koltozik_a_kutyaA kutyák – mint területvédő falkaállatok – köztudottan rendszeresen megjelölik, sőt védelmezik megszokott életterüket, és kötődnek hozzá.
A mai világban viszont egyre gyakoribb jelenség, hogy az ember lakhelyet változtat, költözik. S vele együtt költözik a kutya is. De hogyan is viseli mindezt leghűségesebb társunk?

Külföldi munkalehetőség, elkészült a kertes ház, válás, iskolai tanulmányok, munkahely-változtatás –  a társállattartókat sem kerülik el ezek az élethelyzetek, és ilyenkor költöznie kell a kutyának is. Dobozok pakolása, renoválás, utolsó simítások az új lakóhelyen, telefonálás, barátok, segítők vagy profi költöztetők szervezése, idegesség és rengeteg tennivaló – a megszokott időbeosztás alig kivitelezhető ilyenkor. A kutya – mint rendkívül érzékeny élőlény – természetesen érzi, hogy valami más, valami olyasmi készül, ami eddig még nem történt, vagy legalábbis nem megszokott az életében: az ember-kutya közös falka lakóhelyet változtat. Ha még farkas lenne, vagy kóborkutya-falkában élne, joggal gondolhatná: új vadászterületre kell vándorolnunk, valószínűleg a falkavezérek szerint itt már elfogyott az élelem, a víz, vagy valamilyen oknál fogva nem biztonságos itt már tovább az élet.

De a kutya leginkább házi kedvenc, akinek hazaviszik a boltból a tápot, friss vizet engednek a csapról, és vagy ő őriz, vagy őt őrzik. Tehát nem marad más választása, mint idegesen, nyugtalanul, türelmesen és figyelmesen kivárni a szokatlan előkészületek, felfordulás közepette, hogy mi is lesz ez, ha készen lesz. Sok esetben már az előkészületek is, de különösen a költözés napja jelenthet nagy pszichikai megterhelést az állatnak. Ezért (ha a költözés nem nagy távolságra történik) nem árt esetleg a csomagolás alatt lábatlankodó állatot ezen a napon egy ismerősnél, rokonnál napközben elhelyezni. Ezzel megelőzhető a kutya idegenekkel szembeni nemkívánatos viselkedésével együtt járó ténykedés, az esetleges elkóborlás vagy valamilyen kisebb baleset. Amennyiben ez nem megoldható, ajánlott – különösen kistestű fajták esetén – a szállítóbox beszerzése, kölcsönzése, amelybe a család kedvence átmenetileg bezárható, és/vagy egyben a költözés során szállítható benne.

A birtokbavétel pillanatai

Ha a gazdik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a végleges lakhelyváltoztatást megelőzően esetleg több alkalommal is elmehetnek az új helyre, vigyék magukkal a kutyájukat is! Szánjanak rá egy kis időt, hogy a kutya pozitív élményeken keresztül (játék, néhány jutalomfalat stb.) ismerkedhessen meg az új környezettel. A helyiségekben hagyják a kutyát szabadon, póráz nélkül ismerkedni, szimatolni – felkészülve arra is, hogy ha kan, akkor esetleg gyors jelölő vizeléssel akarja a külvilág tudtára adni az új hely iránti szimpátiáját vagy birtokba vételét. Ha sikerül időben észrevenni a lábemelést, akkor valamilyen jellel (fúj!, nem!, taps, dobbantás stb.) igyekezzünk ezt megelőzni, ha nem sikerül, akkor szagtalanító vagy fertőtlenítő szerrel eltakarítani az eredményt. Ha a birtokbavétel kint (lépcsőház, udvar, kert) történik, akkor nem kell belőle nagyobb problémát csinálni, mint amekkora: végső soron ez csupán megkönnyíti a kutya számára az új helyszínre történő beilleszkedést, mert a költözés már ismerős szagú helyre fog történni. Vannak kutyák, amelyek érzékenyen reagálnak bizonyos szagokra, így a még új és friss festék, lakk, ragasztó szagára, és az is elképzelhető, hogy ezt a zavaró szagot akarják felüljelölni. Olyan helyzet is előfordulhat, hogy a kutya ugyanezekre a kémiai szerekre allergiás tünetekkel reagál. Nem árt ezek figyelembevételével kezelnie a gazdinak a történteket.

Nézz szét a környéken, vidd magaddal a kutyát is!

Szintén előnyt jelenthet, ha még a végérvényes költözést megelőzően a gazdi az új lakóhelyen tájékozódik, hogy hol van a közelben állatorvosi rendelő (telefonszám!), a kutya megszokott tápját forgalmazó üzlet, kutyafuttató vagy más, sétára, kutyás tevékenységre megfelelő helyszín. Nem árt tájékozódni az adott polgármesteri hivatalnál (vagy újabban már sok esetben annak weboldalán) az adott helyen érvényben lévő, ebtartást érintő jogszabályokról. Ebben Budapest kerületei között ugyanolyan nagy és szélsőséges eltérések lehetnek, mint az egyik megyéből a másikba, vagy az ország egyik csücskéből a másikba történő lakóhely-változtatás esetén. Hasznos lehet még megtudakolni a közelben működő állatvédő szervezet, menhely vagy sintértelep telefonszámait is, mert a kutya esetleges elvesztése esetén nagy segítséget nyújthatnak. Természetesen a költözéssel együtt járó tevékenységek közepette sem szabad megfeledkezni az állat alapvető igényeinek kielégítéséről. Talán a gazdinak sem árt a dobozok, bútorok hordozgatása közben vagy után egy 10-15 perces séta a kutyával.
A lázas munka közepette se feledkezzünk meg a friss ivóvízről, ami a költözködési munkák alatti felfokozott idegállapotban különösen fontos. Az új lakótérhez való szoktatáshoz, pozitív élménnyel való összekapcsoláshoz hozzájárulhat, ha a kutya már az új helyén kap este enni. A kutya megszokott pihenőhelye, takarója, játéka, etető-, itatóedénye, nyakörve, póráza jelenti a kötődést a korábbi élettérhez. Ezeket feltétlenül könnyen elérhető helyen tanácsos az új helyre szállítani, hogy szükség esetén azonnal kéznél legyenek.

Ugyancsak előnyös lehet a kutya ápolásához szükséges felszerelést, 1-3 napra elegendő, megszokott tápot, valamint szükség esetén – ha a kutya rendszeres gyógyszeres kezelés alatt van – a gyógyszert is a kutya költözködő csomagjában elhelyezni. Amennyiben a gazdi korábban nem tartotta fontosnak, hogy a kutya a nyakában hordja a nevét és legalább a gazdi telefonszámát – biztonságosan a nyakörvére rögzített azonosítóbilétán –, akkor ezen legalább átmeneti időre tanácsos változtatni. A szaküzletekben különféle kivitelű biléták kaphatók, amelyeken elhelyezhetők azok az információk, amelyek segíthetnek az elveszett kutya megtalálójának a gazdi azonosításánál, keresésénél.
(Cikkünk folytatása: A kutyák külföldre mentek)

Ha még több kutyás cikkre vagy kíváncsi, a Dívány a kutya.hu oldalt ajánlja figyelmedbe.Kutyákkal, kutyatartással kapcsolatos cikkeink:


Gyerek és kutya, avagy a tökéletes páros?
Mitől jó egy kutya?
Energiagombócot vagy megfontolt kutyát válassz?
Jogosítványt a kutyatartóknak!

Csipesz kutya kalandjai:
Csipesz a Szamos Marcipán Szépkilátás Cukrászdában
Csipesz az Avar presszóban
Csipesz a Prága kávézóban
Csipesz a Balatonon
Csipesz kalandjai a reptéren
Csipesz a Majorka kávézóban


Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.