avagy

a három legidegesítőbb kutyaszokás ellenszere.

A kutyák a rendelkezésre álló idő 80 százalékában jó fejek, a fennmaradó 20-ban azonban rendre ugyanazt az idegesítő dolgot művelik. Vagy dolgokat.

Ráadásul ezek élvezeti értéke számukra egyenes arányban áll a gazdiban kiváltott idegrohamokkal. Pedig ők szeretnének jó kutyák lenni... Segítsünk nekik!

1kutya3. Az első és talán legidegesítőbb kutyatevékenység a WC-ből ivás. Ennek kivétel nélkül mindegyik kutya lelkes híve, és bután néznek ránk, amikor hangos fúj és nem szabad kiáltások közepette kifejezzük számukra undorunkat. Mondhatni leginkább hülyének néznek, amiért különböző üvegekből veszünk folyadékot magunkhoz, amikor nekik egy egész tározó áll a rendelkezésükre, ráadásul folyamatosan frissülő vízzel. Hagyjál már azzal a tálkával, de tényleg!

 

Megoldás: Próbálj kicsit elfogadóbb lenni! Ez a víz sokkal tisztább, mint egy csomó más dolog, amit a szájába vesz. Ha nem megy, akkor egyszerűen tartsd csukva a WC-fedelet, így aztán megszűnik a folyamatos kísértés. Ha pedig a tálkáját lecseréled egy nagyobbra, és naponta többször is friss vizet öntesz bele, akkor lassan el is felejti, milyen mókáról marad le.

2. A második legidegesítőbb viselkedés: felugrálás az érkező vendégekre. Ez a jelenség valamiért sokkal intenzívebb, ha: a, a vendég méregdrága kabátban vagy ruhában jött, b, a kutya előtte sárban hempergett. Az ok nyilvánvaló, hiszen kutyusunk barátságos és társaságkedvelő lény (eltekintve a szociopata, illetve depressziós ebektől), ezért minden új játszópajtást kitörő örömmel fogad.

Megoldás: Ezt a problémát jobb még kölyökkorban orvosolni, bármilyen nehéz ellenállni a kísértésnek. Hidd el, ő még százöt kilósan is ugyanannak a szőrgombócnak gondolja magát, akit mindenki szívesen ölbe kap. Tehát kicsi korától tiltsd meg neki az ugrálást, és az is célravezető, ha pórázon tartva mutatsz be neki embereket, így könnyebb ugyanis kordában tartani. A kellő mennyiségben hangoztatott „Nem" is hasznos lehet, hiszen ezt még a legostobább eb is megérti egy idő után. Ha a kutyád már felnőtt, akkor nagyjából így jártál. Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy ha ugrál, úgy teszel, mintha észre sem vennéd, hátha így érdeklődés hiányában abbahagyja. Ez mondjuk az előbb vázolt testű kutyánál viszonylagos kihívást jelent, de sok sikert.

kutya1

3. A harmadik legidegesítőbb viselkedés az arcon nyalás. Ez különösen zavaró, ha közben az első számú idegesítő viselkedés (WC-ből ivás) nagy rajongója is. A kutyák az arcnyalással általában két dolgot szeretnének kifejezni: „Szeretlek!", illetve „Idegesnek tűnsz, szeretnélek megnyugtatni. Mert szeretlek". A harmadik eset az lehet, ha van valami ehető az arcodon (mondjuk egy doboz májkrém), de ez viszonylag ritka.

Megoldás: A problémát főleg az jelenti, hogy ha ilyenkor rászólunk a kutyára, ő ezt vagy játéknak gondolja (mint szinte mindent), vagy azt hiszi, hogy nem értettük meg, mit akar, ezért pár perc múlva újra próbálkozik. A megoldás, mint általában, a kiskori nevelés. Felnőttebb korban egy kis orrlegyintés néha még eltántorítja a lelkes próbálkozásoktól. Ha így se megy, legalább a WC-ből ivásról szoktasd le...

.

 

Mustra