Így tud a gyerek tanulni és játszani is: a legmodernebb gyerekszobák

GettyImages-1248913738
Olvasási idő kb. 5 perc

Egy olyan gyerekszoba kialakítása, amely teret nyújt a játék és a fejlesztés számára is, első pillantásra izgalmas feladatnak tűnik. De belegondolva ez nagy kihívást jelent – ahhoz, hogy praktikus, modern és szép is legyen a gyerekszoba, ami megfelel majd gyermekünknek, több alapkérdést is meg kell válaszolnunk. Csak ezután jöhetnek a kreatív elképzelések és az egyedi megoldások.

Először is össze kell fésülni a gyerek jelenlegi igényeit és jövőbeli szükségleteit, ami majd elvezet oda, hogy a praktikum mentén kialakuljon egy kreatív gyerekszoba. Akár tiszta lappal indulsz, akár már egy meglévő helyiséget alakítasz át, cikkünkben biztosan találsz egy-két inspiráló ötletet.

Modern gyerekszoba tervezése

Egy nagyobb gyermek szobájának berendezésekor természetesen be kell vonni őt is a döntéshozatali folyamatba, kívánságainak és személyiségének megfelelően kell a teret megtervezni. Az alapvetéseket a felnőtt vázolja fel, a gyerek jó esetben csak az elé tárt opciók közül választ. Így kerülhető el a hupilila fal és a versenyautó formájú ágy. Az alábbiakban 5+1 tippet olvashatsz arról, hogy hogyan érdemes megfizethető áron, időtálló, otthonos és kreatív gyerekszobát tervezni.

Egy gyerekszoba akkor a legjobb, ha használója magáénak érzi, és szívesen tölti ott idejét
Egy gyerekszoba akkor a legjobb, ha használója magáénak érzi, és szívesen tölti ott idejétAleksandarNakic / Getty Images Hungary

Első lépés: a gyerekszoba funkcióinak kijelölése

A gyerekszobának jóval több funkciót kell ellátnia, mint bármely más szobának, hiszen

itt alszik a gyerek, ugyanakkor itt játszik is, ebben a szobában kell tárolni a ruháit, nagyobb kamaszok itt élnek közösségi életet, és ebben a térben próbálnak jobb esetben tanulni is.

Így át kell gondolni, hogy a szobán belül ezeket a funkciókat melyik rész látja majd el, ezáltal praktikusabb és könnyebben használható és átalakítható teret tervezhetünk.

Olcsóbb lesz a gyerekszoba, ha hosszú távon gondolkodsz

Ha még kicsi is a gyerek, akkor is érdemes úgy kialakítani a szobát, hogy ne csak egy gyerekágy férjen el. Elég gyorsan belenő majd ugyanis egy 200 centiméteres ágyba, akkor pedig kezdheted elölről a tervezést. A játéksarok idővel átalakulhat tanulósarokká, pár bútor cseréjével. A lényeg az, hogy a kijelölt térfelosztást gondold át alaposan, hogy csak 5-10 évente kelljen apróbb átalakításokkal bajlódnod.

A takaríthatóság egy gyerekszobában prioritás

Bár a tapéta szuper kiegészítője a gyermekszobának, elég gyorsan lerombolja a szoba dizájnját, ha ragacsos ujjlenyomatok borítják. Többek között erre találták ki a lemosható festéket, de az is megoldást jelenthet, ha nem a falon éljük ki a kreativitásunkat. A gyerekszoba nagy felületei mindig legyenek natúr színűek és jól takaríthatók. Minden más úgyis színes, szagos lesz, és gyorsan cserélődik.

Ahhoz, hogy megteremtsd a játékos, mégis időtlen dizájnt, vedd alapul az otthon többi részének kialakítását. Így nagyobb összhang lesz a szobákban, ráadásul egyféle festéket kell csak tisztasági festéskor felhasználni.

Kiállja az idő próbáját, ha nem trendkövető a gyerekszoba

Érdemes elkerülni a tematikus, nagy felületeket betakaró dekorációt is. Maradj meg a semlegességnél, amennyire megoldható. Persze nem vagyunk ellenére semmilyen klasszikus mintának, de az aktuálisan trendi rajzfilmhősök és szuperhősök helyére mindig jönnek újak. Jó, ha a gyerekszoba tükrözi használójának álomvilágát, de a térnek a pihenést, a tanulást is szolgálnia kell.

Tanulókuckó és mozgástér a gyerekszobában

Az emeletes ágynak például van egy olyan előnye, hogy az alatta megnyíló területet tárolásra és tanulókuckónak is fel tudjuk használni.

A tanulókuckó lényege, hogy kényelmes, és minden kéznyújtásnyira van.

Sok családban a gyerekek az étkezőben tanulnak. Ezt azzal lehet kivédeni, hogy nagyon kényelmessé tesszük a saját helyüket. Legyen meg minden fontos eszköznek a helye, a ceruzák, ragasztó, megfelelő szék, nagy asztal, jó világítás, és persze kábeles internet teszi ideálissá a tanulási körülményeket.

A szoba közepe pedig tágasabb ezáltal, és ez lehet a kreatív terület, ahol a gyerek szabadon rámolja a dolgait, vagy épp kimozogja magát.

Extra ötlet: sporteszközök a gyerekszobába

Ha már mozgásról van szó, nem ördögtől való a bordásfal, hinta vagy akár mászófal a szobába. Ez segíti a gyerekek lemozgatását, de jó hatással van a fejlődésükre, a finommotorikus mozgásuk fejlesztésre és így a tanulásra is.

Mozgás, alvás, tanulás, kreativitás egy térben: mi mondtuk, hogy nem egyszerű feladat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek