strandJó kis fogyasztói társadalomban élünk. Mindenki el akar adni valamit. S ki a legjobb vevő? Naná, hogy a szülő! Mert a gyerek nagyon tud akarni. Na és mit akar nyáron a gyerek? Ki sem találnád: mindent.Vidámparkba, állatkertbe akar menni, meg méregdrága aquaparkba, moziba, cirkuszba. És legfőképpen strandra, uszodába, víz mellé. Mert meleg van, a fene egye meg. És mi is vízbe vágyunk. Ha már szabadságon vagyunk ugyebár. Na de milyen vízbe? Ez a kérdés.

A csecsemő is mehet vízbe

A kisfiam még nem volt egyéves, amikor először levittük a Balatonra. Előtte megkérdeztük a gyerekorvost, belemárthatjuk-e a tíz hónapos gyereket a vízbe. Igen, mondta Judit néni, élővízbe igen. Uszodába inkább ne.
Elvittük hát a csecsemőt. Akkor még nem sejtettem, hogy gyerekkel víz mellett elég fárasztó a pihenés. Ma már pontosan tudom. Mert a gyerek, ha kicsi, nem érzi a veszélyt. Még nem tud úszni, ám ez egyáltalán nem zavarja. Megy, gyalogol, mert elrepült a labda. S egyszer csak nincs talaj a lába alatt. Na jó, kicsi gyerekünket nyilván nem hagyjuk egyedül vízbe menni. Na de a nagyobbat! A lökött kiskamaszt, akinek a legjobb szórakozása az, hogy a többi lökött haverjával rúgják, lökdössék, fojtogassák egymást – rettenetes csatakiáltások kíséretében! Azt gondold, hogy ők nincsenek veszélyben? Ellenkezőleg. Ők azok, akik felhevült testtel ugrálnak le mindenről, ami csak a víz felett van. Legyen az szikla vagy trambulin. Sajnos ők, a 12–16 közötti korosztály lesz leggyakrabban vízi balesetek áldozata. Néha úgy tűnik, hiába mondod neki, hogy csak a kijelölt helyen fürödjön, hogy ne vagánykodjon, ne ugorjon felhevült testtel vízbe, és viharjelzés esetén jöjjön ki onnan. Úgy tűnik, hiába, mégis el kell mondani, minél többször. Mert legtöbbször az úszni tudó fullad vízbe.

Fél áron idén nyáron is?

De mehetünk strandra is. Ha végre itt a nyár. Pontosabban mehetnénk. Ha meg tudnánk fizetni. Mert, ha két gyereked van, és mindkettő egy-egy kólát, lángost és két gombóc fagyit eszik, belépőkkel együtt (nem a legdrágább strandon), aligha úszod meg nyolcezer alatt. Azért ez húzós. Pedig a budapesti strandok gyerek_a_vizbenátlagosan csak 200 forinttal emelték az áraikat idén. Igaz, ezért többségük este nyolcig, hétvégeken még tovább tart nyitva. De a gyerekes szülőt ez kicsit se érdekli. Ahogyan az se, hogy a Gellértbe este 10 óráig, míg a Széchenyibe este 11 óráig mehetsz.
Megmaradnak azonban a félárú napok (mindennap más-más strand látogatható 50 százalékos kedvezménnyel) és az olcsó úszóbérlet. A négyszemélyes családi jegy viszont megszűnik. Az idei szezonban is marad a tavaly bevezetett karszalagos azonosító rendszer, csupán vonalkóddal egészül ki.

A féláras napok és strandok:
tfő - Dagály strandfürdő,
Kedd - Paskál strand,
Szerda - Csepeli strand
Csütörtök - Római strand,
ntek - Csillaghegyi strand.

Újdonság lesz a strandrádió. A Gellértben péntek és szombat esténként fürdőköpenyes színház üzemel majd, a Lukácsban kortárs írók, költők tartanak irodalmi felolvasóesteket. A Rudasban sikerrel bemutatkozó Cinetrip a nyári hónapokban a Széchenyiben vendégeskedik. Gondolván pedig azokra, akik a munka után szeretnének csobbanni egyet, 17 órától kedvezményes jegyet vásárolhatnak a fővárosi fürdőkben.


Úgy élvezem én a strandot! De idén mennyiért?

Strand Felnőtt, szekrényes Gyermek, nyugdíjas, szekr.
Strandváró Délutáni féláras belépő
hétköznap hétvége hétköznap hétvége felnőtt gyermek hétköznap zátás előtt 3 órával
Palatinus 2100 Ft 2400 Ft 1600 Ft 1800 Ft x x 1200 Ft
Dagály 2000 Ft 2200 Ft 1400 Ft 1600 Ft 1100 Ft 800 Ft 1100 Ft
Csepel 1700 Ft 1900 Ft 1200 Ft 1400 Ft 950 Ft 700 Ft 950 Ft
Római 1700 Ft 1900 Ft 1200 Ft 1400 Ft 950 Ft 700 Ft 950 Ft
Paskál 1400 Ft 1600 Ft 900 Ft 1100 Ft 800 Ft 550 Ft 800 Ft
Csillaghegy 1400 Ft 1600 Ft 900 Ft 1100 Ft 800 Ft 550 Ft 800 Ft
Pünkösdfürdő 1200 Ft 1400 Ft 800 Ft 900 Ft x x 600 Ft

(Forrás: Budapest Gyógyfürdői Zrt.)

Liget-kártya - strandfóbiás szülőknek

Jó hír strandfóbiás szülőknek: előkészítés alatt áll az úgynevezett Liget-kártya bevezetése. Ez kedvezményes belépést biztosítana a Városligetben működő intézményekbe, így a Vidám Parkba, az állatkertbe, a cirkuszba, a Szépművészeti Múzeumba, a Széchenyi fürdőbe és a Széchenyi étterembe. Az előzetes számítások szerint a kártyával ezek az intézmények egy napra 7500 forintért, két napra 9500 forintért lennének látogathatók, és még egy ebéd is belefér a Széchenyi étteremben.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.