélyállapotra. A melatonin a tobozmirigy által termelt hormon, mely a napszakokhoz alkalmazkodó természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős. Sötétben a hormon kiválasztása növekszik a szervezetünkben, míg a fény gátolja a termelődését.

Vizsgálatok tanúsága szerint ez a hormon hozzájárul a depressziós tünetek kialakulásához. A fény a szemen keresztül jut el az agyba, így az gátolja vagy mérsékli a hormon termelődését. Ha tehetjük, minél többet legyünk a nap alatt. Helyettesítésére a fényterápia is alkalmas, ami azonban nem olcsó.

2. Magas vérnyomás

Egy nemzetközi hírű berlini klinikán 50 szívbeteg páciensen végzett vizsgálatok szerint az UV-fény hatására csökken a vérnyomás és a vér koleszterinszintje. A pácienseket szoláriumcsövekkel világítottak meg, négy hét alatt 12 alkalommal. Az UV-B sugarak bizonyíthatóan csökkentik a magas vérnyomást, nem is beszélve a napfény élénkítő hatásáról. Egyéb kutatások szerint a napfényes területen élők között ritkábban fordul elő magas vérnyomás betegség. Ennek oka valószínűleg a D-vitaminban keresendő, melynek szerepe lehet a vérnyomást befolyásoló hormonok termelésében. A napfény egyéb hatásai miatt mindenképpen ajánlott a mértékletesség, a fokozatosság és a déli órákban való árnyékban tartózkodás mindenki számára. A napozás során az erek kitágulnak, ezáltal fokozódik a bőr vérellátása, felgyorsul a salakanyag-eltávolítás, és javul a sejtek tápanyagellátása.

3. Nátha

A megfázás, meghűlés az orrot, a garatot és a nagyobb légutakat bélelő nyálkahártya vírusos fertőzése. A megfázás leginkább úgy terjed, ha valakinek a keze egy fertőzött személy orrváladékával kerül kapcsolatba. Az orrváladékban vannak a vírusok. A megfázás a tünetek kialakulása után 1-2 nappal a legragályosabb. A leghasznosabb tanács, amit ilyenkor kapunk, hogy maradjunk meleg helyen, és igyekezzük elkerülni, hogy a fertőzést másoknak továbbadjuk. Ha pár percre kiülünk a napra, azt vesszük észre, hogy a felmelegedett orrunk hamarosan tisztulni kezd, néha gyorsan, úgyhogy mindig legyen nálunk zsebkendő. Ezenkívül izzadni is fogunk, így a megnövekedett folyadékigény miatt jobban fog esni a sima ásványvíz, mint a magunkba erőltetett keserű gyógytea. Már este jobban fogjuk érezni magunkat. A napfényfürdőt a népi gyógyászat is említi, például a füldugulás, a mumpsz és a pikkelysömör kezelésére is.

4. Alvászavar

A napfény ösztönzi a melatonin termelést, ami az alvási ciklust irányító hormon. A napfény kulcsfontosságú az alvásidő szabályozásában, ezért nagyon hasznos, ha minden nap legalább 30 percig élvezzük a napfényt. Ha lehetséges, ébredjünk reggelente napfényre. Az alvásszakértők azt javasolják, hogy ha nem tudunk elaludni, vagy egész este csak forgolódunk, akkor reggelente menjünk ki egy órára a napra – ezzel feltöltődünk estére is és fenntartjuk a ciklikusságot. Napi két órát kellene természetes fényben tartózkodnunk ahhoz, hogy tájékoztassuk a szervezetet, mikor jött el a lefekvés vagy felkelés ideje. Ha napközben többször elbóbiskolunk, a ciklus megszakad: ha húsz percnél többet szunyókálunk, este nehezebben alszunk majd.

5. Immunrendszer tuning

Hogy kerül a Napból vitamin a szervezetbe? Mosolygó sárga  D-vitaminok lifteznek le a magasból? Nem: a napfény hatására képződött D-vitamin készlet aktiválja azokat a fehérvérsejteket, amelyek védelmet nyújtanak szervezetünknek az influenzától, bizonyos élelmiszer okozta káros hatásoktól és a ráktól. D-vitamin nélkül a sejtek nem veszik fel a harcot a betegségekkel.

Fotó: Arek Oleg
Fotó: Arek Oleg

A D-vitamin elengedhetetlen a kalcium felszívódásához, a csontok egészségéhez. Számos laboratóriumi vizsgálat mutatta ki, hogy a D-vitamin arra ösztönzi a fehérvérsejteket, hogy elpusztítsák a fertőzéseket okozó vírusokat, baktériumokat. A vitamin legjobban a bőrben képződik, ha azt elegendő napfény éri. Napfény hiányában (például télen) D-vitamin forrásaink a halmájolaj, a máj, a tojás, a tej és a tejtermékek, margarinok lehetnek.

Mustra